Az egyik szobában a lámpafoglalatban lekapcsolt állapotban is ott a fázis. A kötődobozban a barna vezeték megy a kapcsoló felé, a kék közvetlenül a lámpába megy, a fázisceruza a barna vezetékeket elosztó wagonál világít, a kéknél nem. Természetesen megcserélhetem a két vezetéket, de ez most összezavart egy kicsit. Tudtok segíteni?
Az oké, de ha a kötődobozban a barna a fázis és a kék a nulla, és a barna vezetéket szakítja a kapcsoló, akkor a foglalatban miért világít a fázisceruza ha le van kapcsolva? A foglalatba amúgy jól vannak bekötve a vezetékek.
2022. júl. 1. 17:18
3/9 A kérdező kommentje:
Ráadásul most megcseréltem a barna és a kék vezetéket a két wagoban, és ugyanúgy fázis alatt van a lámpa.
2022. júl. 1. 17:19
4/9 anonim válasza:
Ez az, amit, hogy egyik fórumlátogató szakember szavával éljek, minden héten újra felfedez valaki.
Nincs ott a fázis a foglalatban, hanem a magában álló vezetékdarabon jelenik meg annyi feszültség, hogy a fázisceruza jelzi. Oka a jelenségnek, hogy a lámpaszálhoz közeli vezetékeken van feszültség, és annak egy része megjelenik a lámpaszálon, kapacitív feszültségosztó alapon.
2022. júl. 1. 17:31
5/9 anonim válasza:
A fázisceruzát dobd el messzire, arra jó, hogy a hozzá nemértőt összezavarja mégjobban!
Mérni műszerrel szoktak.
2022. júl. 1. 21:05
6/9 A kérdező kommentje:
Akkor megnyugodtam, hogy nem a nullát szakítja meg a kapcsoló. Multiméterrel egyébként 105 voltot mértem a két érintkező között lekapcsolt állapotban is, ez azért lehet, mert az ugyanazon az áramkörön lévő konnektorokba be vannak dugva fogyasztók?
2022. júl. 1. 22:39
7/9 anonim válasza:
Két érintkező? -kapcsoló. Lehet, mivel a fogyasztón feszültségesés lesz.
Összességében az a gond sokszor, hogy sok (olcsó) múltiméterek is nagyon nagy belső ellenálkásuk van, és lehet velük hasonló hülyeséget mérni mint a fázisceruzával.
Ezeket figyelembe véve kell mérni, hogy tudd, mit hol tudsz mérni és miért annyi, hol lehet ellenőrizni.
Régebbi analóg műszerek kiküszöbölik ezt. A drága multiméterek is legtöbbször, de vannak kétpólusú feszkémlelők mi FI relét is tesztelik egy gombbal; ezeket terhelésnek is lehet használni.
2022. júl. 2. 07:12
8/9 anonim válasza:
ha ez összezavar, hívj villanyszerelőt...
2022. júl. 3. 19:45
9/9 anonim válasza:
Ezért mondják villanyszerelő képzésen, hogy a fázisceruzát felejtsd el, és olyan érintésmentes feszültségteszterrel kémplelj, ami 110V-tól fölfele mér. De még az sem alkalmas arra, hogy meggyőződj a feszültségmentes állapotról. Arra a 2 pólusú feszültségteszter (nem multiméter) való.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!