Miért ad a fűtőtest elzárt állapotban is fémes hangot?
Új lakásba költöztem, ahol a radiátorok időnként (talán amikor mások fűtenek) ***teljesen elzárt állapotban is*** erős, durva, fémes sistergő hangot adnak. Ez nem változik akkor sem, ha a szabályzót teljesen kinyitom. Egyes radiátorok néha éles, fütyülő-sivító hangot is adnak, ez viszont reagál a saját szelep állására, megnyitva (kellemetlen) áramlási hanggá változik. Próbáltam a radiátorokat levegőtleníteni, de csak víz jött belőlük. Jól sejtem, hogy a szabályzószelepek vannak elhasználódva, és azok produkálják ez a hangot, olykor nálam, olyakor a szomszédoknál, amit aztán a csövek szépen mindenhova elvezetnek? A szelepek cseréje a soron megoldaná a problémát? A szelepek azok a fajták, ahol a termosztátos tekerő egy pöcökre fejt ki nyomóerőt, és annak benyomott állapotában zárnak.
A házmester állítólag lefelezte a keringetőszivattyú nyomását, de semmi változást nem tapasztaltam.
Szelepek bizonyos állásokban tudnak fütyülni. Ez mondhatni normális.
Társasházban sajnos hallani fogsz mindenféle zajt, olyat is ami nem tőled ered. A fűtés hang még a jobbik.
Majd amikor a szexelő szomszéd, vagy a hangos zenét hallgató tini lesz a téma, az zavaróbb lesz hidd el.
Ez fütyülés nem jellemző a szelepekre, max ha nagy a víz nyomása, vagy szar a szelep mint a csapoknál. De fűtési rendszerekbe nincs akkora nyomás, pláne zárt szelepnél.
Viszont vannak szelepek soros radiátorhoz, amit teljesen nem lehet lezárni.
Elzárt állapotba pláne nem lehet semmi hang, így biztos, hogy a cső hozza a hangot.
Szivattyú, kazán, szelep stb, ami van vagy lehet a rendszeren.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!