Meleg ragasztót mivel tudnám kiszedni az autóülésből?
A napvédő alutakaró széleit és tappancsait meleg ragasztóval rögzítették gyárilag, és ebben a nagy melegben szépen vbelefolyt az ülés szövetébe több helyen.
Mivel tudnám ezt kiszedni?
A 'meleg ragasztó' (hot-melt glue) egyik 'ellenszere' az izo-propanol (izo-propil-alkohol, IPA). Nem tudom, hogy Magyarországon engedély-köteöes-e? Avagy tudsz venni barkácsboltban, gyógyszertárban. Ha az IPA engedélyköteles lenne, akkor válogass a kézfertôtlenítôk között, elég sok fajta 95+%-ban IPA.
A trutymó - porózus anyag / szövet találkozó egyik problémája, hogy egy oldószer esetleg még jobban beviszi a szövetbe a fellazuló ragasztót. Az IPA hatására az meleg-ragasztók (elég sok variánsa van) egyrészt kilágyulnak, másrészt nem tapadnak tovább a ragasztott felülethez.
Az IPA kioldhatja a textil szinezékét, szóval nem árt egy óvatos próba egy nem látható helyen.
Ha van vegyész és védô felszerelés a környéken, akkor a triklór-etilén is egy lehetôség, de rákkletô, valószínüleg szétszedi a szivacsot az ülésben és jó eséllyel viszi a színeket is. Szóval ez inkább csak elvi lehetôség.
A vasaló + alá / fölé vászon (nem mûszál!) viaszos anyagoknál (gyertya + karácsonyi abrosz) egészen jól tud mûködni. Ha le tudod venni a huzatot az ülésrôl (ha már anyagot teszel alá), akkor -szerintem- elôbb az IPA-val kéne próbálkozni. Kell neki 2-3 perc mire 'elkezd hatni'.
Majd' elfeledtem egyik-másik elektronikai / kontakt tisztító (gyanta, folyatószer eltávolítása) 'spré' gyakorlatilag tiszta IPA.
Az IPA is 'megszédít', figyelj a szellôzésre. Meg gyúlékony is. Sacc-per-kábé, mintha denaturált szesszel dolgoznál.
Közben kaptam egy levelet (szerintem neked szánták) abban a WD40-et javalják mint abszolute végsô lehetôséget.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!