Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Mitől van az hogy a FÉG...

Mitől van az hogy a FÉG gázmelegítővel melegített vízzel nem lehet tusolni? Magyarázat lenn.

Figyelt kérdés

Most költöztünk pár hete új házba és az első meglepetés az volt hogy a jól bevált tusolás helyett fürdenünk kell.

A helyzet az hogy a víz, mikor ég rendesen a gáz és nyomás is van, borzasztóan süt, de ha jobban ráadjuk a hideget akkor egy pár perc múlva meg már hideg a víz. Anyósoméknál is gáz melegítette a vizet de ott rendesen lehetett tusolni. Hogy lehetne megoldani? És miért van ez? Hozzáértők vagy olyanok akik ezt tapasztalták írjanak.

2011. ápr. 30. 19:55
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

A leírásod alapján nektek Fég V4-es vízmelegítőtök van.

Ez átfolyós rendszerű. Nem igazán szereti ha meleg vizet hideggel kevered, mert akkor nincs meg a szükséges áramlás és kikapcsol (őrlángra).

A megoldás:

A vízmelegítőt olyan hőfokra kell beállítani, hogy ne kelljen hozzá hideget engedni.

Van rajta egy vízszintes csúszka azzal próbáld meg. Ha azzal nem megy, akkor a lángmagasság állítócsavarral lehet, de ezt inkább már gáz szerelővel.

2011. ápr. 30. 20:41
 2/15 anonim ***** válasza:
63%

nagyon vigyázz ezzel a gázmelegitővel tavaly szénmonoxid mérgezést kaptunk tőle.... el volt koszosodva/az égőtere/

1 nap kórház lett a vége. Hasonló jelenség volt a baj előtt mint ami most neked van... ezért szólok jóindulatból.....

2011. máj. 3. 17:03
 3/15 anonim ***** válasza:
40%
....ja.... azóta villanybojlerunk van...
2011. máj. 3. 17:04
 4/15 anonim ***** válasza:

Nálunk is hasonló volt a jelenség, egy 25 éves FÉG ZV-4-es vízmelegítővel. (Amitől mellesleg nem lehet szénmonoxid mérgezést kapni, mert parapetes, zárt égésterű.)

Azért csinálja ezt, mert ha megnyitod a hideg vizes csapot, hozzá kisebb víznyomás érkezik, ezért kikapcsol.

Igen, jól írják, a lángmagasságot kell kisebbre venni. De nálunk sem ez, se a csuszkás megoldással nem lehetett szabályozni. Egy fix lángon égett. A megoldás az volt, hogy a vízmelegítő előtti elzáró csappal olyan víznyomást állítottunk be, ami mellett megfelelő volt a lángmagasság és még pont jól jött a víz is. Így csak a meleget nyitottuk meg, vagy csak egy pici hideget kellett hozzákeverni, hogy jó legyen, de még ne aludjon ki.

Elég körülményes volt.

Ráadásul nekünk a konyhában volt a vízmelegítő, a fürdőszoba meg ettől jó 8-10 méterre. Ha kialudt mégis a láng lehetett jó sokáig engedni a vizet, mire újra meleg jött.

Így voltunk el vele, kb 8-10 évet. Aztán az utóbbi időben már begyújtani sem nagyon akart. Ekkor ha hirtelen megnyitottuk-elzártuk a melegvíz csapot, akkor úgy a negyedik-ötödik ilyen perióusra begyújtott. Csak ugye ezt a fürdőszobából a zuhany alatt nem láttad, hogy most ég-e a gáz a konyhában. Lehetett totózni.

Aztán a végén nem hogy begyújtani nem akart, de ha begyújtott, utána ha elzártam a vizet, a gáz nem aludt ki. Ha volt otthon rajtam kívül valaki, akkor meg lehetett úgy oldani, hogy kikiabáltam, hogy el szeretném zárni a vizet. A másikunk meg kiment a konyhába és a vízmelegítő gázcsapját elzárta. Ekkor visszakiabált, hogy elzárta, utána zárhattam el én a vizet. De ha egyedül voltam otthon, elég kellemetlen volt, a kádból kiugorva, a vizet folyva hagyva csurom vizesen meztelenül átrohanni a lakáson, elzárni a gázt, utána visszarohanni elzárni a vizet. Arról nem is szólva, hogy elég balesetveszélyes, mert simán fölforralhatja a hőcserélőben a vizet, ha úgy marad.

Végül tavaly november végén végérvényesen lecseréltük ezt a körülményes megoldást egy új készülékre.

Az megint megérne a külön misét, hogy micsoda tortúra volt, hogy le lehessen cserélni a készüléket egy újra. Mert kéményünk nincs, ugyan olyan parapetest meg nem akartak engedélyezni. De aztán szerencsére megoldódott a dolog.

2011. máj. 3. 18:02
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk is ilyen van, kis gyakorlás után a 2 szabályzóval be lehetett állítani az állandó, megfelelő hőfokot.

A CO-mérgezésnek nem ez a tipus az oka, hanem a karbantartás, ellenőrzés hiánya.

2011. máj. 3. 19:28
 6/15 anonim ***** válasza:
Mi hőérzékelős keverő csappal használjuk ,az tartja a beállított hőmérsékletet igaz25 ezernél kezdődik.Van 15 körül vezetékbe építhető is de annál be kell állítani a hőfokot és az állandó,nem lehet állandóan tekergetni.
2011. máj. 3. 20:34
 7/15 anonim ***** válasza:
40k egy jóféle Hajdu villanybojler, olyan 80L-es. Nem kapsz tőle CO-mérgezést, tetszés szerint kevered a hideg/meleg vizet, van rá 10 év garancia. Otthon is ilyen van - pontosabban az elődje, az már legalább 20 éves. A rendszeres vízkőtelenítésen kívül semmit sem kell vele csinálni. Amint lehet szerintem cseréljétek.
2011. máj. 4. 00:54
 8/15 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy 40k, csak tudd fizetni a villanyszámlát is. Szépen pörgetheti az órát. Ugyan annak az energiának az előállítása jóval olcsóbb gázzal, mint árammal. Így nem biztos hogy hosszú távon annyira kifizetődő a villanybojlered.

Na meg azt a bumszli tartályt valahova rakni is kell. Nálunk pl a fürdőszobában el sem férni.

Azt pedig nem tudom mikor fogjátok már fel, hogy zárt égésterű gázkészüléktől lehetetlen szémnomoxid mérgezést kapni. Lakótérbe már jó pár éve nem is engedélyeznek másmilyet fölszerelni.

2011. máj. 4. 08:50
 9/15 anonim ***** válasza:
Nem azért írtam, mert a gézkészülék tönkremegy és meghalsz, hanem azért, mert nem kell karbantartani, és szolgáltatás minőségében jobb a bojler mint az átfolyó rendszerű vízmelegítő. Ha nem tudod hová rakni, akkor egyértelműen átfolyó rendszerű melegítő kell.
2011. máj. 4. 13:05
 10/15 anonim ***** válasza:
Azért a villanybojlert sem árt néha vízkőmentesíteni. Míg egy átfolyós gázos annyira nem vízkövesedik tapasztalatom szerint. Egy régi ZV-4-es is kevésbé, egy modernebb kombi víz-víz hőcserélős meg szinte semennyire.
2011. máj. 4. 14:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!