Sárgarezet és a vörösrezet hogy lehet megkülönböztetni?
Csak ránézésre a színe alapján meg lehet mondani?
Van a padláson egy nagy dög nehéz rézüstöm. Mivel az elmúlt 30 évben semmire nem kellett, csak lom, gondoltam rá hogy eladom rézhulladéknak vastelepen. De nem akarom, hogy átverjenek. Bár a sárgaréznek sincs most rossz ára.
Egy helyen kicsit megcsiszoltam fémtisztára. Egyértelműen réz, a színe nem sárga, mint pl a sárgaréz csapoké, szerelvények, hanem inkább olyasmi, mint a réz elektromos vezetékeké. Tehát vöröses-sárga.
Ennyiből meg lehet állapítani, hogy ez vörösréz lenne?
Semmit sem kapsz érte.
Add el antikvitásként, úgy jobban jársz.
Színe alapján egyértelműen vörös.
Semmit nem kapok érte?! 2000-ért veszik át kilóját és nem egy-két kilóról van szó. Pár hete életemben először vittem el a ház körüli vashulladékot a telepre. Igazság szerint csak próbából, hogy lássam, hogy működik ez. Nem is tonnákat vittem, csak ami a kocsi csomagtartójába kényelmesen befér. Amúgy csak kiraktam volna a ház elé a vasazóknak, min máskor mindig. Sok pénz nem reméltem érte.
Lemérték, mehettem a pénztárhoz. Majdnem 9000Ft-ot kaptam, a nekem kvázi szemétért! Na akkor lepődtem meg hogy ez ilyen jó üzlet és már értem miért járnak folyton a vasazók.
"Feltehetően szilvalekvár főző vörösréz üstről van szó."
Nem tudom eredetileg mikét funkcionált, nem én használtam. Egy magas hordószerű edény, jó vastag fallal. A térfogata saccra 50-60 liter lehet. Van fedele is, ami egy vaspánttal lecsavarozható. A fedél csúcsos a tetején egy csőcsonkkal. Szerintem eredetileg nem lekvárt főztek benne.
Szerintem is az lehetett, én is erre tippelnék. Ez valami házi tákolmány lehetett, ne valami csillivilli bolti cuccot képzeljetek el! 15-20kg alsó hangon is megvan. Így rézáron is megkapok érte 30-40e-t.
Jófogásra raktam fel dolgokat. Sok minden nem kelt el, csak a fikázást kapom. Volt olyan is, hogy nem vették át a csomagot, fizethettem a szállítási költséget a semmire. Meg se tudom számolni hányszor volt olyan, hogy ígérgették, hogy eljönnek egy cuccért én meg otthon dekkolhattam várhattam, persze nem jöttek. Itt is az lenne. Vagy felteszem 30-ért, 20-ért megvennék, de csomagoljam be, vigyem be munkahelyre és ott várjam a futárt. Mi a lótúrónak vesződjek ezzel?!
De! Találtam egy rozsdás vashordót, amin egy félkemény rézcső spirálszerűen át van vezetve. Gondolom ezt töltötték meg vízzel és ez volt a hűtő. Ez meg megy majd vasba.
Jesszus. Be ne dobd a vasba...! A spirál is megvan, akkor az még feladat, azt hajtani, a többit már bárki összerakja, a hordót lehet cserélni. Neked az jó, hogy leadod az egészet a vasba 30 ezerért és a méhtelepes meg továbbadja 70 ezerért?
Hozzáállás kérdése, én úgy hirdetek, hogy akkor jönnek érte, amikor nekem jó, nehogy már én várjam a vevőt, jöjjön akkor, amikor épp otthon vagyok.
Ezt esélyes, hogy helyben (a környéken) is eltudod adni. Te tudod mit csinálsz, a Te dolgod, de ezért 60-70 ezret elkérhetsz így, hogy megvan a spirál is. Ez amúgy sem az a kategória, amit postázni lehet.
Hogy házilag gyártott, az lényegtelen, a gyári 60L-es vörösréz pálinkafőző az 300 ezer forint!!! Szerinted? 60-70 ezerért ez nem sok még úgy sem, hogy házi gyártmány!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!