Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Melyik programmal tudnék a...

Melyik programmal tudnék a programban megrajzolt/megtervezett vetületi ábrákból sablonokat nyomtatni, amiket utána össze is tudnék hajtogatni & ragasztani egy térbeli modellé?

Figyelt kérdés

Lehetőleg ne egy AutoCAD vagy Blender jellegű multifunkciós óriási programcsomag legyen, mert számomra nem reális, hogy máról holnapra 30 gigabájtot felszenvedek a 8. generációs i3 alapú tartalék laptopomra, lelicenszelem, majd ki is tanulom az egészet.

Egyébként itt a feladat, amihez jól jönne : [link]

(meg később majd máshoz is...)

Részemről nem lenne csalás a dolog, a tanár mondta, hogy felőle, ha valakinek arra áll rá az agya, 3D-nyomtatóval is megcsinálhatja - csak feleljen meg a feladat ábrájának és az arányoknak.

Azért is örülnék, ha nem kézzel kéne rajzolnom a sablonokat a kivágáshoz, mert csak két szélsőségből van itthon : 350+ grammos sötét színű nehéz kartonpapírok, amikre szívás 2H grafittal rajzolni (és még nehezebb körzőzni/szerkeszteni), és f¤s minőségű famentes újrahasznosított 80g-os(nak mondott) fénymásolópapírok. Az pedig hót zicher, hogy nem én leszek az az ember, aki ilyen f¤s műpapírból kivagdosott összetikszózott hänyäděkkal égeti magát.

#iskola #modellezés #geometria #beadandó #projectfeladat #vetületi ábra
szept. 4. 19:43
 1/10 anonim ***** válasza:

Akár egy egyszerű paint tökéletes erre, ha tudod kezelni

Vagy egy sketch up

szept. 4. 19:55
 2/10 A kérdező kommentje:

"Akár egy egyszerű paint tökéletes erre"

Konyorgom, legalább egy rácshoz igazításom legyen már, hogy méretarányosan és pontos illesztésekkel tudjak kivágási sablont készíteni!! Anélkül sok értelme van ám a nyomtatásnak...

Egyébként köszönöm, a sketch up-ot megnézem, hogy mennyire használható a feladathoz.

szept. 4. 20:03
 3/10 anonim ***** válasza:

Paintben is lehet rácsvonalakat használni, de vonalzó eszköz os van, szóval ezért írtam, hogy ha tudod használni...

A sketch up pedig nemsokkal egyszerűbb egy autocad nél, az autocad alapjait szerintem semmivel nem bonyolultabb megtanulni, mint egy sketch upét.

szept. 4. 20:14
 4/10 anonim ***** válasza:

Egy az egyben bemásoltam copilot ai-nak a kérdésedet, ezt a választ dobta ki:

Értem a helyzetedet, és van néhány könnyen használható program, amelyekkel megtervezheted és kinyomtathatod a sablonokat anélkül, hogy nagy és bonyolult szoftvereket kellene telepítened. Íme néhány lehetőség:

Tinkercad: Ez egy ingyenes, online 3D tervező eszköz, amelyet könnyen használhatsz sablonok készítésére. Bár elsősorban 3D nyomtatáshoz készült, a tervezett modelleket exportálhatod 2D formátumban is, amit aztán kinyomtathatsz és kivághatsz.

Pepakura Designer: Ez a program kifejezetten papírmodellek készítésére szolgál. A 3D modelleket importálhatod, majd a program automatikusan kiteríti őket 2D sablonokká, amelyeket kinyomtathatsz és összehajtogathatsz.

EdrawMax: Ez egy online blueprint készítő eszköz, amely lehetővé teszi, hogy könnyedén készíts sablonokat és vetületi ábrákat. Az elkészült terveket különböző formátumokban mentheted és nyomtathatod1.

SmartDraw: Ez egy másik online eszköz, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen készíts sablonokat és vetületi ábrákat. Az elkészült terveket könnyedén exportálhatod és kinyomtathatod2.

Ezek a programok mind könnyen használhatóak és nem igényelnek nagy tárhelyet vagy bonyolult licencelési folyamatot. Remélem, találsz köztük olyat, amely megfelel az igényeidnek!

Ha bármilyen további kérdésed van, vagy segítségre van szükséged a használatukhoz, nyugodtan szólj! 😊

szept. 4. 20:17
 5/10 anonim ***** válasza:

Ezek tipukusan alapfeladatok, amelyek az alapvető térlátás és kézi szerkesztő képességet alakítják ki/fejlesztik. Ha neked nehézséget okoz kézzel megcsinálni, akkor szakmát tévesztettél.

"Konyorgom, legalább egy rácshoz igazításom legyen már, hogy méretarányosan és pontos illesztésekkel tudjak kivágási sablont készíteni!!"

Ott a rajztábla, fejesvonalzó, milliméterpapír, stb. A hozzáállásod rossz. Ha ennyire nem megy a térlátás, akkor előbb faragd ki krumpliból a testeket, utána hajtogass...

szept. 4. 22:28
 6/10 anonim ***** válasza:
Mondjuk a feladatkiírás is rossz, mert az elején európai, utána meg amerikai vetítési módot használ. Ekkora ostobaságot...
szept. 4. 22:33
 7/10 anonim ***** válasza:
Már mit értesz európai meg amerikai vetítési mód alatt?
szept. 4. 22:43
 8/10 anonim ***** válasza:
Mármint azt értem, hogy azok mik, de itt a feladatkiírásban hol látsz európai vetítési módot?
szept. 4. 22:47
 9/10 anonim ***** válasza:

Az elején a "Példa" nyilakkal jelölve és a berajzolt nézetek. Ez európai vetítési mód.

A feladatnál ahol meg össze kell párosítani, mondjuk 1-B ott a nézetek amerikai vetítési módba vsnnak. A hülye amerikai nem oda rajzolja a nézetet ahova a vetítővászonra esne a kép, hanem az átellenes oldalra. A műszaki rajzokon az új szabvány szerint emiatt fel kell rajzolni a szövegmezőbe egy csonkakúpot, és attól függően hogy a koncentrikus körpár melyik oldalra esik európai vagy amerikai a vetítési mód!

[link]

szept. 4. 23:10
 10/10 anonim ***** válasza:
Szóval ilyen összekevert vetítési módokkal zavarják össze a kezdő tanulót. Én ránézésre azonnal látom szakmabeliként, hogy miről van szó, de egy kezdő középiskolást nem kéne így összezavarni. Nem tudom hova süllyedhet még az oktatás szinvonala, ha a tanár sem tud egységet tartani egy feladatlapon belűl... minden csak egyre rosszabb lesz...
szept. 4. 23:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!