Fúrni szeretnék olyan falba, amiben kémény van. Milyen mély lyukat fúrhatok?
Nem vagyok tisztában azzal, hogy egy kémény milyen mélyen szokott a falban lenni, illetve azzal sem, hogy egy vakolat kb. milyen vastag.
Valaki szakmabeli, vagy akinek van tapasztalata, segítene?
Attól is függ hogy mikor készült a ház és miből.
Egy tégla vastagság kell hogy legyen : 5cm + vakolat kb 2,5 cm.
Milyen célból fúrnád a falat??
A ház 100 éves, de rá van húzva 3 új (kb. 10 éves) emelet. Én ebben az újban vagyok.
Egy faliszőnyeget szeretnék fölerősíteni.
Jajj, akkor tiszta sor. 3 centis tipli (dűbel) és hozzá megfelelő csavar. Ha ránézésre sok a 3 cm-es akkor lehet 2,5, ezt te tudod megítélni hogy milyen súlyú, felületű a faliszőnyeg és hogy milyen módon fogod rögzíteni. (1 hosszú léc 2-3-4 tipli+csavarral a falba és a fán kampók amire a textil megy, vagy szögeled rá, vagy a textilt tipli+csavarral de ez macerás.
Arra figyelj hogy 5 centiméternél mélyebbre semmiképp ne fúrj!
Más azt mondta, a vakolat nem tart meg semmit. A fal tart csak. Ezzel nem értesz egyet? A legkisebb lyuk, amit javasoltál 2,5 cm-es, és a vakolatot is annyinak becsülted.
A kéményeknek van valami saját csöve, ami fémből van, vagy ha (5 cm-es lyukkal számolva) átreped a maradék 2,5 cm, azon szelelni fog befelé az égéstermék?
Ezért jobb ha egy léc amit néhány rövid és nem túl vastag tiplivel rögzítesz és arra szögekkel vagy kampókra.
A lécnek csak egy rövid hányada kerül a kemény fölé, ott (is) óvatosan fúrd.
A mai vakolatok erősek, a regiekből kisporolták a cementet.
De látom van affinitásod hozzá, menni fog!
Okosan, óvatosan, körültekintően és megfontoltan.
Ha így csinálod semmi gond nem lesz.
Korábban fúrtam a lakásban, csak nem ezen a falon. Nem írtam, mert elfelejtettem, de talán lényeges infó lehet: a vakolat keményebb volt, mint a tégla. Valami Ytong-féleség lehet.
Alkalmam lett volna megmérni is, de eszembe se jutott.
4: A kéményüreg kb. 10-20 cm átmérőjű. Kopogtatással meg tudod állapítani, hol van üreg a falban és hol tömör. Oda fúrd, ahol tömör!
Amúgy a kéménynél nincs fűtőtest és a kéménybe nem megy alumínium cső belőle? Mert akkor oda nem nagyon tudsz falvédőt tenni...:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!