Kések esetében mi az a művelet amit "élezés" és mi az amit a "fenés" névvel jelölnek?
A kettő egészen biztosan nem szinonimája egymásnak.
Az élezés az lenne amikor a laposvasból kikalapálják majd beköszörülik a vágóél alakját? A fenés meg amikor ezt a kialakított elvékonyított részt ténylegesen egyenesre és pontos szögre alakítják?
Élezés egy durvább művelet, az él alakjának megformálása, helyreállítása ( kicsorbult). A fenés a meglévő él finomítása csiszolása ( fenőkő).
Mivel többféle élkialakítás létezik késeknél.
Sztem.
Először is, a fenés az élezés (utolsó) részfolyamata. Tehát az élezésben benne van (pontosabban benne lehet) a fenés is.
A fenés azt jelenti, amikor az élezés korábbi folyamatai során keletkezett sorját eltávolítják az élről. Erre azért van szükség, mert ha ezt nem tennék meg, a sorja vagy visszahajlana, vagy letörne a használat során, és így tönkretenné az élet is.
De egyébként a köznyelvben össze-vissza használják a fenést, gyakran az élezés szinonímájaként is. Hobbi késes körökön kívül sehol nem találkoztam még olyan emberrel, aki tisztában lenne a fogalmakkal.
Köszi. Engem retteneteen zavar, hogy mindig mindenhol kb telibe van tojva minden, nem csak itt. Valaki elkezdi a hülyeséget a többi pedig majmolja.
Nade visszatérve, azt hiszem megvan a megoldás, sokat segített a kifejtésed.
Ugye ismerszik az a mondás, hogy "Megette a fene."
Szóval lesz egy vágóél akárhogyan (kalapálással a kaszán-kardon, köszörüléssel, csiszolással. Majd utána jön és megeszi a fene ennek a meg/le/ki-élezett vasnak a sorjáját. Sorjázó.
Azaz, az tehát már éles, csak kell még egy cucc ami után ez eltűnik és akkor lehet mondani, hogy: Megette a fene. A fenéje, a fenője. Tehát a fenőköve, sorjázója.
És visszakanyarodva, egy marha elkezdte rövidíteni a fenőkövet és abból lett az ige, a fenés. Megfenni, Fend meg, Élesre feni, Feni rá a fogát, Megette a fene.
De ha jól sejtem a hónolóvas is lényegében pont így leszedi (letöri) a sorját. Aztán más kérdés, hogy mit adnak még el, mert ártani pl semmit sem árt egy szakácskésnek ha bőrön is áthúzzák, de őszintén szólva hullafölösleges, csak a színház része. Szemben egy régi klasszik borotvával, mert ott sokkal kisebb az élszög.
A fene vinné el.
Akkor mit jelentett régen, mihez volt köze? Miért a fene a fenésnek nevezett művelet neve?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!