Alumínium és rézkábelt hogyan, mivel kell összekötni hogy az jó legyen?
És mi van akkor ha sima sorkapoccsal van összekötve paszta nélkül?
Villanyszerelők hogy szokták csinálni?
Nyomólemezes sorkapocsba tudod összekötni. Règen ez volt.
Wagóból sem mindegyik jó, csak ahol a gyártó megadja. A paszta vèdi az oxidációtól, távol tartja a nedvessèget.
Azért kérdeztem mert nálam a villanyszerelő sima csokival kötötte össze a rézkábelt az alukábellel.
Mikor mondtam hogy ehhez tudtommal egy speciális kötő kell, az volt a válasz hogy "Neeem ide egy sima kötő tökéletes!"
Néhány évvel ezelőtt pár házzal arrébb meg úgy csinálta meg a villanyszerelő hogy az alukábelre érvéghüvelyt rakott és szintén csokival kötötte össze, ami szerintem megint csak nem oké..
Csak miután kb 10 éve ezért égett le egy ház a településen, utánanéztem hogy hogy kell az ilyen vezetékeket összekötni.
De mikor hiába mondtam a villanyszerelőnek hogy ez így nemigen lesz jó, kijavított hogy "Dehogynem!"
Kezdtem magam úgy érezni hogy csak okoskodok a szakember mellett, így inkább ráhagytam..
Most azt tervezem hogy megveszem a kifejezetten alu-réz kábelhez való Wago kötöket, hozzá a pasztát és az összes ilyen kötést kicserélem a szerelő után.
Sorkapocsba- csokival is úgy kell, hogy egymással szemben. Egymàs mellè dugva nem jó. Másik megoldas a rèz cinezèse.
A kötőelemek is rezek, csak cinnel futtatva vannak, így nem okoz gondot.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!