Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Miért ad a fűtőtest elzárt...

Szgabor kérdése:

Miért ad a fűtőtest elzárt állapotban is fémes hangot?

Figyelt kérdés

Új lakásba költöztem, ahol a radiátorok időnként (talán amikor mások fűtenek) ***teljesen elzárt állapotban is*** erős, durva, fémes sistergő hangot adnak. Ez nem változik akkor sem, ha a szabályzót teljesen kinyitom. Egyes radiátorok néha éles, fütyülő-sivító hangot is adnak, ez viszont reagál a saját szelep állására, megnyitva (kellemetlen) áramlási hanggá változik. Próbáltam a radiátorokat levegőtleníteni, de csak víz jött belőlük. Jól sejtem, hogy a szabályzószelepek vannak elhasználódva, és azok produkálják ez a hangot, olykor nálam, olyakor a szomszédoknál, amit aztán a csövek szépen mindenhova elvezetnek? A szelepek cseréje a soron megoldaná a problémát? A szelepek azok a fajták, ahol a termosztátos tekerő egy pöcökre fejt ki nyomóerőt, és annak benyomott állapotában zárnak.

A házmester állítólag lefelezte a keringetőszivattyú nyomását, de semmi változást nem tapasztaltam.

2021. dec. 9. 22:19
 1/7 anonim ***** válasza:

Szelepek bizonyos állásokban tudnak fütyülni. Ez mondhatni normális.

Társasházban sajnos hallani fogsz mindenféle zajt, olyat is ami nem tőled ered. A fűtés hang még a jobbik.

Majd amikor a szexelő szomszéd, vagy a hangos zenét hallgató tini lesz a téma, az zavaróbb lesz hidd el.

2021. dec. 9. 23:07
 2/7 A kérdező kommentje:
#1: Ugyanebben a házban laktam, csak egy másik szárnyban (kisebb lakásban), és ott "érdekes módon" nincs ez a probléma. És egyáltalán nem halk hangokról van szó, amit csak akkor hallana az ember, ha odafigyel.
2021. dec. 10. 04:15
 3/7 anonim ***** válasza:

Ez fütyülés nem jellemző a szelepekre, max ha nagy a víz nyomása, vagy szar a szelep mint a csapoknál. De fűtési rendszerekbe nincs akkora nyomás, pláne zárt szelepnél.

Viszont vannak szelepek soros radiátorhoz, amit teljesen nem lehet lezárni.

2021. dec. 10. 08:02
 4/7 A kérdező kommentje:
A fő probléma a sistergés, a fütyülés ritkábban jelentkezik. Ezeket alighanem teljesen el lehet zárni, mert zárt helyzetben hideg a radiátor.
2021. dec. 10. 08:55
 5/7 anonim ***** válasza:

Elzárt állapotba pláne nem lehet semmi hang, így biztos, hogy a cső hozza a hangot.

Szivattyú, kazán, szelep stb, ami van vagy lehet a rendszeren.

2021. dec. 10. 12:05
 6/7 A kérdező kommentje:
A lakások többségében nincs ilyen probléma, az enyém pedig a harmadik emeleten van, tehát nem annyira közel a kazánhoz és a szivattyúhoz. Ráadásul a hang erőssége időben erősen változik. Ezek alapján jól sejtem, hogy a szomszéd lakások szelepei a legvalószínűbbek?
2021. dec. 10. 14:36
 7/7 A kérdező kommentje:
Új fejlemény: a konyhai most aránylag csendes volt, de amikor feltekertem a szobait, egyből elkezdett fémesen zúgni. Vissza letekertem, erre újfent halkabb lett. A konyhai eközben végig el volt zárva. Nyilván ugyanez történik a csőszomszédokkal is. Na ennek mi lehet az oka?
2021. dec. 11. 15:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!