Kiegészítő fűtésnek levegős napkollektor?
Adott egy lakás, ahol távfűtés van. Van egy 4m hosszú erkély, aminek a rácsát így-is úgy-is szeretném eltakarni, hogy ne lássanak be. Ez ilyen sima fémrács, 3x3cm-es, nem egy esztétikus korlát. Belülről szokta a többség valami fa/müanyag lappal eltakarni.
---
Csinálnék rá napkollektort, ami levegőt melegítene, és az erkélyes szobába befújná egy ventillátorral. Pl a ventillátor bekapcsolna ha a kollektorban 30fok felett van a hőmérséklet. Tavasszal és kora ősszel rásegítene a fűtésre.
---
Valaki készített az itt olvasók között már levegős napkollektort? Mennyire vállt be?
Hővisszaverő anyagot inkább. Radiátorokhoz lehet kapni, amögé mehet a gyapot ha szeretnéd.
Ha igazán fullost akarsz akkor mozogjon a nap állása szerint, esőben pedig teljesen ereszkedjen le, hogy ne kopogjon
Nem tudom mennyire vagy otthon elektronikában, de két lehetőséged van amúgy. Az egyszerű egy sima bimetál érzékelő, lehet kapni 10 fokonként, az kapcsolja a ventilátor tápját ez olcsó, egyszerű, de vannak hátrányai.
A bonyolult megoldás egy rendes hőmérőszenzor a kimeneti csövön. És az alapján állítani a ventilátor sebességét. Így folyamatosan jön be a meleg levegő, és alapvetően halkan. Egy kis 8-12cm-es 12v-os venti elég hangos max sebességen
#5 tulajdonképp tanutam elektronikát, bár sok éve nem használtam. Igazából nem találtam ki, milyen térfogatáram lenne jó. kb 10cm átmérőjű csövön nyomná be a levegőt. És azt hiszem, külső levegővel dolgozna. Így sokkal kevéssé fűt, cserébe szellőztet. Igazából nincs kitalálva.
Te milyen vezérlést/ventilátort javasolsz?
Nyílt rendszer viszont sokkal hangosabb és számolni kell a bogarakkal is (egy plusz szűrő lényegében, de akkor is).
Illetve így a cső végén lévő hőérzékelő annyira nem működik, az akkor lett volna a jó, ha a bemeneti nyílásnál van a venti
Én nem kínlódnék ezzel .
Hamarosan legálisan kapni lehet 800 Watt alatti balkon-napelemet.
Én ezt tenném fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!