Hogyan rögzítsem a fa gerendát a tartóoszlophoz?
Két opcióban gondolkozom:
1.) Az oszloppra simán felrakni a gerendát és felülről nagy méretű csavarral/csavarokkal rögzítem az oszlophoz. Ez mennyire szakszerű és masszív?
2.) Kifaragom a a gerendát és az oszlopot hogy egymásba illeszkedjenek és oldalról csavarokkal rögzítem egymáshoz a két elemet.
Ez egy kicsit masszívabbnak tartom, bár több meló.
Melyik a jobb rögzítő eszköz erre a célra, sima horgonyzott facsavar vagy hatlap fejű csavar anyával? Az utóbbinál át is kellene fúrni, szóval több meló.
Vasalhatod is, ilyesmikkel. Kis legördítés.
Gondolkoztam a vasaláson is, de szerintem az nemtúl esztétikus.
Ha lehetne inkább a "Sarokkötés rálapolással" választanám és a csavarozást: [link]
De nem tudom ez mennyire stabil.
Egy kissebb terasztetőről lenne szó, Megpróbáltam lerajzolni, hogyan kötném össze az oszlopot a gerendával:
Illetve az a kérdés még,hogy mekkora csavar kellene, ha ez a megoldás jó.
# 5-ös vagyok, sajnos sokkal több információnak nem jutottam birtokába, ezért csak általánosságban próbálok segíteni.
Ha terasz tetőről van szó, akkor akár a függőleges oszlopot, akár a rá fektetendő gerendát mindenképpen ajánlatos az épület falához rögzíteni a stabilitás növelése érdekében. Az oszlop tetejére ajánlatos ráültetni a vízszintesen vagy kissé lejtősen elhelyezett gerendát (a szóhasználattal azért vigyázni kell !! mert létezik palló is) és akkor lehet a gerendán átvezetett szöggel vagy állványcsavarral rögzíteni azt a függőleges oszlophoz. Megjegyzendő, hogy ácsolásos technikával fém elem hiányában is biztonságos kapcsolódást lehet készíteni. Ha az egész szerkezet egy kocka vagy tégla éleihez hasonló lesz, akkor érdemes figyelni a tér három irányából összefutó elemek biztonságos összeillesztésére (sarok). Tervezéskor figyelembe kell venni a legkisebb tömegre való törekvést, elkerülendő az otromba megjelenést, de biztosítva a megfelelő stabilitást (teherbírást, ha héjazat is kerül rá). Bizonyos helyzetekben érdemes lehet a fémszerkezet kialakítását sem kizárni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!