Miért veri le a FI relét a villanymotor? Rá van kötve egy vezeték, bedugom a konnektorba indul, kihúzom leáll, nincs kapcsoló. Ez egy köszörű állványon van. Levettem róla, kicseréltem ez ékszíjtárcsát, visszatettem, ezt követően leveri a FI relét.
Multiméterrel mérve a villanymotor dugaljánál 20MΩ állásba nem mutat se a nulla-föld se a fázis-föld kivezetéseken. Viszont 200MΩ állásban már igen, bár az lehet jelentéktelen?
A furcsa számomra, hogy lecsapta a FI relét, kihúztam a motort a konnektorból, majd próbáltam felkapcsolni a relét, nem tudtam. Csak azt követően miután lekapcsoltam a műhelybe menő kismegszakítót. Felkapcsoltam a FI relét majd utána a kismegszakítót. Akkor lehet, hogy nem a motor hibás hanem a kinti hálózat? Vagy is, is?
Multi méter hibakeresésben nem játszik nagy szerepet, az max9v al mér. Nem üt át, ott ahol a 230v.
Lehet is is. Lehet pára, beázás, sérülés. De nem megfelelő kábel, nem jó helyre való telepítése is csinál ilyent jó pár év múlva.
Valahonnan összejön a 30mA hibaáram. Ez akár több helyről, vagy időszakosan. De okoznak az inverteres berendezések is random leoldást, ha nem megfelelő az FI relé típusa
A relé 30mA előtt kapcsol, 25-28mA nál. Általában túlteljesítik az ertéküket, és kicsit elöbb oldanak, mert többnél nem lehet.
Biztonsági okok miatt 30mA az előírás a lakásoknál.
A hibát itt 1000V szigetelés vizsgálóval érdemes mérni, az kimutatja. De nincsen, így szépen át kell nézni mindent, hibára utaló jeleket keresni.
Szelektálni kell, mindent kihúzni, lekapcsolni.
Aztán egyenként az áramkörök kismegszakítóját visszanyomni. Ha egy körön van nagy hiba, és kijön így, akkor ok. Ha nem, akkor variálni kell, a köröket kettesével. Aztán világítást kapcsolni, gépet stb......
Kettő konnektorba is próbáltam, kettő külön kör van a melléképületben, mindkettőnél leveri.
A motor bedugásánál, indításánál old le, elkezdi pörgetni, de nem pörgeti fel.
Mindemellett hiába húzom ki a motort, nem nyomható fel addig a FI amíg a kismegszakítót
le nem nyomom a melléképületbe kimenőt. Lenyomom a kismegszakítót, ezt követően nyomom fel a FI.t. Simán visszaengedi kapcsolni a kismegszakítót.
A szóban forgó motor egyébként csak 1100wattos.
Használok probléma nélkül ahogy említettem 2,2KW.os motort, de még Hetra 160.as hegesztőt is. Azt nem értem, hogy nem veri le más csak villanymotor, illetve hiába húzom ki a villanymotort csak akkor engedi visszanyomni a FI.t mikor lekapcsolom a műhelybe kimenő kismegszakítót.
Az nem lehet probléma, hogy kb. 30méter földkábelen megy ki az áram a műhelybe?
Vagy gyenge lenne a FI?
Ez van, bár lehet pont az a rész kopott ami kellene.
A nem földbe való mégis földbe rakott kábel okozhat ilyen gondot.
Abba az FI be van egy kis elektronika is, mert ő pont a jobbik, "A" típus.
De leírásod alapján valami lehet a motornál valszínüleg.
Milyen fajta motor?
Földkábel direkt.
Piemme Electric Motor power
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!