Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Mekkora teljesítményű napeleme...

Mekkora teljesítményű napelemes rendszerre van szükség, hogy szigetüzemű módon kifűtsön hűtő-fűtő klímával egy kis házat?

Figyelt kérdés

Leginkább a GYAKORLATI része érdekelne, akinek már van TAPASZTALATA ilyen rendszerekben és nem csak a prospektusok írott részét meg a fizikaórák elméleti részét visszhangozza vissza, mert azokat a hajamra kenhetem, ha a gyakorlatban csődöt mond és télen megfagyok, nyáron csak jobb esetben áram nélkül leolvad a kaja az A+++-os hűtőben meg a telefonomat se tudom tölteni.

Az se baj, ha kicsit túlméretezett és természetesen lenne hozzá tároló aksi, Tesla Powerwall vagy valami olcsóbb, de hasonló teljesítményű alternatíva.

A cél igazából az lenne, hogy egy átlagos (nem gamer) laptop menjen róla, internetezés, filmnézés, stb. (TV sem kell) 2 db okostelefont fel tudjon tölteni, menjen róla egy hűtőszekrény, mikró néha kajamelegítéshez meg persze egy hűtő-fűtő klíma.

okt. 27. 10:40
 1/9 Telelő Teve ***** válasza:
100%
Ez leegyszerűsítve is nem egy, de legalább két tényezős kérdés. S ezek közül csak egyik a napelemes rendszer kapacitása, másik a ház energetikai besorolása. Az átlag magyar lakással ez nem reális elvárás - egy modern passzívházzal már lehet ebben gondolkodni.
okt. 27. 11:30
 2/9 Krampusz1 válasza:

Nekem egy 5Kwh-s rendszer megy évek óta, és kb így kinullázza a fogyasztásomat -hasonló mint amit írsz kb 80nm ház, viszont én visszatáplálom, és télen többet, nyáron kevesebbet fogyasztok.

Szóval 6-8Kwh-s rendszer körül kellene neked szerintem.

okt. 27. 11:35
 3/9 anonim ***** válasza:

A "fizikaóràk elmèlet" rèszèt a hajadra kenheted, -az akkor már problèma nálad.

Ezt ugyanis szàmoljàk, mèretezik ha hiszed ha nem, tanultak alapján.

Kell az energiaigèny amit napi szinten fedezni kell. A kisház fűtèsi igènyèt a hővesztesège határozza meg, ami vàltozik a hömèrsèklettől. A tèli kevès nap miatt, jó ha a teljesítmènye 10% leadja. Aztàn fedezhetne biztonságosan 2-3 napot, mert hátha.... Innentől ne tudd meg, akkupakkal ez mennyi, lesz.

Nem tudom van e valakinek ilyen, de nem hinnèm.

okt. 27. 11:40
 4/9 Gugu Gabor ***** válasza:

Csak sziget üzemben, csak elméletileg fog menni.

November második fele december január és február első fele van amikor annyira kevés a napsütéses órák száma hogy aksiról komplett napokat talán heteket kéne áthidalnod aksiról ami persze nem lehetetlen de irtózatossan drágítja a rendszert

okt. 27. 11:44
 5/9 anonim ***** válasza:
okt. 27. 14:09
 6/9 anonim ***** válasza:

Tölt az télen is, főleg ha jó a tájolás és elég panel van, optimizerekkel.

(A napelem a nagy meleget nem szereti, de ez már nagyon fizikai óra.)

A kérdés inkább az akkumulátor, mert az nagyon meg tudja dobni a költségeket.

Annyira, hogy kiegészítő diesel aggregáton is érdemes gondolkodni.

Lakossági inverter szerintem nem tud, de azoknál a sziget üzem sem annyira egyértelmű.

Panel amennyi elfér, inverter akkora, hogy elinduljon akkor is, ha alacsony a bejövő feszültség.

okt. 27. 15:30
 7/9 anonim ***** válasza:
Ez jellemző a mai korra, aki teljesen hülye egy témához, az nagy mellénnyel elkezd feltételeket szabni. "nem csak a prospektusok írott részét meg a fizikaórák elméleti részét visszhangozza vissza"
okt. 27. 20:56
 8/9 A kérdező kommentje:

#1: Valami könnyűszerkezetes/mobilház/szendvicspanel, akármilyen hasonló új, modern technológiában gondolkodom. Tehát nem Kádár-kockát vennék a pusztában, hanem telket, amire lerakatok betonalapra egy ilyen "high-tech" készházat, csak a tipikus fogyasztói társadalmas marketing miatt a felét sem hiszem el, ezért kérdezek inkább gyakorlati tapasztalatok felől.

Személyes tapasztalatom, hogy őrkonténerben minimálisan pörgette a villanyórát a klíma és télen "szauna" nyáron pedig kánikulában hideg volt, míg máshol meg maxon megy a konvektor és pulóverben vacognak emberek. Szóval nagyon nem mindegy. Ezért gondolkodom modern technológiákban. Nem vagyok vegán vagy fanatikus, ár/érték arány érdekel.

#2: Ha nem muszáj nem szeretnék semmilyen szolgáltatónak kiszolgáltatva lenni, pláne úgy, hogy filléreket fizet a visszatáplálásért, miközben én piaci áron veszem és még köszönjem meg a rezsicsökkentés-csökkentést. Drágább lenne bevezettetni egy ilyen olcsó, kietlen pusztába, hogy behúzzák a villanyt. Ezért akarok teljesen off-grid szigetüzemű megoldást.

#3: Pontosan erre gondolok. Hogy a szélsőséges időjárás miatt rengeteg olyan anomália van, amire fel kell készülni és nem lenne jó, hogy ha 3 hetes hidegfront meg felhős idő esetén az utolsó 1 hétben nem lenne áram.

#4: Mennyi lenne a matek?

#6: És pl. diesel aggregátor mennyire bírja, ha hónapokig, akár évekig pang benne a benzin (vagy a kannában, amit beletöltök, mikor a szükség úgy hozza)?

A hatékonyság érdekelne, hogy a nyári időszakban feltöltsem az aksipakkokat, hogy legyen miből bőségesen energiát nyerni.

okt. 28. 00:28
 9/9 Fero61 válasza:
54%
A kérdező nem kis feladatot adott fel. Én napelem szerelő és tervező vagyok. Értem az ő gondolkodását, de szerintem ezt egyoldalúan nem lehet biztonságosan megoldani és valószínű nem is lenne gazdaságos. Az áramtermelésre én nem méretezném túl a rendszert, de viszont a melegvíz készítést nem vette bele az élettanba ami viszont napi színtű. Én egy kb. 5kW napelem rendszert szerelnék 7kW panel felülettel, 10-15kWh akkumulátorral alá támasztva. Kiegészíteném egy kis szélerőművel ami 1-1,5kW teljesítményű meg egy 3,5kW-os benzines aggregáttal. Azért a ház központjába egy kis 10-12kW-os fa tüzelésű elgázosító kandallót tennék, a téli időkben biztonságot nyújtana a hideg ellen. Azért ebbe is van kockázat, de ha nincs villanyom egy kis időre lehet biztonsági világítást is csinálni, a kályhának pedig nem kell csak tüzelő.
okt. 28. 05:08

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!