Hogyan tudnám megakadályozni, hogy a kivágott farönk tavaszra végigrepedjen?
És ha utána ki akarom szárítani, nem reped szét?
Ép farönköket szeretnék belőle csinálni tavasszal.
Ha most vágod ki tavaszra nem reped meg!Ha azt akarod hogy minél kevésbé repedjen utána akkor rakd föl-a hosszától függően-két vagy három alátétfára hogy ne érje a földet.Ha van rá mód akkor a napsugár közvetlen ne érje,tehát valami száraz,de szellős helyet keress neki.
Nem irtad hogy milyen fa(dió,cseresznye,alma?) aminek a rönkje.Ird le hogy milyen fa,kb.milyen az átmérője és egészségesen lett-e kivágva vagy kiveszett és azért lett kivágva!Mindegyik fa más eljárást kiván.
Ez egy szilvafa volt. Mármint díszfa. Rönkökre raktam, úgyhogy alulról nem éri majd nedvesség. Kb. 1 méteres darabokra vágtam fel.
Tavasszal akarom majd feldarabolni és akkor fogom majd impregnálni is, addig nem lesz rá lehetőségem.
Bocs,csak most jutottam géphez!A szilvafélék nem annyira hajlamosam a repedésre mint pl.a tölgy,inkább a kérgének a szuvasodása ami veszélyezteti.Ha nem akarod a kérgét is fölhasználni(pl.srégen fölfürészelve képalátétnek)akkor a két végén kb.10cm.hosszan hagyd rajt a kérgét és a többi részen amennyire csak tudod nyúzd le.A szilvaféléket nehéz megszabaditani a kérgüktől.Az is sokat segit ha csak egymástól kb.5cmre körkörösen bevágásokat csinálsz baltával olyan mélyen hogy a kéreg alsó nyálkás régege is legyen átvágva.
A földarabolás alatt nem tudom mit értesz?Inkább alkalmas esztergálásra mint deszkának mert nagyon szeret vetemedni.
Viszont esztergálva csodálatos szép a mintázata .Háztartási eszközök nyelének,ostornyélnek,még késnyélnek is kiváló, mert kopásálló.
Az imregnálást felejtsd el.Keményfa nem igényel impegnálást és felületkezelést is csak megmunkálás után.Akkor sem kiván alapozást hanem elég a kétrétegben fölhordott Trinát lakk!
Nemtudom segitettem-e?
Attol függ milyen méretű fáról beszélünk!
Két tanácsot írnék egyenlőre.
A nagy farönköket semmi esetre se kenjük lazurral!
Ugyanis ha meg figyeljük a lazúrt bármire rákenjük az is előbb utóbb megrepedezik.
Tehát ha a tuskó repedni kezd,azt a vékony lazúr réteget úgy pattintja le mint ha semmi se lenne rajta.
Minden féle képpen valami olaj félével érdemes kenegetni,áztatgatni.
Ami maj később a feldolgozásban is segít.
Most a kis tuskókról beszélek,ami az esztergájozáshoz kitünő.
A folyamat kb két hetes.
Fogj egy fekete nejlon zsákot,dobáld bele az apró fatuskókat fadarabokat stb.
Zárd be a zsák száját.A meleg hatására a fából elkezd kicsapódnia nedvesség de nem engedi mind tovább jutni.
Minden este amikor már nincs meleg nyisd meg a zsák száját.Lehet látni a zsákon belül a lecsapódást.Ezt hagyd reggelig elpárologni.Este mivel nincs meleg a fa nem eteszti a nedvét csak nappal amikor meleg van.
Ezért reggel újra kösd be a zsák száját.Ezt ha 2 hétig ismételgeted akkor kiváló mesterségesen kiszárított fát kapsz.
Van olyan fa aminek 1 hét is elég de van olyan aminek 3 hét kell.
Hosszú lenne felsorolnom az összeset ezért inkább választ a közép pontot.Vagyis kísérletezgess.
A nagy tuskóknál is végezhetsz hasonló kísérletet.
Remélem hogy tuttam segíteni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!