Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Melyiknél marad több tiszta...

Melyiknél marad több tiszta ivóvíz?Fordított ozmózis szűrő-nél vagy egy olyan szénszűrős,vegyszeres víztisztító berendezésnél amiket a vízművek is használnak manapság?

Figyelt kérdés

Fordított ozmózis szűrőnél eleve kétfelé oszlik a beviteli víz. A tisztára és külön ágon pedig a szennyeződésekkel dúsított vízre. Ennek az arányát nem ismerem,hogy mennyi vízből mennyi tiszta lesz végül.

Illetve a vízműveknél ugyan a szénszűrőkön átpréselik a teljes vízmennyiséget ,de utána bizonyos időközönként a tisztavízzel mosatják ki a szűrőkben lerakódott szennyeződéseket. Mondjuk 2-300m3-enként felhasználnak 10m3-t erre a célra.(Pontos adatokat itt sem tudok,nyilván ez is egyedi függvény kérdése)

tegnap 21:50
 1/4 anonim ***** válasza:

Az ozmózisnál szűrő van, amit ellenáramú vízzel tisztít ki a rendszer mindig.

A vízműveknél nem hallottam a szén használatát, mert a szénből már nem mosol ki semmit az tuti. Viszont hallottam homok szűrőről, amit cserélnek. De ez mindenhol az adott nyert vízhez van minden igazítva.

ma 07:33
 2/4 anonim ***** válasza:
RO szűrőnél az arány attól függ, hogy hogyan van kialakítva, és mekkora a víznyomásod. Nekem 2 darab 100 gallonos membrán van sorba kötve, vagyis a mellékvizet még egyszer megszűröm, így új membránokkal, 5 Bar víznyomás mellett tudok nagyjából feles arányt elérni, ami sajnos a használat során fokozatosan romlik. Ebben is van kettő aktívszenes szűrőbetét, de azok cserések, nem szokás őket kimosni
ma 09:55
 3/4 A kérdező kommentje:

Közben én is találtam egy cikket a fordított ozmózisos szűrőkről és ott is azt írják,hogy legjobb esetben a fele,harmada lesz tiszta víz.

[link]

Vízműveknél aktívszenes technológia van-legalábbis ahol én voltam ott az volt. Volt 1-1 aktívszenes tartály, különböző szemcseméretekkel,ami a vas-mangántalanításra volt kialakítva vegyszeres pehelyképzés utáni felfogatásra aztán egy külön tartály az ammónia-klór mentesítéshez. Aztán utóklórozás és uv csírátlanítás.

Összességében tehát a sima aktív szenesnél több víz megmarad a végén(pedig egy 5-10% ott is dekantálás alá kerül, bár annak a nagy részét még később ülepítést követően visszajuttatják a folyókba/csapadékvíz elvezetőkbe.)

ma 21:55
 4/4 A kérdező kommentje:
Mondjuk az igaz,hogy a vízmű technológia nem olyan mértékben "tisztítja" meg mint a fordított ozmózis. A víz keménységén nem változtat túl sokat, az esetleges gázosodást pedig csak tárolóban szellőztetéssel enyhítik,ha nem túl magas az érték.
ma 21:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!