Hogyan lehet kiszámolni mekkora tömegű test szükséges egy villanymotor meghajtásához?
Adott egy 1kw-os villanymotor, 220v, 3000RPM. Ezt generátorként szeretném használni.
Gondolatom szerint 3000RPM-nél képes a legnagyobb teljesítményt leadni, vagyis az 1KW-ot.
Ebben az esetben 220v mellett 4A amit elbír a villanymotor?
Ha a villanymotor tengely átmérője 20mm, amire egy fogaskereket teszek, mondjuk 50 foggal, és mellette van egy nagy fogaskerék 500 foggal, akkor a nagy fogaskereket elég 10szer lassabban forgatni (300RPM), hogy a kis fogaskerék 3000-et forduljon percenként.
A nagy fogaskerék rögzítve lenne egy tengelyen, aminek a végén egy orsó lenne, ahová egy kötelet orsóznék fel.
Mellette lenne egy oszlop a tetején egy csigával, és a másik oldalt egy betontömb.
Hogyan lehet kiszámítani, hogy mekkora tömegű test szükséges ahhoz, hogy képes legyen meghajtani a generátort ekkora fordulatszámon?
Igen komolyan gondolom.
Miért nincs semmi értelme?
kérdésem:...a szinkronmotorban állandó mágnes van?...az 1kW-ot stabilan csak stabil gerjesztéssel adná le(ha leadná)
Amúgy technikustanulóként ezt is próbálgattam..én eleinte egy mosógépmotorral hajtottam meg a másikat, amiben nem volt állandó mágnes, aztán egy kis Tomos blokkal próbálkoztam...
A villamosgépek mérnöktanárom meghallgatta, vállonveregetett, mosolygott, aztán a vizsgágon mindig megkérdezte hogy állok a kísérleteimmel?
Mindig 5-öst adott, mert igazán meg tudom nevettetni..
tegyük fel, hogy működik, (nyomatékot tudsz számolni a tömegből)
De ki garantálja, hogy az 1 kW áramot fel is veszi valami fogyasztó. Valamint ha leért a betontömb, ki húzza vissza?
Csak gyors számításként 1 tonna tömegre 10m emelkedésre 0.027kWh potenciális energia van.
Szóval 1kW teljesítmennyel fékezve másfél perc alatt leérne a cucc, csörlőzhetnéd vissza.
A motor nem fogja a felvett villamos teljesitmenyet leadni generatoros uzemben.
Tovabba a motor mint generator, minden villamosan terhelt pillanatban mas nyomatekkal fekezne a fogaskereked. Ez akkor mukodne, ha egy konstans aramu fogyasztoval terhelned a motort. Maskepp az igenyelt nyomatek mindig valtozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!