Lakás elosztó esetén a nappali és vezérelt áramot be lehet tenni egy elosztódobozba, vagy külön kell? Hány modulos a "leghosszabb" falon kívüli elosztódoboz, amelyben egy sorban vannak a kismegszakítók, nem egymás alatt?
Lakás elosztó esetén a nappali és vezérelt áramot be lehet tenni egy elosztódobozba, vagy külön kell? Hány modulos a "leghosszabb" falon kívüli elosztódoboz, amelyben egy sorban vannak a kismegszakítók, nem egymás alatt?
Jelenleg két külön doboz van egymás mellett, a nappali 1F 4db kismegszakítót tartalmaz, a vezérelt 3F 7db modult.
Okés, akkor lehet meghagyom a két külön dobozt. A vezérelten hőtárolós kályhám van és villanyboylerem.
Már volt olyan, hogy felhívtak itt Eon területen azzal kapcsolatban, hogy átállok-e csekkes fizetésről digitális számlára? És amikor ezt megbeszéltük a telefonban, utána még megkérdezte a hölgy (kicsit sem volt gyanús...), hogy pontosan milyen eszközeim vannak vezérelten? :) Elmondtam neki, de azt mondtam, hogy az egyes fogyasztóknál a kW értékeket nem tudom. :)
Apropó, ha már járatosnak tűnsz vezérelt témában, kérdeznék ezzel kapcsolatban: Ebben a lakásban réges-rég tök szabályosan építették ki a vezérelt ágon lévő eszközöket. Mintaszerű volt a hőtárolós kályhák bekötése, minden, ahogy a nagy könyvben meg van írva, szabályosan.
Azonban én a két hőtárolós kályhám közül a nagyobbik szobában lévőt kikötöttem, és eladtam, a helyére nappali áramról működő klímát tettem. A H tarifával nem akartam vacakolni, mert akkor a szabványosítás is egy rakás pénz, soha nem fog visszajönni a különbözet abban a 2-3 évben, amíg még itt lakom. Mindössze kb. 500kWh-t fogyasztott a klíma egy év alatt hűtéssel, fűtéssel.
Vajon a kezdetekben a szolgáltatónál nyilván volt tartva, hogy milyen eszközeim vannak vezérelten, és a módosítást (egyik kályha kikötése) be kell jelenteni?
Mert most azt láthatják a központban, hogy a vezérelt fogyasztásom a felére esett vissza (egyik hőtárolóst eladtam), viszont a nappali áramon a fogyasztásom nőtt a klímahasználat miatt.
Nem hiszem, hogy ebben lehet bármi szabálytalan, de sohasem lehet tudni.
Kezdetekben, (és a hőtárolós kályhából kiindulva ez nem mostanában volt) biztos, hogy nem tartotta nyilván, hogy milyen készülékek vannak éjszakain ill. azoknak mennyi az össz. fogyasztása. Nem gondolom, hogy bekell jelentened, bár a drasztikus fogyasztáscsökkenés is lehet gyanús, de jelenleg nem gondolom, hogy még ilyennel is foglalkoznak (konkrétan katasztrófa van minden szolgáltatónál, annyi a meló és olyan kevés a melós). Szabálytalan nem lehet semmiképpen sem, hogy kikötötted, az a te ügyed, megteheted.
Egyetlen klímával nem hogy 2-3 év alatt, kb. a büdös életben soha vissza nem jön a H tarifával megspórolt különbözetből a szabványosítás ára!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!