Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogyna töltsem fel/vagy...

Hogyna töltsem fel/vagy légtelenítsem a nyilt rendszerű fűtést?

Figyelt kérdés
Adott egy vegyes és egy gázkazánnal ellátott nyilt rendszerű fűtés. A vegyes fölött van egy keringető,amit most cseréltünk. A kiegyenlítő a padláson. Gondoltam töltök bele szivattyú csere után. Igen ám,de levegős. Légtelenítés, utána szivattyú elindít,begyújtás,halloma vegyesnél bugyogást. Fenti radiátorok brutál levegősek. Ismét tölt,ismét ugyanez. Mit csinálok rosszuL?A szivattyú leglassabb sebességen megy. Vagy töltsem úgy,hogy megy az is. Ja és csak a kazán felől tudom tölteni,fentről nem. Tehát a legalacsonyabb ponttól.

2022. szept. 17. 18:14
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

Gondolom a tágulási tartályodnak van egy túlfolyója ami kivezet a tetőre vagy valahova. (nálam legalábbis így van) Én annyit szoktam tölteni bele, hogy ott is kifolyik :D

Ha jól van megépítve a rendszer, akkor a levegőnek vagy magától távoznia kell, mert a radiátorokat a régi rendszerben meg szokták dönteni, vagy újabb radiátorok végében lévő légtelenítővel neked kell egyesével kiengedni a levegőt.

Nálam egy ponton szokott megrekedni a levegő, ilyenkor azt csinálom, hogy mindenhol elzárom a radiátort, csak ezen a szakaszon nem, és akkor onnan is kitolja.

2022. szept. 17. 18:38
 2/15 A kérdező kommentje:
Tehát megy folyamatosan a víz belé,és elzárod a többi helyen?Amúgy igen a tágulási tartályból folyamatosan folyik a víz a csatornába. Menjen közben a keringető?Milyen sebességen?
2022. szept. 17. 18:50
 3/15 anonim ***** válasza:
Nálam csak a konyhában van plafonon menő csőnél ilyen, szerintem lett egy íve, azért, de máshol nincs gond. Viszont ha a radiátorok végén tudsz légteleníteni, akkor nem is kell, hogy menjen a szivattyú.
2022. szept. 17. 18:57
 4/15 anonim ***** válasza:

Egyeltalán mit légtelenítesz, és minek folyatod a vizet a semmibe?

Radiátort radiátoronként légtelenítünk. Vizet lentről töltünk, hisz a levegő felfelé megy. Szivattyú nélkül is légteleníthető a gravitációs rész. Mennyi vízet engedtél le?

2022. szept. 17. 19:05
 5/15 anonim ***** válasza:

Ha hallod a bugyogást,egyértelmű ,hogy levegős.

A keringtetőnek menni kell,hisz ekkor mozdul meg a levegő is.A nagyobb fordulat gyorsabb áramlást csinál,jobban magával ragadja az apró légbuborékokat is .Remélem a ker.szív. a visszatérőbe van .

2022. szept. 17. 19:16
 6/15 mindentudó99 ***** válasza:
Ha régi rendszer a radiátorok is öntvények azon légtelenítő sincs. Ha jól van megcsinálva ha teljesen leengeded újratöltöd se marad benne levegő. Ki megy a kiegyenlítön. Járasd a keringetőt magas fordulaton. Majd kidolgozza.
2022. szept. 17. 19:35
 7/15 A kérdező kommentje:
Soorendben. Igen, van a radiátor végén légtelenítő. Légtelenítek, szivattyú bekapcsol, begyújt és ismét bugyog a kazánnál. Hiába töltöm fullra a rendszert. Olyan,mintha egy helyen maradna egy légbuborék és másik irányba menne a víz. 2. Nem folyatom a semmibe a vizet. Bocs,hogy nincs a véremben az egész. Te biztos így születtél: 3. Nem a visszatérő ágban van. Nem,nem én építettem,és most nem is fogom átépíteni. Nem is én terveztettem,úgy vettük a házat
2022. szept. 17. 19:37
 8/15 anonim ***** válasza:

A jól megtervezett (és kivitelezett) rendszereknél a rendszer legmagasabb pontján szokott lenni egy légtelenítő szelep (és esetleg egy hozzá tartozó légtelenítő tartály). Lehet olyan megoldás is, hogy a túlfolyó tartály zárt és annak a légteréhez kapcsolódik a légtelenítő szelep.

A radiátorok akkor vannak megfelelően szintezve, ha a befolyási pont magasabban van, mint a radiátor túlsó fele, ilyenkor a radiátorban levő víz a szelepen át ki tudja nyomni a levegőt a bemenő ágba (feltéve, hogy nem működik a keringtető szivattyú). Ez a szintezés akkor is fontos lehet, ha a radiátor túlsó felén van egyedi légtelenítő szelep.

Általános szabály, hogy a víz feltöltését és a rendszer légtelenítését NEM MŰKÖDŐ KERINGTETŐ SZIVATTYÚ mellett kell elvégezni és lehetőleg minden radiátor vízszelep legyen teljesen nyitva. Ha működne a keringtető szivattyú, akkor szembe megy egymással a beáramló víz és a kijönni akaró levegő és a víz győz: nem engedi kijönni a levegőt a radiátorokból a nyomóágba. Ha nincsenek nyitva a radiátor vízszelepek, akkor a szelepek nem engedik át gyorsan a kiáramló levegőt. Ezért, ha nincsenek teljesen nyitva a vízszelepek, akkor a feltöltést csak nagyon lassan szabad elvégezni, hogy a leginkább elzárt szelepű radiátorból is távozhasson a levegő. Ha a lassú feltöltésnél a tágulási tartály túlfolyójánál megjelenik a víz, akkor lehet (időlegesen) befejezettnek tekinteni a feltöltést. Ekkor lehet beindítani a keringtető szivattyút ill melegíteni a vizet. A víz felmelegedésével lassan kiválik belőle buborékok formájában az oldott levegő, ami belevegősíti a rendszert, tehát megjelenik a bugyogás. Ekkor le kell állítani a keringtető szivattyút és a radiátorba menő szelepek zártságától függően rövidebb-hosszabb időt kell várni, hogy a radiátorokban keletkezett levegő a bemenő ág felé tudjon kijutni (ezért jobb, ha a beüzemelés alatt teljesen nyitva vannak a szelepek) ill. ilyenkor lehet az egyedi légtelenítőket használni. A keringtetés és a fűtés újraindítása után ezt a kilevegőztetést esetleg még egy-két alkalommal meg kell ismételni a rendszerben levő víz mennyisége és hőmérséklete függvényében. Ezek után érdemes az egyes helyiségekben kívánt hőmérsékletet beállítani a radiátor szelepek állításával.

2022. szept. 17. 22:00
 9/15 mindentudó99 ***** válasza:
Reméljük nem fordítva tették be a keringetőt
2022. szept. 17. 22:05
 10/15 anonim ***** válasza:

Minden radiátoron nyisd ki a légtelenítőt!

Akkor jó, ha már a víz folyik rajta.

2022. szept. 17. 22:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!