Leghosszabban mely olaj, ág, olajjal átáztatott gally, vagy bármi ég? Kerti fáklyát szeretnék létrehozni, mely nagyon sokáig, a lehető leghosszabb ideig világít. Akármi érdekel, mellyel a legtovább tart(ható) az égés.
Ledes gyertyánk több van, nem ledre kérdez ez a kiírás rá.
Végig kövezett az udvar (egy hatalmas része), ahol lesznek, és mind ott vagyunk, felügyelet nélkül nem maradnak. De nem ez most a fontos, hanem a fenti kérdés (re érkező válaszok).
Köszönöm, ha tudsz segíteni! (Vagy ha jobb észrevételed van és megosztod a minél tovább elhúzható égésű fáklyákkal kapcsolatosan.)
Éppen ezt szeretném, hogy pl. a bolti (adott idejű égéssel rendelkező) égési idejét utólagosan minél tovább égővé módosítsuk.
Vagy sajátot készíteni (pusztán hobbi/kreativitás), szintén ÚGY, hogy az a lehető legtovább világítson. Hosszú órákon át.
Itt nem az számít igazán, hogy milyen anyagból vannak, hanem hogy mennyi olajat tudsz a fáklya tartályába tenni és milyen nagy lánggal fog égni - azaz mekkora a kanóca.
Ha egy normál kerti fáklyának teli töltöd a tartályát sima bolti fáklyaolajjal, az kb. 5-6 órán keresztül tud utána égni, ha nem hagyod túl hosszúra a fáklya kanócát. De akkor kisebb lánggal kisebb fény is fog járni.
Én nem babráltam a kanócokkal, nekem a meleg kellett a fáklyákból, így volt, hogy amikor éjfél körül kimentem és meggyújtottam a fáklyákat az udvaron, azok kb. 5 órát bírták.
Ha megoldod, hogy egy vékonyabb kanóccal is el tudd zárni a nyílást, hogy ne tudjon feleslegesen párologni és rövidre vágod a kanócot, hogy ne égjen el egyszerre sok olaj benne, akkor meg tudod növelni az égési időt.
Viszont megnézhetnéd a temetői mécseseket. Van olyan ami egyszerű, a díszes üvegmécsesek betéte és akár 3 napig is égnek egyfolytában. Lehet, hogy egyszerűbb azokból többet használni a fáklyák helyett. Mi befőttesüvegbe szoktuk betenni ezeket a mécsesbetéteket, így a szél sem fújja el és kicsit a fényét is koncentrálja. Kirakni is könnyebb, mint a fáklyákat, mert leteheted bárhová. Korábban csak ezt használtuk, a kerti fáklyát azért vettem 2 éve, mert ahogy írtam, nekünk a meleg kellett és nem a fénye.
Azért nem használnak a kerti fáklyákba ugyanúgy paraffint, mint a mécsesekhez, gyertyákhoz, mert az nem tud a kanócban felszívódni, hanem a kanóc körül olvad csak meg és táplálja éghető anyaggal - így a kanócnak kell egyre lejjebb égni hogy eléje a szilárd paraffint. A fáklyában meg pont az a lényeg, hogy a kanóc egy helyen marad és az olajat szívja fel magába. Másféle olajjal nem az égés ideje nőne meg csak a hője amit kisugároz.
Röviden: próbáld meg a fáklya kivezető nyílását valami nem éghető anyaggal (puha száradó agyag, fém) kisebbre alakítani és egy vékonyabb kanócot használni, amit rövidebbre vágsz hogy kisebb legyen a lángja.
1 feltöltéssel kb 6-8 óráig ég.
"Éppen ezt szeretném, hogy pl. a bolti (adott idejű égéssel rendelkező) égési idejét utólagosan minél tovább égővé módosítsuk."
Az nem baj, ha a módosítás közben a fél udvart bevilágító 30 centis lánggal lobogó fáklyából a fenti "optimalizáló" művelet közben 2 centis lánggal égő és század annyi fényt kibocsátó mécsest csináltunk?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!