Ha 20 éve kivágott cseresznyefa mellé fél méterrel ültettem most egy másikat, nem lesz gond belőle?
Gyümölcsfánál ott a gyökérgolyva (baktériumos betegség) lehetősége. Még évekig fertőzhet. Meg a talajuntság, ami nem a talajjal függ össze, hanem az előző fa gyökere által kibocsátott hormonokkal. Pár évet amiatt is érdemes várni.
De 4-5 év minden előzményt eltöröl. (Kivéve, ha a közelben álló másik fa viszi át a betegséget. De akkor mindegy, hogy várunk-e.)
Nem nagyon. Esetleg ha kiszedjük a földet a törzs közeléből, a nagyobb gyökerekkel, akkor kevesebb marad a földben, a vékonyabb gyökerek hamarabb elporladnak. Fiatalabb koromban csináltam olyat, hogy mikor a barackosban pótolni akartam a fákat, barack helyére barackot, az öreg fa helyén egy 1 m átmérőjű, 60 centis gödröt ástam, és a gödröt felszínről vett földdel töltöttem fel. De annyit nem ért, mint ami munka volt vele...
Úgyhogy most már csak a tápanyagot pótolom komplex műtrágyával (az is kifogy egy öreg fa helyén, természetesen), aztán a fa majd nőni kezd, ha akar. Még mindig elég sok van, nem számít, ha később fog teremni az új.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!