Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Mire jó egy 60A kocsi akkumulá...

Nhzzhnnhzzhn kérdése:

Mire jó egy 60A kocsi akkumulátor?

Figyelt kérdés

Egy éhez hasonló biciklis után futót építek: [link]

Én itt tartok:D [link]

Eleinte nem szeretnék rá napelemet telepíteni mert utána néztem és egy 100W panel 35 ezer forint.

Úgy gondoltam hogy mivel csak telefont töltenék és a világítás menne, hogy csak akkumulátort teszek bele.

Ha van egy 60A kocsi akkumulátorom akkor az most pontosan mit jelent? Hányszor lehet vele telefont tölteni? Mennyi ideig vilagítana vele a lámpa? Az akkumlátorra rá lehet közvetlen kötni a szivargyújtó foglalatot és abba a telefontöltőt? És a LED vezérlőjét?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Utóirat: (bocsi hülye vagyok éhez az áram cucchoz a 100W ról is csak azt hallottam hogy jó)

2021. máj. 16. 23:37
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

"Ha van egy 60A kocsi akkumulátorom akkor az most pontosan mit jelent?"

Semmit, ilyen nincs. Nem bántásból mondom, de ha ennyire nem vagy tisztában a villamossággal, inkább maradj a hegesztésnél, az jól ment. Amire te gondolsz, az valószínűleg Ah (ejtsd amperóra) Ez azt jelenti, hogy 720 Wh (ejtsd wattóra) a névleges kapacitása. Tehát PAPÍRON egy 10 wattos fogyasztót 72 óráig, egy 500 wattosat meg szűk másfél óráig tud működtetni.

"Hányszor lehet vele telefont tölteni?"

Rengetegszer.

"Mennyi ideig vilagítana vele a lámpa?"

Egy pár wattos led napokig.

"Az akkumlátorra rá lehet közvetlen kötni a szivargyújtó foglalatot és abba a telefontöltőt?"

Rá, de ha fixen szereled be, inkább vegyél egy külön átalakítót, amibe közvetlenül USB megy bele, és azt építsd be, úgy igényesebb lesz.

Az "autós" akkumulátorokat egyébként nem véletlenül indítóakkumulátornak mondják, mert ez arra való. Lehet róla működtetni kis fogyasztóakt is tartósan, de nem ideális. Barkács megoldásnak jó, de ha nem guberált akksi akkor felejtsd el (tehát boltban ezért ne vegyél, akkor vannak jobb megoldások is)

2021. máj. 17. 00:14
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
Vegyél egy agydinamos kereket, és azzal menet közben tudod tölteni az akkumulátort.
2021. máj. 17. 01:03
 3/16 A kérdező kommentje:

Jó de akkor miért van ráírva egy csomó mindenre hogy 5A?

Ez akkor mitnjelent

2021. máj. 17. 07:10
 4/16 A kérdező kommentje:

Jah vágoom

P=U*I 12v*60Ah=720Wh

És akkor 720Wh/10w és ha wattal leegszerűsítünk akkor 72h

2021. máj. 17. 07:22
 5/16 A kérdező kommentje:
Szóval ha a telefont egy kocsis szivargyújtóval töltöm akkor 12*2.1= 25w és akkor a telefonom 28oráig tudom tölteni?
2021. máj. 17. 07:24
 6/16 A kérdező kommentje:
És akkor egy 100W napelem egy 60Ah aksit 7.2 óra alatt töltene teljesen fel?
2021. máj. 17. 08:49
 7/16 anonim válasza:

A napelemek esetén a feltüntetett "W" számot valójában "Wp" (Watt peak) -ként kellene feltüntetni. A "W" jelölés azt jelenti, hogy adott értékű a teljesítmény. A "Wp" jelölés viszont azt, hogy a legoptimálisabb esetben maximum akkora a teljesítmény. Napelem esetén a teljesítményt a hőmérséklet, fényerősség (és annak beesési szöge) erősen befolyásolja (fény hiányában nincs teljesítmény, magasabb hőmérsékleten kitágul a napelem anyaga és ezáltal csökken a teljesítmény). Viszont azt a fránya kis "p" -t elfelejtik odabiggyeszteni...

Egy csomó mindenen az "5A" jelölés azt jelenti, hogy 5A -rel terhelhető (vagy annál kisebb árammal). Az Az jelölés ezzel szemben kapacitásra utal, nem áramerősségre.

A szivargyújtós töltő esetén van veszteség, mivel azok is kapcsolóüzemű DC-DC tápegységek, amik hatásfoka 88-97% körüli (step-down modulok esetén, minőségtől erősen függően).

Jah, bocsi az utolsó kérdésedre kezdtem a válaszokat, de ki kell egészíteni:

Nem, mivel a napelem teljesítménye változékony (fentebb írtam pontosabban miért) + az akkuk a CC/CV töltési módok miatt nem ennyire kiszámíthatóan töltődnek...

2021. máj. 17. 11:14
 8/16 anonim válasza:

*Az Ah jelölés ezzel szemben kapacitásra utal...

(Beleszólt az autocorrect. Bocsánat!)

2021. máj. 17. 11:17
 9/16 anonim ***** válasza:

"Jó de akkor miért van ráírva egy csomó mindenre hogy 5A?"

Az amper az áramerősség, amit le tud adni. Tehát ha pl. egy telefontöltő akkumulátor ("powerbank") 1 vagy 2 ampert tud, az ugyanannyi energiát tárol el, csak a második esetben azt gyorsabban adja le. Tehát a 2 amperes (ha a mAh megegyezik) ugyanúgy mondjuk ötször tudja feltölteni a telefont, csak minden töltés feleannyi idő lesz.

2021. máj. 17. 11:18
 10/16 A kérdező kommentje:
Jó de ha a Wp a max lenne tehát meglenne a 100W akkor feltöltené 7,2 óra alatt?
2021. máj. 17. 18:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.