Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Milyen fúróra lenne szükségem...

Milyen fúróra lenne szükségem ha vasba szeretnék meneteket fúrni csavaroknak?

Figyelt kérdés
Egy elektromos roller vázáról lenne szó, a pontos anyaga talán acél de ebben nem vagyok biztos. A segítő válaszokat előre is köszönöm.
2022. szept. 20. 17:56
 1/6 anonim ***** válasza:
Vegyél önmetszo csavart, ahhoz még előfurni sem kell.
2022. szept. 20. 17:58
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Jó minőségi fémfúróra .DE azt is tudni kell mekkora csavaroknak akarsz menetet fúrni,mert ahhoz kell a fúró vastagságot is megválasztani.
2022. szept. 20. 18:01
 3/6 A kérdező kommentje:

A pontos mérete nem lényeges, mert a lötyögő kormányt kellene fixálni (ez egy típushiba amit mások is így szoktak megoldani a legegyszerűbben mert a gyári 4 csavar rettenetesen gyengén tartja).

Egy M10-es csavar például tökéletes lenne.

2022. szept. 20. 18:05
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

A menetvágás kétlépcsős eljárás, azaz magméretre kell meg fúrni,és utána menetfúróval kell áthajtani óvatosan. A rendes menetfúró extra kemény,nagyon könnyen törik! A fúró méretét 0.8-al szokták megszorozni a menethez!

Ha pl M6 menetet szeretnél,akkor 6 x 0.8= 4.8 mm fúróval kell megfúrni. De lehet kismértékben eltérni felfelé,így ha 5-ösel megfúrod akkor is jó lesz.

Manapság már kaphatóak kész fúrók menet vágó funkcióval együtt ,melyel egy lépcsőben is elvégeztetőek a menetvágások egy lépcsőben,de csakis vékony falvastagságú anyagok esetén(X > 2mm) Itt csakis egy akkus fúró kell,és vágóolaj.

Fentebb írták az önmetsző-s csavart(opel csavarnak is hívják),ami nagyon jó dolog..persze az odahúzandó anyagot elő kell készre fúrni min. + 0.5mm fúróval az eredő csavar átmérőjéhez képest.

Ha van további kérdésed,akkor tedd fel :-)

2022. szept. 20. 18:18
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Én ott látom a hibát, hogy ha valamilyen vékonyfalú csőbe vagy zártszelvénybe szeretnél menetet fúrni, akkor az pillanatok alatt megszakad, mert egyszerűen vékony az az anyag.
2022. szept. 20. 21:19
 6/6 anonim ***** válasza:

Egyetlen menetes furat elkészítéséhez nem érdemes beszerezni szerintem menetfúró szerszámot, pláne ha semmi jártasságod nincs abban, hogyan is kéne csinálni. Érdemes inkább megfontolni, hogy átmenő csavarral nem oldható -e meg a feladat, esetleg odaadni valakinek hogy hegessze meg.

Ha mégis menetfúrásra adod a fejedet, akkor kell kézi menetfuró készlet 3db-os, hajtóvas és faggyú vagy vágóolaj a kenéshez. Valamint egy csigafúró.

A #4-es válaszolóval nem értek egyet teljesen. Először is a menetfúrás az menetfúrás nem pedig menetvágás (utóbbi esztergapadon történik késsel, de még nem is 2 lépésben hanem kb. 15-ben) de ez legyen a legkevesebb...

A 0,8-as szorzót nem tudom honnan vette, de én úgy tanultam és a szabvány szerint is úgy van hogy a magfurat átmérőjét megkapjuk ha a névleges méretből levonjuk a menetemelkedést. Az M6 menetemelkedése 1mm, így a magfurat átmérője 5mm. Tehát 5-ös csigafúróval kell elkészíteni a magfuratot. Ha 4,8-al csináljátok, lemezbe még elmegy, de hosszabb furat esetén esélyes a szerszám törése ill. károsodása, túlzott kopása.

Egy további megjegyzésem, az opelcsavar (fejkialakítása után) csak egy speciális típusa az önfuró csavaroknak. Tehát a kettő nem fedi egymást. Ja igen, önfúró és nem pedig önmetsző, ezt sokan sajnos tévedésből rosszúl használják, vélhetően a facsavaroknál használatos elnevezés miatt.

2022. szept. 22. 01:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!