Mit lehetne kezdeni ezzel a csapadékvíz elvezetési problémával?
Van lehetőség bélelni ha átjárható a cső (kamerás vizsgálat kell) és van cég aki ezzel foglalkozik (pl Paner)
Nem olcsó.
a bibi ott van, hogy a csőben bármi lehet..döglött nyestfióka, döglött galambtetem, és egyéb velünk élő lények...a rothadt lombról nem is beszélve..aztán ezek évek alatt teszik a dolgukat.
A legjobb földfelszínen vezetni az esővizet..nem kell pont a beton felett, bárhol,csak elfollyon minél messzebb aháztó.
Az ázott fal évekig nem szárad ki, főleg, ha vártok a csodára.
Én eső körben megpróbálnám a vomás dugulás elhárítást, valószínűleg csak ennyi a baj.
Ha dugulás van és nem telik fel a cső vízzel, nagyon valószínű, hogy kihagyták a tömítéseket.
Ha nem segít jöhet a kamera, helyi víz szolgáltatónak általában van és felárért végeznek ilyen munkákat is.
"A csapadékvíz minden oldalon a földben lett elvezetve a háztól."
Hova? Kulékavicsos 5 köbméteres záportározókba? Vagy hova? Hol van a csövek háztól távolabbi vége?
Betonban vezetett cső nem valószínű, hogy eltört, hacsak nem nyomtátok meg valamilyen nehezebb teherautóval vagy télen nem fagyott el benne pangó víz. De akkor látnotok kéne azt is, hogy valahol a térkő besüllyedt vagy nagyobb esőzéskor víznyelő keletkezik. Sokkal valószínűbb, hogy ahol elszikkasztjátok a vizet ott megváltoztak a talajviszonyok, másfelé kezdett vándorolni a talajvíz, talált egy új kapillárist valahol a házalap felé. Esetleg csak simán eltömődött falevéllel, ha nem szoktátok takarítani.
De a kamerás vizsgálathoz nem kell drága céget felkérni, egy 10.000 Forintos Aliexpresses endoszkóppal is bele tudtok nézni a lefolyóba.
Augusztusban vettük meg a házat és szeptemberben fedeztük fel, hogy ezzel gond van. Akkor szét is szedtük, letettünk alá picit döntve egy darab ereszcsatornát, ami kivezeti a vizet egy kavicságyra. Azóta az ázás egyértelműen megszűnt, lehetett látni anno más helyen is, hogy a lefolyó esővíz szivárog ki, amióta szétszedtük nem lehet, szóval a lényegi probléma megszűnt.
Viszont ebben a formában marhára nem esztétikus és nagyon zavaró, mert keresztbeszeli az előkertet és mert a térkövezett részen lehet autóval parkolni (így jelenleg csak egy fér be) és ott lehet hátramenni az udvarba is, szóval állandóan mászkálunk át rajta, a gyerekeink meg esnek kelnek kismotortal, totyogva, meg mindenhogy.
Tudtuk, hogy ideiglenes megoldás ez így, de egyelőre nem tudjuk mi legyen a végleges. Azzal kezdtük, hogy áttoltunk rajta egy kis átmérőjű flexi csövet, akadály nélkül kijött, de meg is kameráztuk hol lehet a bibi. Alapvetően nem normális pvc cső van lefektetve, hanem valami bordás vacak és egy részen (házhoz közel eső könyök) látszik, hogy mintha megpróbálták volna kikenni, gondolom ott ereszt. Egyébként a szakasz vége egy kavicsos "szikkasztó", föld fölött van a cső vége, kb. 3,5-4 méterre a háztól, biztosan nem onnan szivárog vissza víz.
Azért egy ipari csőbéleléssel foglalkozó cég nem akarom tudni mennyiért csinálná ezt meg, akkor inkább feltörjük. A feltöréstől azért tartok, mert egyrészt érintünk fát is sajnos, nem tudom ott megtudjuk-e úgy csinálni, hogy ne bántsuk a gyökereit, másrészt azt sem tudom hogy képesek vagyunk-e szépen visszatenni a térkövet.
Olyasmiben gondolkodtam, hogy áthúzunk valamilyen felxibilis 75-80-as csövet esetleg a meglévőn és felszín felett szűkítővel kötjük össze a lejövő csővel, de nem tudom erre milyen típusú cső lehetne ideális. Tudom kókány bt., de jelenleg ez lenne kezdetnek a legegyszerűbb megoldás.
" valami bordás vacak" -> 100-as dréncső lehet az
Nem járható hogy felszínen kibetonoztok egy 600x300 mm belső méretű árkot. Amit feltöltesz kuléval? A tetejére appróbbal megrakva...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!