Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Mivel vágjam fel szakszerűen...

Mivel vágjam fel szakszerűen tüzelőnek az évek óta kitermelt és száradó fa tönköt, gyökeret?

Figyelt kérdés

Kb. 5-6 éve kivágott és kihúzott, már csonttá száradt fa gyökeret és tönköt szeretnék felaprítani. A láncfűrésszel vágást sehol sem ajánlják, mert egyrészt földdel szennyezett, másrészt nem is viszi a láncfűrész, csak koptatja a láncot - kipróbáltam, tényleg csak kínlódik vele a láncfűrész.

Ma pl. jó minőségű, de durván fogazott orrfűrész lappal akartam vágni, de az új lap is csak füstöli a gyökeret, de nem vágja.

Esetleg más módszer? Fémvágó, finoman fogazott orrfűrészlappal érdemes megpróbálni?

2022. okt. 23. 21:17
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
hasítófejsze és egy másik fejsze segítségével fel tudod darabolni, aztán már a fürész is viszi majd
2022. okt. 23. 21:40
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

A földet le kell verni az utolsó szemig.

Utána ékkek kell szétverni kisebb darabokra.

Éles láncnak vinnie kell.

A tsz időkben télen a tagok mentek az erdőre tuskókat kiásni. Hazavitték, szétverték, sparhelt méretre vágták.

2022. okt. 23. 23:10
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Mi anno hasító fejszével csináltuk.

Jóval szélesebb mint egy sima fejsze.

2022. okt. 24. 01:55
 4/11 mindentudó99 ***** válasza:
0%
6-8 tonnás hasítógép kell
2022. okt. 24. 05:09
 5/11 anonim ***** válasza:
Orrfűrész, szöges fáhaz való bontó fűrészlap. Én a földből is ezzel vágok ki mindent, a friss gyökeret, tönköt is szétszedem vele.
2022. okt. 24. 10:34
 6/11 A kérdező kommentje:

#5: A friss gyökér könnyebben vágható, mint a száraz. A száraz tényleg kőkemény.

A raklapbontó fűrészlapot kipróbálom orrfűrészbe.

2022. okt. 24. 15:09
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

A földes részt nem szabad láncfűrésszel, de ahol nem földes, azt igen. És ha van éle a láncnak, akkor vinni is kell neki ugyanúgy, mint bármilyen fát.

Én a tiszta részeket láncfűrésszel levágtam, a rönk részét meg ékekkel széthasogattam. A földet levertem, és akkor már azt is lehetett fűrészelni, ahol keresztben kellett vágni.

Ez ennek a módja, az ékkel való hasítás. Persze, érteni kell hozzá, hogy hová üssük az éket, hogy tényleg hasadjon, ne csak beszoruljon az ék. Nekem se ment egyből, pedig volt már favágó gyakorlatom, de hát mindent meg lehet tanulni. (Profi azért nem lettem, nem volt túl sok cucc.)

2022. okt. 25. 17:16
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Gyökeret igazából egy rendes szalagfűrészgépen lehet jól darabolni. Ennek hiányában maradnak a házilagos módszerek, amiket föntebb említettem, de meg kell dolgozni érte rendesen.

Én az ékkel való hasítást javaslom, munkavédelmi szempontból is ez a legmegfelelőbb.

2022. okt. 29. 00:15
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
*föntebb említettek helyesen*
2022. okt. 29. 00:16
 10/11 NTBS ***** válasza:
Fejsze.
2022. nov. 12. 20:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!