Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Milyen fúróval lehet csempét...

Milyen fúróval lehet csempét fúrni?

Figyelt kérdés
Ez csak a fúrószáron múlik, vagy a fúró erején is? Ezt a nyomaték dolgot nem értem. Az én vállammal, kezemmel nyomom a csempének a fúrót, a fúró az csak forgatja a szárat. Hogy van ez? Átlag fúróm van, de azzal sztem nincs gond, hogy elég erősen forgassa a szárat. Világosítsatok fel, légyszi, kösz!

2023. febr. 13. 10:43
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
90%

10-es!

A csempefúróhoz nem kell ütvefúró, egyébként is veszélyes ütve fúrni a csempét.

2023. febr. 13. 16:28
 12/19 anonim ***** válasza:
Ha ennyire értesz hozzá, akkor neki se állj. 100%, hogy el fog repedni a csempe.
2023. febr. 14. 00:36
 13/19 anonim ***** válasza:
83%

12-es!

Ha csempefúróval fúrja, nem ütve, akkor 100% hogy nem fog elrepedni

2023. febr. 14. 05:58
 14/19 A kérdező kommentje:
Köszi, látszerészként üveget fúrtam már gyémánttal, meg elég merev műanyag lencséket is, úgyhogy nem vagyok teljesen tapasztalatlan. De ettől lehet, hogy el fog repedni, igyekszem óvatosan, meglátjuk. Csak ez a nyomaték nem volt világos, hogy mire utal a fúróknál...
2023. febr. 14. 10:07
 15/19 anonim ***** válasza:
78%
A nyomaték arra az erőre utal, amivel a gép forgatja a szerszámbefogót, jelen esetben a tokmányt. A csempét egy 10Nm-es csavarozóval is ki lehet fúrni, mondhatni bármilyen gép jó hozzá. Nem nagy nyomatékigényű művelet. Sokkal fontosabb a fúró szerszám minősége és alkalmassága.
2023. febr. 14. 10:19
 16/19 anonim ***** válasza:
78%

Ha nincs pontozód meg ilyesmi, akkor egy vídia betétes fúróval kézzel is megkarcolhatod a csempe zománcát. Én mindig úgy csinálom, hogy van egy körkivágó készletem (kőzethez való), aminek a fúrószárában hegyes (háromszögletű) vídiabetét van. Azzal (kézzel) kilyukasztom a zománcot (előtte ceruzával kimérem, jelölöm). Utána hagyományos vídiabetétes "falfúróval" lassan, ütvefúrás nélkül kifúrom a csempét. Ha átért, akkor utána óvatosan ütvefúróval folytatom.

(Nálunk tömör téglából vannak a falak, ezért kell az ütvefúró. Ha nem tartod biztosan a fúrót, akkor így is le fog pattanni némi zománc a lyuk körül - ahogyan hozzáér a fúrószár. De általában nem látszik, szóval nem tragédia.)

2023. febr. 14. 10:21
 17/19 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszaitokat!
2023. febr. 14. 11:24
 18/19 anonim ***** válasza:
84%
Magát a csempét csempefúróval, ütvefúrás nélkül a legjobb kifúrni. Viszont a csempe valamire rá van ragasztva. Ha betonon van, akkor a csempe átfúrása után, ütvefúró géppel, kőzetfúróval lehet tovább fúrni. Ha tömör tégla, akkor lehet ütve is, vagy simán is, akár a csempefúróval. Ha lyukacsos tégla, akkor nem érdemes ütve fúrni.
2023. febr. 14. 13:00
 19/19 anonim ***** válasza:
85%

Csempefúró hiányában Vídia végű fúrószárral lehet, házi körülmények között ez a feladatra alkalmas legolcsóbb szerszám. De megvan ennek is ám a technikája, sok dolgot leírtak, de ez még nem minden.

Azzal kell kezdeni hogy a csempét meg kell kopogtatni, és lehetőleg ott kell a fúrást megkezdeni, ahol a hang alapján nincs üreg a csempe alatt.

A csempére fölragasztasz maszkolószalagot, erre felrajzolod a szálkeresztet, amely jelöli a furat középpontját. A középpontot egy hegyes szerszámmal (pl. pontozó, de akár egy facsavar hegye is jó) megkoppintod, hogy a csempe felülete egy ponton lepattanjék.

Ezután a fúrószárat kézbe fogod, és kézi erővel kezded el fúrni a csempét, azaz néhány fordulatot kézzel tekersz, mígnem egy akkora vájat nem keletkezik amely a fúrószárat már "megtartja".

Ezután jöhet csak a gépi fúrás ugyanezzel a fúrószárral. Ennek lényege abban áll, hogy alacsony fordulaton és igen kicsi előtolással fúrsz, nyomatékigény gyakorlatilag minimális.

A nagy nyomóerő ugyanis eltöri a csempét, a magas fordulat pedig elrontja a furatpozíciót, és azon kapod magad hogy fél cm-el odébb került a furat...

Ez a házilagos megoldás, néhány furat esetén. Ha sok furat kell, arra vannak spec. szerszámok, ill. lehet sablonokat is használni.

Remélem segítettem.

2023. febr. 14. 23:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!