Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogyan távolítsam el a fürdőká...

Hogyan távolítsam el a fürdőkád aljáról a több éve odaszáradt pillanatragasztó maradványt?

Figyelt kérdés

2023. dec. 25. 09:37
 81/134 anonim ***** válasza:
45%
Az acetont javaslom.
2024. máj. 29. 16:52
 82/134 anonim ***** válasza:
61%
#81 - az aceton az tényleg jó - csak nem a kádra, hanem zacsiban és fejre húzva!
2024. máj. 29. 17:12
 83/134 anonim ***** válasza:
30%
Miért is? A pillanatragasztó oldószere az aceton. Nyugodtan olvass utána, ha nem hiszed el.
2024. máj. 29. 17:25
 84/134 anonim ***** válasza:
76%

#83 - most próbáltam ki - és ahogy azt sejtettem tévedsz!

Az aceton max. enyhén duzzasztja és foltot hagy a kikeményedett pillanatragasztón. Ha igazán fel akarod oldani, akkor érdemes a PMMA (plexiüveg) ismert oldószereivel próbálkozni, melyek a kloroform és a vízmentes ecetsav.

Ezeket viszont most nincs kedvem kipróbálni, mert mindkét szer nagyon gusztustalan. Az ecetsav gőze marja a légutakat, a kloroform meg erősen mérgező és fejfájást okoz.

2024. máj. 29. 17:58
 85/134 anonim ***** válasza:
52%
Tekintettel arra, hogy a fürdőkád ugye homokból van /69.kommented szerint/ nem valószínű, hogy olyan vészesen odakötött az a ragasztő. Próbáld ujjaddal kiemelni, talán néhány homokszem hozzátapad, de azt pótolhatod, és máris lehet teleengedni vízzel a "kádat". Jó lubickolást!
2024. máj. 29. 18:01
 86/134 anonim ***** válasza:
58%

P.S.

Mindkét említett vegyszer polgári használata erősen korlátozott. Én még a múltban készleteztem belőlük, csak néhány csepp kedvéért nem akarom bontogatni a még félig teli literes palackokat!

2024. máj. 29. 18:03
 87/134 anonim ***** válasza:
50%
#84 Azt mondtam, hogy olvass utána, nem azt hogy szipózd be a gőzeit és eszetlenül állj neki kísérletezni. Gondolom elhiszed a tudománynak (kémiának), hogy az aceton az oldószere. Ha nem, akkor itt kettéválnak az útjaink, mert áltudományos ~dolgokba~ hazugságokba nincs kedvem belemenni.
2024. máj. 29. 18:17
 88/134 anonim ***** válasza:
58%

#87 (18:17) - nem hiszem el - MERT TÉNYLEG KIPRÓBÁLTAM!

Számomra a tudományos igazság az, amit a kísérlet kiad.

Te élsz tévedésben - vagy csak simán hazudsz!

2024. máj. 29. 18:22
 89/134 anonim ***** válasza:
50%
A cián-akrilát oldószere az aceton. Kémiai tény. Ennyi, nincs mit vitatkozni róla.
2024. máj. 29. 18:24
 90/134 anonim ***** válasza:
35%

P.S.

Tartok egy rakás mintát polimerekből, köztük egy fél palacknyi (cca. 10 g) megkötött ciánakrilát ragasztót is.

Még mindig kőkemény, pedig laboranalitikai célokra árult vízmentes acetonban ázik egy alufóliával letakart stampedliben!

2024. máj. 29. 18:26

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!