Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » 10x10es gerendát kellene...

10x10es gerendát kellene beleállítanom kb 9.5x9.5es oszloptartóba. Hogyan, milyen szerszámmal lehet "keskenyíteni" ezt az alsó 15 cmt?

Figyelt kérdés

2023. szept. 13. 15:21
 1/9 anonim ***** válasza:
Gyalultasd meg a gerendát, pont jó lesz. És szálka se megy a kezedbe.
2023. szept. 13. 15:29
 2/9 A kérdező kommentje:

Egy makita m1902-t örököltem, csak nem tudom, hogy kell használni. Ilyennel meg lehet csinálni?

Van még sarokcsiszolóm, dekopírom, kézi gyalum de ezekkel irdatlan meló lenne.

2023. szept. 13. 15:54
 3/9 anonim ***** válasza:

a gépi gyalu bőven jó. 5mm-t kell lenyomnod róla alulról.

Beállítod 1mm-re és minden oldalról végiggyalulod 2x. Utána 0.5-ös beállítással minden oldalról 1x. Akkor pont 9.5 lesz.

Az oszloptartó azért nem mérnöki munka, nem mm-re pontos. Lehet nem fog tökéletesen passzolni bele, akkor még gyalulgatsz belőle 0.5mm-t v kevesebbeket. Nem kell túlgondolni.

Egyébként az első megoldása is játszik, ha még nem hoztad el a fatelepről. Kérsz tőlük egy gyalulást. Akkor valóban nem szőrös lesz, hanem sima a felülete és valszeg bele is fog férni. Kis felárért végzik el persze a munkát.

2023. szept. 13. 16:02
 4/9 anonim ***** válasza:

Megjegyzem én mindig végiggyalulom és/vagy csiszolom a felületét simára. Legközelebb ha rendelek valamihez megint, akkor már a telepen kérek én is gyalulást. Egyszerűbb.

előző voltam.

2023. szept. 13. 16:03
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. Akkor youtubozok, hogy múködik a gép, próbálkozom vele.
2023. szept. 13. 16:12
 6/9 anonim ***** válasza:
18%

Dekopirral több helyen az adott mélységig belefűrészelsz több helyen közel egymáshoz pár cm re,aztán lapos vésővel könnyedén kiütöd.

Nem kell ezt gyalulni.

2023. szept. 13. 18:24
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
6-os, szóval azt mondod, hogy 2,5 mm mélységben vagdossa be dekopírral minden oldalon néhány centiméterenként. Megnézném hogy vésné ki. Ráadásul a fűrészlap át sem éri a gerendát. A gyalu a legegyszerűbb megoldás.
2023. szept. 13. 20:29
 8/9 anonim ***** válasza:

Lehet vésni is, de gyakorlatot igényel. Ilyen esetben inkébb beirdalni szokás körfűrésszel. De tök fölösleges, a gyalu tök egyszerű.

Ki kell próbálni egy hulladék fán elsőnek.

2023. szept. 13. 20:43
 9/9 anonim ***** válasza:
35%
#6 már majdnem eltalálta a megoldást. Kézi (rókafark) fűrésszel a végétől 15 cm-re mind a négy oldalon befűrészelsz keresztben 2-3 mm mélységben. Utána egy megfelelő szélességű vésővel a bütü felől levésed, lehasítod a felesleges 2-3 mm vastagságú darabokat, körben, mind a 4 oldalon. Nem kell ide gyalu meg egyéb fityfene.
2023. szept. 13. 21:58

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!