Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Mennyit bírnak ezek a régi...

Mennyit bírnak ezek a régi szekrények?

Figyelt kérdés
Az albérletben ahol lakom, van egy régi, beépített szekrény, ez a tipikus polcos, szekrényes, fiókos, talán tölgyfa, olyan 4 cmes oldallapokkal, és a polc részei két oldalt és gondolom hátul is hozzá vannak fogatva a "kerethez". kérdésem, hogyha rákerül erre a polcra egy kb 10-15 kilós terrárium, azt kibírja? mert godnolom a könyvespolcok sem készülnek ennél sokkal vastagabb anyagból, mégis több 10 kiló könyv van rajtuk, csak kár lenne a terkóért, ha leszakadna...
2010. nov. 24. 10:06
 1/5 A kérdező kommentje:
Közben megnéztem, hátul nincs megfogatva, mert az egy vékonyabb rész, oldalt pedig 2-2 csavar fogja, és maga a polc 1 méter széles.
2010. nov. 24. 10:08
 2/5 anonim ***** válasza:
Hát ebből így nem derül ki semmi. De általánosságban elmondható, hogy a régebbi szekrények, amiket még valóban fából készítettek, sokkal nagyobb terhelést kibírnak, mint a mai forgácslapok.
2010. nov. 24. 10:31
 3/5 anonim ***** válasza:

10-15kg az nem egy nagy terhelés. Így látatlanban nehéz megmondani, de szerintem vígan ki kell bírnia.

De próbáld ki! Pakold tele mondjuk annyi könyvel, ami olyen nehéz kb! Vagy egy kicsit túl is méretezheted a biztonság kedvéért.

Jobb ha a könyvek alatt szakad le, mint egy terrárium alatt.

2010. nov. 24. 10:36
 4/5 A kérdező kommentje:
felraktam a terkót, amég itthon vagyok, hogy esetleg valami furcsát tapasztalok e, de nem recseg, nem hajlott meg, azért ha leosztjuk, a csavaronként 3-4 kiló terhelés annyira nem szabadna hogy sok legyen, de a biztonság kedvéért az alatta lefő polcról még kitámasztottam 2-2 könnyvel, hogy így is csökkentsem a terhelést. De én is azon a véleményen vagyok, hogy otthon is a révai lexikonok egy hasonló polcon vannak, azoknak pedig azért van súlyuk:D
2010. nov. 24. 10:39
 5/5 anonim ***** válasza:

Közben még az jutott eszembe, hogy hosszú távú terhelés alatt a tartó lap meghajolhat. Nem nagyon, mondjuk csak mm-eket, vagy 1-2cm-t.

Ezért érdemes az üveg alá tenni valami puha anyagot, polifoamot, vagy hungarocell lapot, ha még nem tetted meg.

Így ha hajlik is kicsit a puha anyag fölveszi azt a formát és nem pattam el az üveg.

Ez leginkább hosszú (távoli alátámasztási pontokkal rendelkező) polcoknál fordulhat elő.

2010. nov. 24. 11:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!