Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » 23 nm-es kicsi lakásomból...

23 nm-es kicsi lakásomból szeretnék kivetetni egy 1m széles falat, nem is teljesen a plafonig. Nem főfal, de van rajta két villanykapcsoló. Hogyan kezdjem? Tudtok ajánlani rá szakembert? Köszi

Figyelt kérdés
2012. jan. 5. 23:11
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
én a helyedben keresnék egy kőművest és megkérdezném hogy mit javasol. A kőművesek nagyjából átlátják egy fal bonthatóságát (statikáját) meg a villanyokat és gázcsöveket is abból a szempontból, hogy ki lehet-e venni vagy mit lehet vele kezdeni.
2012. jan. 6. 00:18
 12/19 anonim ***** válasza:

Mindenképpen hívj szakembert. Ha marad a falból, akkor kell áthidalót beépíteni, ami nem egy egyszerű művelet, bár talán meg lehet oldani úgy, hogy az ablak mellett marad egy kis falcsonk és arra.

Igazság szerint a legokosabb az lenne, ha plafonig bontatnád és a gázcsövet áthelyeztetnéd. A villany nem nagy ügy, lecsapod a villanyórát, és egy hozzáértő pikk-pakk megcsinálja.

Nézd meg, hogy a gázt el lehet-e ott zárni, ahol bejön a lakásba, akkor semmi gond, és érdemes elgondolkozni a cső átrakásán is. Ilyen kicsi lakásban ennek a falrésznek a kibontása rengeteget számít!

2012. jan. 6. 00:46
 13/19 anonim ***** válasza:

Hát szerintem is, annyira alacsonyan van a gázcső, hogy béna lenne, ha ekkora "szemöldököt" meg kéne hagyni, így azt át kéne rakni.

Az elszívót be tudod kötni kéménybe, mert azokba a betét, amit cserélgetni kell, marha drága.

Ha kiveszed ezt a falat, marad elég helyed ahova a konyhai felső szekrényt tudod tenni?

2012. jan. 6. 02:32
 14/19 A kérdező kommentje:

Eleinte az volt az ötletem, hogy az egész falat ki akarom szedetni, de ismerős azt mondta a gázcső átrakása baromi sok pénzbe kerül....

Milyen szakit hívjak ki először kőművest villanyszerelőt gázszerelőt vagy statikust? Esetleg valakit tudtuk ajánlani?

2012. jan. 6. 08:48
 15/19 anonim ***** válasza:

Olyan vállalkozót keres (generál kivitelező)aki elmegy felméri a dolgokat ad árajánlatot.Bontást helyreállítást kompletten megoldja.

Külön szakembereket ne hívj,mert rohangálhatsz össze vissza.

Az sem árt ha van referencia munkájuk ami megtekinthető.

2012. jan. 6. 09:11
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező,

építőmérnökként ránézve azt kell mondom, hogy megoldható, de nagyon bonyolult. Többe kerül a leves, mint a hús.

Az a pár téglasor egyetlen esetben nem fog leesni: ha alátámasztják. Az ajtó és eblak nyílások fölött áthidaló van beépítve, ami a fölötte lévő tégla súlyát átvezeti a nyílás felől a két oldalra.

Két megoldás van, ami szóba jöhet ilyenkor.

1, alátámasztja: kiváltóval, alulról, mondjuk fa, vagy acél gerendával, aminek az egyik vége a főfalra, a másik vége a megmaradt falra támaszkodik. Ez a legegyszerűbb megoldás, de statikus véleménye nélkül TILOS! Ehhez ismerni kell a ház felépítését, a falak elhelyezését, az építési anyagokat. Hiszen, az Ön lakása az első emeleten helyezkedik el, és Ön fölött is, ugyanott tégla fal, akkor annak a súlyát is az ön fala tart(hat)ja, és acél kiváltó kellene.

De lehet az is, hogy egy egyszerű fagerenda megteszi.

2, Aztán szóba jöhet, hogy boltívvel oldja meg, az viszont vízszintes irányú támasztást igényel, és elég macerás. Mivel itt az egyik külső fal, ez csakis akkor jöhet szóba, ha elenyésző a boltív által tartott szerkezet súlya. Hiszen ha nagy a súly, kidől az egész fal.

3. Oszlopokat hagy meg, ill. épít be vasbetonból, amire fel tud támaszkodni a tartó.

Látatlanban ennyit tudok hozzátenni. Utálom, amikor egy jó ötletemről lebeszélnek, és sorolják, hogy ez, meg az kell hozzá. Mindig azt kérem, hogy a megoldásokat mondják, ne a kritikát:) Én próbáltam ezt tenni.

Mindent meg lehet oldani.

Nem akarom elbátortalanítani, mert szerencsés helyzetben elég lehet egy kis ráfordítással megoldani a helyzetet. Ugyanakkor előfordulhat, hogy csak drágán lehet megoldani az elképzelést. Hívjon szakembert, aki vagy jó, vagy rossz hírt fog Önnel közölni.

2012. jan. 6. 10:36
 17/19 anonim ***** válasza:

A képet nézegetve az a kérdés merült fel bennem, hogy milyen vastag a fal?

Azt írtad, h tégla, tehát ha vakolattal 15cm vékonyabb akkor nagyon valószínű, hogy nem főfal (ezt is írtad), tehát ahogy fent is írták bontható, kiváltható áthidalóval.

Az ablak felett most is az van, vélhetően az ajtó felett is ugyanebben a magasságban. Ha a gázcső lejöhetne, akkor azt írnám kicserélni hosszabbra.

Mivel az áthidalónak támaszkodnia kell, valahogy úgy képzelem el, hogy a gázcső és az ajtó tokja közé menne, tehát nem igazán lenne szép megoldás..

Mi lenne, ha csak az ajtót vennéd ki tokostól, felette van áthidaló és ha nem spóroltak a jó munkásemberek akkor lehet, hogy 30cm-vel is alátámasztották két oldalt, holott a fele is elég lenne.. Így ha az egy 90-es ajtó akár 120-ra is szélesíthető, kisebb munka és szebb eredmény némi kompromisszummal.

Az áram is maradhatna...

Mondjuk annak a kivitelezőnek se volt szépérzéke aki nem rakta egy magasságba az ajtót az ablakkal, apróság, nem sokkal drágább, de szebb lett volna (most meg még jobban jött volna)

2012. jan. 6. 14:31
 18/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tanácsokat. őszintén azt gondoltam ez egyszerűbb dolog, de nem adom fel, kis lakáshoz kell nyitott tér. Esetleg írna nekem valaki megbízható szaki elérhetőséget? Köszi!
2012. jan. 7. 12:10
 19/19 anonim ***** válasza:

Nálunk egy fiatal (kb 30-as) építész srác vállalta a lakásunk hasonló átalakítását. Falakat szedtek ki és máshova tették. Ami tetszett benne,hogy nem engedett el a " mélyvízben ". Ő volt az egyetlen aki nem próbálta megmagyarázni,hogy mi mikor és miért nem fog ledőlni.( szerintem nem is sikerült volna neki :-) ) Elmondtam ,hogy mit szeretnék,rábólintott,másnapra kezemben volt az ajánlata és az emberei meg is oldották. Viszont az elérhetőségét nem szeretném az engedélye nélkül itt közzé tenni. Ha adsz egy e-mail címet akkor elküldöm az elérhetőségeit :)

Üdv.: Bori

2012. jan. 8. 01:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!