Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Garázs tartóoszlop felbetonozás?

Garázs tartóoszlop felbetonozás?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Van egy melléképületem garázsként funkcionál. Viszont a tető egy 80cm-el túl lóg az épületen, anno az előző tulajdonos 5x5-ös zártszerelvény kerettel dúcolta alá.

Kvázi ezek a zártszerelvények - kinézetre, oszloponként 2-3 méterre helyezkednek el egymástól. Egy ilyen oszlop 2.5 méter magas.

Viszont minap észrevettem, hogy az egyik oszlop a föld felett betört a rozsdától és arra gondoltam, hogy megerősítem ezeket az oszlopokat (sajnos mindegyik elég rossz állapotú) a következőképpen:

- lefúrok 4db, 12 átmérőjű betonacélt az oszlop körül, 40cm mélyen és ezt vegyidűbellel rögzítem. Ezek egymástól ~13 centiméterre lesznek, ergo egy 13x13as hasábot fogok kapni a végén, aminek a közepén ez a zártszerelvény lesz. Ezekre megy 20 centinként a 8mm-es betonacélból hajtogatott kengyelek, drótózva.

- osb-vel zsalut készítek: olyan 15x15cm és 1-1.5méter hosszú sablont, ez megy a betonacél hasáb köré és ebbe öntöm bele majd a C20/25-ös betont. Ezt tömörítem.

- ha megkötött és szilárd, akkor feljebb mozgatom ezt a zsalut és a másik részét is feltöltöm az oszlopnak. Egészen a talpszelemenig ismétlem ezt. (Bár ha 1.5 méter hosszú a sablon elég 2x megcsinálni)

- ha kész vannak az oszlopok akkor felülről hozzárögzítem a talpszelement

Ez így mennyire járható vagy ti hogy oldanátok meg?

tegnapelőtt 16:04
 1/7 anonim ***** válasza:
60%

Szerintem a beton mindig repedezni fog, túl vékony és vastag a zártszelvény ,meg ugyanúgy rozsdásodni fog mint az alja .Valami hasonlóba gondolkodnék:

[link]

tegnapelőtt 17:50
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Lehetne zsalukőből is csinálni, abba tenni a betonacélt és önteni a betont, ha már a tetőt úgyis meg kell bontanod a másik megoldáshoz is.
tegnapelőtt 23:18
 3/7 menta34 ***** válasza:
100%

Csak akkor van értelme komolyabban belemenni ha az oszlopoknak van becsületes beton alapja, illetve az egész garázs jelentősen komoly minőség, érték, stb....

Ha már bocs csak valami egyszerű barkácsolás akkor ráheggesztenék az oszlop aljára szögvasakat két oldalról, oszt' elvan megint 10 évig :D

tegnap 06:18
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Mit jelent az, hogy betört a rozsdától? Szétrepedt? Mert akkor abban víz van, és télen a jég dolgozik benne. Miért nem elég csak az alját megerősíteni?

Egyébéknt a 4 cm betontakarást én is gyengének érzem így ebben a formában, legalább 10-10 cm-t hagynék rá, ha már a teljes felbetonozást választod.

tegnap 06:47
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Hát én egész biztosan nem kínlódnék ennyit. Ahogy a #3 írta, melléhegesztenék oldalról 1 szögvasat pöttyözve, nem végigvarrva, ami leér a betonig, és kész. A betonban akármilyen vékony is a vas a felszín közelében, de attól még nem összenyomható, se a beton nem összenyomható, ami mellette van. (Ha esetleg porlad a beton felszíne, akkor kell egy kis lemeztalp a szögvasnak.) Addig ki fogja bírni valószínűleg, mint a zártszelvény felső része.
tegnap 07:15
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Igen a garázs érték és jó állapotú 80nm-es nagy belmagassággal.

A tető is jóállapotú, a falazat ytong és még szigetelték is. De valahogy így az elejénél itt a túlnyúló tetőnél (sátortető) úgy tűnik, hogy odacsapták ami maradt (vagy még terveztek elé valamit/ összeépíteni a házzal? Ezt nem tudom)...

Leástam 1-2 helyen, hogy megnézzem milyen vastag betonra tették, kb 60cm vastag betonra épült.

A zsalu pillér nem lenne rossz ötlet, de azt a fém oszlopot nem akartam kiszedni, nehogy "megrogyjon" a tető és hogy köréépítsem a zsalut csak úgy tudom ha a zsalukövekből hosszában kivágok 10cm-t és így be tudom tolni a 10cm átmérőjű oszlopköré.

Nem tudom melyik lenne a jó megoldás, de valami olyasmit szeretnék aminek elég masszív a végeredménye.

Köszönöm mégegyszer a segítséget! Mentek a zöldek :) !

tegnap 15:10
 7/7 anonim ***** válasza:

Hát az az illető egész biztosan lopta a betont, vagy lopottat vett, ha 60 cm az egész. :)

Mindenesetre, az jó masszív, simán kibírja, ha csak a zártszelvény mellé hegesztesz szögvasat.

A zártszelvény valószínűleg valami jó vékony falú, egy 60-as szögvas viszont 6 mm vastag, nem egykönnyen rohad el. Ha rövid hossz kell, el se tud csavarodni. Vagy ha hosszú részen el van vékonyodva az anyag, akkor két oldalról teszel szögvasat. Bár úgy esetleg nem tudod kellően hozzáhegeszteni a zártszelvényhez, akkor egymással hegeszted össze szembe téve, beleraksz két átmenő 10-es csavart, és az is bombabiztos lesz. (Esetleg még festhető akrillal benyomhatod a réseket, hogy ne tudjon a szögvas meg a zártszelvény közé víz jutni.)

tegnap 17:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!