Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Mi a neve az ilyen fúrószárnak?

Mi a neve az ilyen fúrószárnak?

Figyelt kérdés

Aminek ilyen hatszögletes a befogórésze mint a csavarozóbiteké.

És mért nem annyira elterjedt? Szerintem sokkal praktikusabbnak tűnik, mint a sima kör keresztmetszetű.

2011. aug. 16. 21:45
 1/9 anonim válasza:
54%
Gondolhatnád, hogy oka van, amiért nem terjedt el. Egy ilyen hatszögletű fúrószár nem biztosítja a fúróhegy centrikusságát. Adott sebességnél már "ver" a fúró.
2011. aug. 16. 22:00
 2/9 A kérdező kommentje:

Gondoltam, hogy oka van, azt szerettem volna megtudni, ezért tettem fel a kérdést.

És akkor mi a helyzet az SDS-es fúrókkal? Azok hogyhogy centrikusak?

2011. aug. 16. 22:08
 3/9 anonim válasza:
Az sem hatszögű (umbrako) fúrószárak, hanem azok egy szpeci tokmányba (mandiner) találnak bele, amit egyes cégek az ütve-fúráshoz fejlesztettek ki
2011. aug. 16. 22:18
 4/9 A kérdező kommentje:
Tudom mi az az SDS, nem ez volt a kérdés. Csak annak sem kör keresztmetszetű a befogó része a fúró hegye mégis központos.
2011. aug. 16. 22:37
 5/9 anonim ***** válasza:
Szerintem kör!...a belemart hornyok csak a rögzítést szolgálják.
2011. aug. 17. 14:44
 6/9 A kérdező kommentje:

"a belemart hornyok csak a rögzítést szolgálják"

Igen, ugyan ez elmondható a hatszögletes befogásról is. Ezért kérdeztem az előzőtől, hogy az SDS-nél mért nincs olyan gond a koncentritással a bemarások miatt, mint amit ő írt a hatszögletesre. Amit ő úgy értelmezett, mintha azt kérdezném, hogy mi az az SDS rögzítés. Legalábbis a válaszában csak erre válaszolt.

2011. aug. 17. 15:39
 7/9 anonim ***** válasza:

Az SDS azért nem jó példa mivel a hornyok csak a nyomatékátvitelt biztosítják, míg a központosítás a hengeres száron történik. És mivel a nyomatékátvitel nem a hengeres száron történik, ezért a fúrószár tengelyirányban el tud mozdulni, így a pneumatikus ütőmű energiája közvetlenül a fúrószárnak adódik át, és nem a tokmánynak.

A hatszögletű befogás, azért nem terjedt el, mert bonyolultabban és drágábban lehetne elérni azt a pontosságot, amit a hengeres befogás biztosít, és a hengeres befogáshoz képest nem rendelkezik előnyökkel.

2011. aug. 19. 13:38
 8/9 A kérdező kommentje:

"a hengeres befogáshoz képest nem rendelkezik előnyökkel."

Kivéve, hogy mint a csavarozóbiteknél egy mozdulattal lehet fúrószárat cserélni, nem kell hozzá oldani és szorítani a tokmányt.

Egyébként számomra meglepő hogy a 21. században a számítógép vezérelt lézeres maró, vágó technika korában nem tudnak központosra megmunkálni egy ilyen fúrószárat.

2011. aug. 19. 14:14
 9/9 anonim ***** válasza:
Nem azt írtam hogy nem lehet megoldani, csak hogy drágább. Azt a 10mp-es időkülönbözetet nem éri meg. Több buktatója is van egyébként, először is, tengelyirányú rögzítést alig biztosít, ezért balesetveszélyes lenne. Be kéne iktatni valami rögzítőrendszert, de akkor az időelőny elveszne. Valamint minden méretre nem lehetne ugyanazt a befogóhatszöget alkalmazni, ebből eredően különböző átalakítóhüvelyekre lenne szükség, ami megint csak egy plusz problémaforrás.
2011. aug. 19. 16:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!