Mekkora teljesítményű napelemes rendszerre van szükség, hogy szigetüzemű módon kifűtsön hűtő-fűtő klímával egy kis házat?
Leginkább a GYAKORLATI része érdekelne, akinek már van TAPASZTALATA ilyen rendszerekben és nem csak a prospektusok írott részét meg a fizikaórák elméleti részét visszhangozza vissza, mert azokat a hajamra kenhetem, ha a gyakorlatban csődöt mond és télen megfagyok, nyáron csak jobb esetben áram nélkül leolvad a kaja az A+++-os hűtőben meg a telefonomat se tudom tölteni.
Az se baj, ha kicsit túlméretezett és természetesen lenne hozzá tároló aksi, Tesla Powerwall vagy valami olcsóbb, de hasonló teljesítményű alternatíva.
A cél igazából az lenne, hogy egy átlagos (nem gamer) laptop menjen róla, internetezés, filmnézés, stb. (TV sem kell) 2 db okostelefont fel tudjon tölteni, menjen róla egy hűtőszekrény, mikró néha kajamelegítéshez meg persze egy hűtő-fűtő klíma.
Nekem egy 5Kwh-s rendszer megy évek óta, és kb így kinullázza a fogyasztásomat -hasonló mint amit írsz kb 80nm ház, viszont én visszatáplálom, és télen többet, nyáron kevesebbet fogyasztok.
Szóval 6-8Kwh-s rendszer körül kellene neked szerintem.
A "fizikaóràk elmèlet" rèszèt a hajadra kenheted, -az akkor már problèma nálad.
Ezt ugyanis szàmoljàk, mèretezik ha hiszed ha nem, tanultak alapján.
Kell az energiaigèny amit napi szinten fedezni kell. A kisház fűtèsi igènyèt a hővesztesège határozza meg, ami vàltozik a hömèrsèklettől. A tèli kevès nap miatt, jó ha a teljesítmènye 10% leadja. Aztàn fedezhetne biztonságosan 2-3 napot, mert hátha.... Innentől ne tudd meg, akkupakkal ez mennyi, lesz.
Nem tudom van e valakinek ilyen, de nem hinnèm.
Csak sziget üzemben, csak elméletileg fog menni.
November második fele december január és február első fele van amikor annyira kevés a napsütéses órák száma hogy aksiról komplett napokat talán heteket kéne áthidalnod aksiról ami persze nem lehetetlen de irtózatossan drágítja a rendszert
Tölt az télen is, főleg ha jó a tájolás és elég panel van, optimizerekkel.
(A napelem a nagy meleget nem szereti, de ez már nagyon fizikai óra.)
A kérdés inkább az akkumulátor, mert az nagyon meg tudja dobni a költségeket.
Annyira, hogy kiegészítő diesel aggregáton is érdemes gondolkodni.
Lakossági inverter szerintem nem tud, de azoknál a sziget üzem sem annyira egyértelmű.
Panel amennyi elfér, inverter akkora, hogy elinduljon akkor is, ha alacsony a bejövő feszültség.
#1: Valami könnyűszerkezetes/mobilház/szendvicspanel, akármilyen hasonló új, modern technológiában gondolkodom. Tehát nem Kádár-kockát vennék a pusztában, hanem telket, amire lerakatok betonalapra egy ilyen "high-tech" készházat, csak a tipikus fogyasztói társadalmas marketing miatt a felét sem hiszem el, ezért kérdezek inkább gyakorlati tapasztalatok felől.
Személyes tapasztalatom, hogy őrkonténerben minimálisan pörgette a villanyórát a klíma és télen "szauna" nyáron pedig kánikulában hideg volt, míg máshol meg maxon megy a konvektor és pulóverben vacognak emberek. Szóval nagyon nem mindegy. Ezért gondolkodom modern technológiákban. Nem vagyok vegán vagy fanatikus, ár/érték arány érdekel.
#2: Ha nem muszáj nem szeretnék semmilyen szolgáltatónak kiszolgáltatva lenni, pláne úgy, hogy filléreket fizet a visszatáplálásért, miközben én piaci áron veszem és még köszönjem meg a rezsicsökkentés-csökkentést. Drágább lenne bevezettetni egy ilyen olcsó, kietlen pusztába, hogy behúzzák a villanyt. Ezért akarok teljesen off-grid szigetüzemű megoldást.
#3: Pontosan erre gondolok. Hogy a szélsőséges időjárás miatt rengeteg olyan anomália van, amire fel kell készülni és nem lenne jó, hogy ha 3 hetes hidegfront meg felhős idő esetén az utolsó 1 hétben nem lenne áram.
#4: Mennyi lenne a matek?
#6: És pl. diesel aggregátor mennyire bírja, ha hónapokig, akár évekig pang benne a benzin (vagy a kannában, amit beletöltök, mikor a szükség úgy hozza)?
A hatékonyság érdekelne, hogy a nyári időszakban feltöltsem az aksipakkokat, hogy legyen miből bőségesen energiát nyerni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!