Mitől lehet az, hogy a házi vízműből (Elpumps 25/1300 B) éppen csak, hogy csurog a víz?
Szépen feltölt kb. 3 bár nyomásig, itt kikapcsol. Ha teljesen kinyitom a csapot akkor a 3/4-es tömlőből több méter távolságra elmegy a vízsugár, 1,3-1,4 bár-ig leesik a nyomás. Itt bekapcsol a szivattyú, de nem emelkedik a nyomás hanem tovább esik és a végén már csak éppen, hogy csurog a víz. Ha elzárom a csapot, akkor újra feltölt 3 bár-ig!
Valaki estleg találkozott hasonlóval? Van ötlete valakinek mi lehet a hiba oka?
Köszi a választ.
És ennek mi lehet az oka? Hol keressem a hibát?
Egy ásott kútról van szó, 1m-es átmérővel. Kb. 4 méter mélyről szívja a vizet és van is a kútban kb. másfél-2m víz.
Szűrő? Cső vége csak vízbe ér?
Kicsi a szivattyú, kicsi a szívócső keresztmetszet, ezért kevés vizet szállít.
Sok a kivett víz( talán nem)
2017-ben lett véve, azóta működik. Tavaly, szezon előtt a kikapcsolási nyomás lett egy picit feljebb emelve, illetve a labda lett felpumpálva. Szétszedve sosem volt még.
A cső végén egy 1" lábszelep van, ami kb. 20cm-re van a kút aljától, a vízmagasság kb. másfél-2 méter.
Én valami olyasmire gondolok, hogy valami miatt már nincs normális szívóhatás, vagy esetleg, hogy a labda túl nagy nyomásra lett felpumpálva!?
Fogalmam nincs, hogy merre induljak, mert szerelőt nem találok aki foglalkozik vele. (18. ker.)
Első körben én felhúznám a csövet és megnézném a lábszelepet. Ha az jó, akkor úgy engedném vissza, hogy legalább 50 centivel a fenék felett legyen. Amennyiben így sem működik, akkor jöhet a szivattyú szétszerelése. A járókerék cseréhez általában az O-gyűrűk, tömszelence és szimering kell. A többit majd meglátod szétszereléskor.
Egyébként szűrő nincs a szivattyú előtt? Az is okozhat ilyet, ha már tele van.
Szűrő az nincs előtte, csak a lábszelepen lévő lukacsos szűrő, de az teljesen tiszta. Majd ha lesz időm leveszem, hátha a csőben is vannak homokszemcsék.
Azt nem értem, hogy a járókerék mitől tud elkopni, amikor az a vízben forog és nincsenek súrlódó részek benne, ráadásul rézből van!
Minden szezon indításnál megkellett forgatnom a tengelyt, hogy eltudjon indulni, utána szezon végéig működött rendesen. Lehet tele van a forgórésznél rozsdával, lerakódott homokszemcsékkel és az miatt szorul meg a pár hónap pihi alatt.
Tavaly megemeltem egy kicsit a kikapcsolási nyomást, hogy a locsolófej jobban szórja a vizet, de gondolom ez nem befolyásolja a szívóhatást.
Na mindegy, ha lesz kicsit több időm, kiszerelem és átnézem az egészet. Mondjuk jó lenne mostanában, amíg nem kell még locsolni.
Már csak azt kellene kideríteni, hogy megéri-e vele foglalkozni, mert ahogy nézem az alkatrész árakat, az kb. 20-25ezer lenne, ha meg szervízben csinálják, akkor 40-45! Egy új meg 80ezer körül lenne.
Na mindegy, azért köszönöm a segítséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!