Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Antennát a tetőszint fölé....

Antennát a tetőszint fölé. Kéményre vagy falhoz rögzített árbócra?

Figyelt kérdés

Szóval tehát ki kell raknom a tetőre az antennát, mert egyszerűen nincs elég jel, amíg nem vagyok a tetőszint felett.

Egyik opció egy használaton kívüli kémény. Már meg is van hozzá a szorító, de nem igazán akar összejönni, hogy feljussunk a tetőre.

[link]

Itt ugye a kábelt is egyszerűen el lehetne vezetni a kéményben.

A másik lehetőség, hogy a falra lenne egy acélcső, 6m

Ez abból a szempontból egyszerűbb, hogy nem kell a tetőre mászni. Viszont a rögzítés nem tudom mennyire gázos megoldani, mivel van fent 10 cm szigetelés. Ezt milyen csőbilinccsel kell megoldani? Csak simán átfúrom a falig, tipli, stb?

Illetve itt a vezetéknek is kell egy plusz lyuk majd, amin be tudom hozni.

Egyik sem összejövős igazándiból, csak meg kell csinálni, és nem tudom melyik legyen. Vagy más ötlet? Nyilván kéne tudni a helyi adottságokat,de kb nincs más jó megoldás.

2024. márc. 13. 21:03
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Az nem opció, hogy úgy vezettek ki egy csövet, mintha villanyvezetéknek kellene? Hirtelen ezt a képet találtam, de mindenféle tetőhöz van megoldás.

[link]

[link]

2024. márc. 13. 21:31
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Én is inkább úgy oldanám meg, hogy tetőtartó árbócot dugnék ki a tetőn, és így, ahogy linkelt képen is látszik, egy esővédő bevezető sapkával (népi nevén "gombával") letolnám a koaxot a csőben. Ilyen árbócot két helyen kell rögzítened, szóval nyilvánvalóan gerendához kell tudnod tenni. A megbontott cserépet úgy kell kivágni, hogy a cső köré vágod, majd un. tetőbevezető esővédő lemezt kell rátegyél, figyelve a víz folyásának irányára, valahol a cserép alá, valahol meg fölé kell kerüljön. No most ha így oldod meg, akkor akár bent, a padláson, a rögzítést szolgáló tetőtartó bilincs fellazításával tudod akár forgatni is az antennát anélkül, hogy felkellene mászni a tetőre.

Mindenesetre a padláson azért próbálkoznék egy erősítős antennával, hátha. Hátha nem kell megbontsd a tetőt meg nem kell sz-rakodni tetőtartóval. Meg egyébként is ez egy magaspont lesz és fémből, s ha nincs két olyan épület melletted, ami magasabb, mint a kidugott cső magassága, akkor abba fog beleb.szni a villám, ha odatalál. Ezt úgy kell nézni, ha van két magasabb épület, hogy húzol egy félkört, ami a két épület legmagasabb pontját érinti, és ha a félkör legmélyebb pontja sem érinti a te épületed, akkor hozzád nem fog betalálni a villám.

Lehet vásárolni erősítő "patront" is, amit gyak. csak rácsavarsz a meglévő antennád F csatlakozójára, a másik végén is F csati van, arra meg megy a koax azt ennyi. Kell egy tápfeladó is, ha nem boxot használsz, ha meg boxot használsz, akkor olyan erősítőt kell keresni, ami 5V-al működik, nem 12V-al, mert a boxok (számomra érthetetlen módon) 5V-ot adnak föl, a TV-k meg ezt egyáltalán nem tudják, azt sem nagyon értem miért nem.

2024. márc. 14. 09:25
 3/5 A kérdező kommentje:
Jaaja, igen. Tetőtér be van építve, fullosra gipszkartonozva, párazárás, szigetelés. Jó ötlet amúgy, de nem megy a tető átfúrása, köszönöm a válaszaitokat.
2024. márc. 14. 09:55
 4/5 anonim ***** válasza:
Hát csak van attól még padlástér, nem? Fogópárok fölötti rész is a lakótér része?
2024. márc. 14. 17:22
 5/5 A kérdező kommentje:

Annyi van, de kicsi (kúszós) meg be van gipszkartonozva, üveggyapotos szigetelés van, stb... öngyilkosság oda felmenni.

A kéményt megpróbáltam, de nagyon meredek a tető 😃 off. Jól fennmaradt a kéményszorító félig felszerelve.

Marad akkor a fali árbóc, akármilyen szar lesz felszerelni. De ahhoz legalább hozzáférek majd speckó szerszám nélkül később is. (Vagyis hát ha lenne egy 7 méteres létrám, akkor sima ügy a kémény is. De nincs. Árakat megnézve nem is lesz 😃)

Köszönöm az ötleteket azért 🙏🙌

2024. márc. 15. 23:34

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!