Porbeles hegesztő beszakadt facsavar felhegesztésére?
Szerintem a porbelessel sem leszel jobb helyzetben mint a pálcással. Ugyan nem vagyok profi hegesztő, de pár éve vettem itthoni barkácsolásra egy Iweld Gorilla 185-öst, és úgy gondoltam elég nekem hozzá a porbeles huzal. (Gép amúgy tud védőgázzal is dolgozni.)
Nem tudom az okát, de porbeles huzallal, a vékony 1mm körüli lemezt én mindig átégettem, akármennyire levettem az áramerősséget, mikor meg egy beszakadt csavart akartam kiszedni, egy alumínium váltókarból, azt meg nem akarta megfogni. Egyébb esetben pl zártszelvényhez teljesen jó. Nekem annyi szerencsém volt, hogy van CO2 palackom az akváriumomon, így megvettem a hozzá való dolgokat, reduktor és "sima" hegesztőhuzal, és mintha új gépet kaptam volna. Lemezt átégés nélkül megtudtam hegeszteni, és a beszakadt csavaron is rajtamaradt a ráhegesztett anya, nem szakadt le mikor tekertem ki. Ezen felül csak bónusz, hogy a garázsom se ment tele füsttel, a porbelesnél nem győzöd takarítani a pajzsot.
Összefoglalva, a porbelest szerintem felejtsd el, az csak kicsivel jobb mint a pálcás hegesztés. Vagy védőgázas, vagy AVI amivel meg tudod oldani a problémádat. Sajnos utóbbinál a gázpalack ami necces, mert venni nem, hanem csak bérelni lehet a gázlerakatokban, és itt a saját palackodat sem hajlandóak már kicserélni töltöttre. Sajnos én is így jártam, de találtam egy hegesztős boltot, ahol még megoldották. Alap esetben amúgy költségben talán nem is lenne drágább a védőgázas hegesztés mint a porbeles. Bár most nem tudom az árakat, de mikor én vettem hegesztőhuzalt, akkor 18 ezer forint volt a porbeles, és 5 ezer az 5 kilós sima huzal, illetve akkor 9 ezerért cserélték a 10 kilós törpe CO2 palackom. Most 15 plusz ÁFA-ért cserélték
Azt mondanám, hogy ha ilyen gépben gondolkodsz, akkor is olyant vegyél ami tud védőgázt kezelni, attól még használhatod porbelessel, ha többnyire zártszelvényt és hasonlókat hegesztenél.
Csak úgy meg kicsit luxus mellé venné sima huzalt és reduktort ha néha van 1-2 ilyen csavarkiszedésed és ehhez felpattintasz mondjuk egy sodastreamos patront :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!