Lehet-e túl nagy a tágulási tartály?
Figyelt kérdés
Egy zárt fűtési rendszerben pl egy családi házban mondjuk van egy 30 literes tágulási tartály a fűtési rendszeren, ha annál kisebb nem jó mert nem tudja kompenzálni a víz növekedését és felmegy a nyomás a rendszerben, de MIVAN HA NAGYOBB?? Mondjuk a 30 literest lecserélik pl 200 literre. Jól gondolom hogy a nagyobb tágulási tartály nem gond még akkor sem ha sokkal nagyobb? Csak a kisebb baj?2022. nov. 1. 17:52
1/3 anonim válasza:
A kérdés az,mekkora fűtési rendszer ?
Igen nagy családi ház lehet,ha a 30 l es nem elég .
Ahogyan a víz melegszik,úgy a nyomás is megy felfelé.
Persze ha hidegen is nagy nyomást állítunk be ,eleve kevés lesz a tartály.
Hidegen 1.2-1.4 már jó.
2/3 anonim válasza:
Így van, nagyobb lehet. Én pl. azért méreteztem túl, mert vegyes kazán is van a rendszerben, és ki tudja mekkora nyomást bír "kihasasodás" nélkül. Most csak minimálisan nő a nyomás, ha melegszik a víz. Mondjuk a "nagy" az nálam 2*25=50 liter. (190 négyzetméteres fűtött terület, puffertartály nincs, csak a két kazán vize jön még hozzá, na meg a vastag csövek, mert eredetileg gravitációsan keringett). Szóval a 200liter sok, azt csak akkor szokták, ha nagy puffertartályok is csatlakoznak a rendszerhez.
3/3 A kérdező kommentje:
Hát nálam ez a helyzet. Van gázkazánom is és vegyes tüzim is a vegyestüzihez pedig van egy 2000 literes pufferem. Azt nem tudom, hogyha csak a gázkazánnal főtök akkor a puffert fűti-e mert csak egy visszacsapó szelepem van a pufferen de most ez nem is lényeg. Biztos ami biztos gondoltam elzárnám a puffer csapjait így már nem sok víz marad a rendszerben (csak ami a csövekben meg a radiátorban van) de ehhez lenne a 200 literes tágulási.
2022. nov. 2. 20:26
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!