Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Szeretnék a kertben csinálni...

Szeretnék a kertben csinálni valami sütőféleséget, ami egyben meg is füstöli a benne készített ételeket, ötletek?

Figyelt kérdés

Első körben arra gondoltam, hogy téglából körberakok egy kis területet, az egyik oldalát nyitva hagyom, a téglák tetejére rakok egy grillrácsot, arra megint pakolok téglákat, és a tetejét lefedem, hogy jobban átjárja a füst. Az a gond, hogy grillrács nincsen itthon, és esetleg lehetne több szinteset is készíteni, mint ahogyan a sütőben van. Grillrácsot mivel tudnám helyettesíteni? Első gondolatom a tyúkháló volt, de az nem elég masszív.


Ha ez beválik, és finom lesz benne a kaja, később tervben lenne faszén készítése házilag.


máj. 5. 14:40
 1/6 anonim ***** válasza:

Szerintem sok sebből vérzik az elképzelésed.

A füstölés hideg füsttel történik, nem egy-két arasznyira attól a tűztől, amin sütnek.

A rács ne legyen horganyzott, az nagyon könnyen oldódó fém, nem kell az ételbe.

A füstölés sokáig tartó folyamat, a grillezés nem.

máj. 5. 16:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:

1.: Nem kimondottan füstölésre gondoltam, csak hogy érje a füst az ételt. Mint amikor a grillben sütöd a kaját, akkor is kap egy kis füstöt, amitől zamatosabb lesz. Ha felül lezárom, akkor több füstöt fog kapni, de nem ez lenne a lényeg.


Szóval valami ötlet, vagy alternatíva, ami alapján meglehetne valósítani? Egyébként az is egy megoldás lenne, hogy grillrácsot rátenném a téglákra és ennyi. Mivel lenne rosszabb, mint egy olcsóbb grill? Egyelőre nem akarok venni profi grillt, mert csak a helyet foglalná, és lehet, nem is használnám sokat, megunnám, és lenne egy plusz dolog, amit lehet kerülgetni.

máj. 5. 16:16
 3/6 anonim ***** válasza:
Melegfüstölésnek hívják a technikát és én egy 200 literes vasordóból csináltam meg. Alul ég egy gázrózsa, fölötte egy fém fűrészpor tároló edény, az fölött egy zsírfogó tálca. A hordó tetejében keresztvasak vannak behegesztve, amire vagy felakasztom a füstölni valókat, vagy teszek bele egy rácsot és arra mennek cuccok. Lefedem a hordót, begyújtom és beállítom a kívánt hőmérsékletet. Ez csirkecomb esetében 140-150 C° fok. A gázrózsa hője beizzítja a fűrészport és már megy is a füstölés. Ez a csirkecomb esetében 2-3 óra szokott lenni.
máj. 5. 16:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:

Ügyes vagy, hogy megtudtad csinálni magadnak! Milyen a benne készült kaja? Nehéz volt megcsinálni, megérte?


A fűrészpor biztos, hogy jó ötlet? A fa tartalmaz fagát és egyebeket, az nem gond a kajának? Azonkívül ha láncfűrészből származik a fűrészpor, akkor lánckenő olajat is biztosan tartalmaz.

máj. 5. 17:10
 5/6 anonim ***** válasza:

A kulcsszó, smoker.

Rákeresel és számtalan opciót fogsz találni

máj. 5. 19:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Leginkább csirkét, pulykát és halat szoktam szoktam benne füstölni melegen és nagyon finom mind. A frissen füstölt csuka még melegen fogyasztva kitűnő csemege!

Fűrészpor nélkül nem lehet füstölni. Az izzó fűrészpor adja azt a mennyiségű füstöt, ami kell a hús megfelelő ízéhez és színéhez, a gázrózsa pedig a szükséges hőt. Ez utóbbit egy maghőmérő segítségével folyamatosan tudom ellenőrizni.

Természetesen csak tiszta, finomszemcsés, fűrésztelepről származó fűrészport használok, általában akácot vagy bükköt.

máj. 5. 19:23
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!