Szeretnék a kertben csinálni valami sütőféleséget, ami egyben meg is füstöli a benne készített ételeket, ötletek?
Első körben arra gondoltam, hogy téglából körberakok egy kis területet, az egyik oldalát nyitva hagyom, a téglák tetejére rakok egy grillrácsot, arra megint pakolok téglákat, és a tetejét lefedem, hogy jobban átjárja a füst. Az a gond, hogy grillrács nincsen itthon, és esetleg lehetne több szinteset is készíteni, mint ahogyan a sütőben van. Grillrácsot mivel tudnám helyettesíteni? Első gondolatom a tyúkháló volt, de az nem elég masszív.
Ha ez beválik, és finom lesz benne a kaja, később tervben lenne faszén készítése házilag.
Szerintem sok sebből vérzik az elképzelésed.
A füstölés hideg füsttel történik, nem egy-két arasznyira attól a tűztől, amin sütnek.
A rács ne legyen horganyzott, az nagyon könnyen oldódó fém, nem kell az ételbe.
A füstölés sokáig tartó folyamat, a grillezés nem.
1.: Nem kimondottan füstölésre gondoltam, csak hogy érje a füst az ételt. Mint amikor a grillben sütöd a kaját, akkor is kap egy kis füstöt, amitől zamatosabb lesz. Ha felül lezárom, akkor több füstöt fog kapni, de nem ez lenne a lényeg.
Szóval valami ötlet, vagy alternatíva, ami alapján meglehetne valósítani? Egyébként az is egy megoldás lenne, hogy grillrácsot rátenném a téglákra és ennyi. Mivel lenne rosszabb, mint egy olcsóbb grill? Egyelőre nem akarok venni profi grillt, mert csak a helyet foglalná, és lehet, nem is használnám sokat, megunnám, és lenne egy plusz dolog, amit lehet kerülgetni.
Ügyes vagy, hogy megtudtad csinálni magadnak! Milyen a benne készült kaja? Nehéz volt megcsinálni, megérte?
A fűrészpor biztos, hogy jó ötlet? A fa tartalmaz fagát és egyebeket, az nem gond a kajának? Azonkívül ha láncfűrészből származik a fűrészpor, akkor lánckenő olajat is biztosan tartalmaz.
A kulcsszó, smoker.
Rákeresel és számtalan opciót fogsz találni
Leginkább csirkét, pulykát és halat szoktam szoktam benne füstölni melegen és nagyon finom mind. A frissen füstölt csuka még melegen fogyasztva kitűnő csemege!
Fűrészpor nélkül nem lehet füstölni. Az izzó fűrészpor adja azt a mennyiségű füstöt, ami kell a hús megfelelő ízéhez és színéhez, a gázrózsa pedig a szükséges hőt. Ez utóbbit egy maghőmérő segítségével folyamatosan tudom ellenőrizni.
Természetesen csak tiszta, finomszemcsés, fűrésztelepről származó fűrészport használok, általában akácot vagy bükköt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!