Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Nem lenne gond belőle?

Nem lenne gond belőle?

Figyelt kérdés

Adott egy hosszabító,tönkre ment a dugó része, levágtam. Arra gondoltam hogy a kábelhez veszek egy konnektort és abba belekötöm.

Szóval az lenne a kérdés hogy ez jó lenne e így?

2023. febr. 19. 15:53
 1/10 anonim ***** válasza:
"Dugót" vegyél hozzá.
2023. febr. 19. 16:00
 2/10 A kérdező kommentje:
Nyilván ha azt akarnám akkor nem tettem volna fel a kérdést. Konnektorként szeretném használni tovább.
2023. febr. 19. 16:03
 3/10 anonim ***** válasza:

kb 500-1500 Ft egy lengőaljzat("hosszabbítóvég").

pl: [link]

2023. febr. 19. 16:03
 4/10 anonim ***** válasza:
Technikailag megoldható, de ha az egyik végét fixre akarod beépíteni, akkor miért jó, hogy a másik vége nem fixen van bekötve, és lefoglal egy konnektor valahol?
2023. febr. 19. 16:07
 5/10 A kérdező kommentje:
4-es, akkor elmondom hogy mit akarok. Ezt az egyik szobába akarom berakni ami nem rég lett megcsinálva szobának. És mivel igencsak megspórolnék így egy villanszerelőt,így ez jutott eszembe. Ahová be lesz dugva majd,túl messze van a szobától.
2023. febr. 19. 16:15
 6/10 anonim ***** válasza:
Ne kókányolj főleg ne áramot. Amit mi vettünk házat abba pont ilyen megoldások voltak a villany szerelő konkrétan sírt azt mondta ilyen hülyét is rég látott.
2023. febr. 19. 20:31
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Tűz- és halálos áramütés veszély, szal' semmi komoly, csináld nyugodtan.
2023. febr. 19. 20:49
 8/10 A kérdező kommentje:
Miért lenne belőle tűz vagy épp áramütés? Olyan lesz gyakorlatilag mint egy hosszabító csak a végén nem elosztó van hanem konnektor
2023. febr. 19. 21:55
 9/10 anonim ***** válasza:

1.Pontosítsunk néhány alapfogalmat, mert nem egyértelmű hogy neked mi a "dugó". A hosszabító azon vége, amelyet a konnektorba (helyesebben dugaszolóaljzat) lehet csatlakoztatni, az a villásdugó.

A másik vége pedig a lengőaljzat.

Tehát érthetetlen hogy mit vágtál le meg mit akarsz rá szerelni, tehát pontosítsd!

2.Ha jól értem, van egy szoba, ahová a villany nincs bevezetve. Értelmesen, házilag azt tudod csinálni, hogy veszel ún. falon kívüli dugaszolóaljzatot, kábelt (ez H05VV-F 3G 1.5mm2 jelölésű legyen) és egy villásdugót. A falra fixen fölszereled a falon kívüli aljzatot, abba bekötöd a kábelt (értelemszerűen érvéghüvelyezve krimpelőfogóval, esetleg tömszelencét is használva, ha ez nem megy akkor neki se állj... ). A kábelt lefelé vezeted a fal mellett, majd a parketta szegélyléc mellett, majd az ajtótok mellett, ill. az ajtótokot át kell fúrni hogy a másik helyiségbe jusson a kábel egészen a fali dugaszolóaljzatig, és ott szereled föl a villásdugót a hálózatra csatlakoztatáshoz. Fontos, a kábelt végig rögzítsd, falhoz, parkettaléchez, ajtótokhoz, stb. ún. körmös bilincsekkel, amelyeket 20cm-ként leszegezel. Vagy műanyag kábelcsatornában is lehet vezetni a kábelt (az egyik fele falhoz csavarozandó 30cm-ként (műanyag tiplik használandóak) a másik fele pedig felpattintható).

Ami fontos, a csatlakozásokat igen gondosan kell bekötni, és muszáj érvéghüvelyezést használni, tehát kell venned egy rendes présszerszámot. De nem ám gagyi kínait, ami csak egy vékony lemez mert az szart sem ér! Olyan kell ami hatszög alakúra préseli az érvéghüvelyt.

Ez annál is inkább szükséges és indokolt mert az új szerelvényekben (aljzatok, villásdugók, kapcsolók, stb.) egyre inkább leegyszerűsítik a bekötés módját, azaz gyakran csak egy csavar szorítja közvetlenül az érvéghüvelyt, vagy be kell nyomnod egy pöcköt és rugós szorítás van, stb.). Ezekbe nem kötheted be a kézzel összesodort rézkábelt, mert fele el fog nyíródni meghúzáskor. (Régen sokszor lemezes volt a csatlakozás, vagy pl. a Kontakta villásdugókban jó nagy pereme volt a csavarnak, és alája egy hurkot lehetett hajlítani, na ezeknél még jó volt érvéghüvely nélkül is, vagy esetleg forrasztva - tekintettel arra, hogy akkoriban a villamos terhelések is jóval kisebbek voltak).

2023. febr. 20. 17:36
 10/10 A kérdező kommentje:
Már a tegnapi napon megcsináltam, és tökéletesen működik rajta minden. Nem a villásdugót vágtam le róla,hisz azt dugtam be egy szobán kívüli konnektorba. Én a lengőaljazatot vágtam le róla csak nem jutott eszembe a neve. És,volt itthon èrvéghüvely az is rákerült.
2023. febr. 21. 07:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!