Mit tehetnék a régi ablakok festésével? Az előző tulaj jól eltolta.
Spakliz, csiszol, glettel, csiszol, glettel, csiszol, alapoz, fest, fest. Babra munka, de érdemes megcsinálni.
Én pont ma festettem ki az egyik szobát, sok réteg tapétát leszedtem és szépen megcsináltam. Tök olcsón kijött (minden anyagból a legolcsóbbat vettem), és az a durva, hogy sokkal szebb lett, mint pl. annál a barátnőmnél, ahol festő csinálta a lakást jó drágán, és simán látszik a falon, hogy hol húzta a glettvasat. Nyilván neki az volt a lényeg, hogy a lehető leggyorsabban elfogadhatóra megcsinálja, míg nekem az volt a célom, hogy a lehető legjobb legyen. Tény, hogy gyakorlat nélkül sokáig tart a dolog, de megéri, mert a jelek szerint több mint százezret spórolsz rajta.
Komolyan, én már semmihez nem hívok "szakembert", csak amit tényleg nem tudok magam megcsinálni, mert pofátlanul drágán csinálnak sz*rt. Ablakot pl. egyszer csináltattunk asztalossal, olyan lett, hogy amikor felrakta, fújt be a szél rajta... :S
Én a helyedben nem égetném, és nem is kromofágoznám,mert az gyakorlatot igényel. Egyébként a gázlámpa is jó az égetéshez,én jobban szeretem mint a hőlégfúvót.Ha teljesen eltávolítod a festéket akkor a fát be kell eresztened lenolajkencével,vagy zsíros hígítóval.Első körben egy spaklival megkaparnám azt a csúnya festést,és lehet hogy csak azt kell el távolítani. Arra meg egy 4-5ezer forintos rezgőcsiszoló tökéletesen jó /én a delta formájút ajánlom,mert a hegyével beférsz a sarkokba is rendesen/,abból is a tépőzárasat,mert azon nem mozog a papír és hatékonyabban csiszol.60-as papírral kezdenék. Ha sikerült úgy lecsiszolni hogy még az alsó réteg megvan,akkor késtapasz vagy mestertapasszal a hibákat kijavítod. A felesleges tapaszt száradás után 80-as papírral lecsiszolod,és ha kell megint javítasz mindaddig amíg a hibák teljesen el nem tűntek.Mindig csak vékonyan javítsad,mert ha vastagon kened,bereped,és kipattog a tapasz. Én ha nagy hibát kell javítani szoktam 2komponensű autó kittet is használni,bár ezért néhány kolléga megkövezne.Ha kész a tapaszozás,100-as vagy 120-as csiszolópapírral átcsiszolod az egész felületet,ezt már kézzel szoktuk,de lehet géppel is, pici lakkbenzin-es ronggyal áttörlöd az egészet, hogy az esetleges szennyeződések és a por el legyen távolítva. Jöhet az alapozás. Ha még látsz hibát esetleg még lejavíthatod,de a csiszoláskor eltávolított alapozót,azt pótolni kell. És jöhet a festés zománcfestékkel. Ja és ne dőlj be mindenféle olcsó festéknek, én csak trinátot használok,és ha azt szeretném hogy ne sárguljon meg, 1-2csepp kéket vagy feketét hozzáteszek,és lassabban sárgul.
Nagyon elrontani a rosszat úgysem tudod, maximum 1év múlva hívsz hozzá másik MESTERT.
Egyébként én többet is kihívtam volna,és lehet hogy elcsodálkoznál,ha valamelyik egy kompromisszumos megoldást felkínálna elfogadható árért.
Ha te csinálod,akkor pemzlire fel,és sok sikert.
Hello, gondolom mar utana vagytok. De htaha meg jol jon a tanacs masoknak. Mi epp most ujitunk fel 70 eves oreg ablakokat. Az oreg festek eltavolitasahoz : hofuvo pisztoly, spakli, festekoldo, sarokcsiszolo, deltacsiszolo, sok dorzsipapir - durva es finomabb is kellett.
Az ablakokat leszedjuk a pantokrol, eltavoltijuk amit el lehet rola /kilincsek.../, kiszedtuk az uvegeket - ezeket a vegen visszaszogeltuk a ramaba, szilikonnal tomitettuk a ramahoz.
Mivel a festekoldo draga, ezert elso lepesben a hofuvo piszollyal es a spaklival oldjuk es kapartuk le a regi festekreteget, majdnem sima fara. Ami megmaradt, azt deltacsiszoloval csiszoltuk le. A sarkakban es a nehezen hozzaferheto helyekent, valamint a pantokon maradt festek - csak ezt kentuk le festekoldoval majd 30 perc utan kapartuk vagy toroltuk le. Vegen meg utoljara atcsiszoltuk finomabb dorzspapirral. a Fa egyenletessegei folyekony fava, vagy gittel javithazoak /a folyekony fa termeszetes hatast ad, lazurozas utan is/. Ezutan jott a keret es az ablakok lekenese olyan bio anyaggal ami gatolja a fa peneszesedeset es eluzi a benne lakni kivano elolenyeket. Par ora utan pedig maga a festes :) ... vegen jott a szigeteloproba: egy kisebb adag gyurmat raragasztottunk tobb helyre a keretre, racsuktuk az ablakot - a vegen amikor leszedtuk, vonalzoval merheto volt a res - ez szerint aplikapltuk ra a szigetelest. Egy ablak+keret ilyen fajta felujitasa nekunk 4-5 napig tartott munka utan, munkaidon kivul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!