Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » 3 égős csillár egyik állásában...

3 égős csillár egyik állásában az égő 2-3 hónap, az új 1 nap után kiégett. A másik kettő jó. Mi lehet a baja?

Figyelt kérdés

Mikor odaköltöztem, eleve csak 2 égő volt benne, a rosszban ki volt égve. Kiégett az egyik, majd a másik, ez még nem volt furcsa, mert nem tudtam, előtte mikor volt berakva. Találtam másokat, ezért nem kellett vennem, de azok is kiégtek 2-3 hónap alatt a működő állásokban, mivel csak 2 volt, ezért a rosszba nem is kerüt, bár az csak véletlen, mert cserekor az a legtávolabbi. Most, hogy mind3 ki volt égve, hát vettem hármat. Kedd esti becsavarás után a távoli, mindig rossz 1 nap után kiégett. Most a 2 működik, de a 2-3 hónapos csavarás miatt valószínű ezek is megadják magukat nyár elején.

Ilyet még sose láttam, azt hittem, az égők szoktak rosszak lenni, nem a csillár. Vagy rossz energiatartományút teszek bele? A csillárra nem szokás ráírni, milyen kell bele, ha be tudom csavarni, örülök, hogy működik, és ennyi.

Lehet javítani vagy ki kell cserélni, vagy hagyjam, és működjön 2 égővel? Bár ha a 2 jó állásban nem 1 nap, hanem 2-3 hónap után fog kiégni, akkor végül is azok is rossz állások.

2021. márc. 25. 08:37
 1/4 anonim ***** válasza:
82%
A hagyományos volfrám szálas égő minősége az utóbbi pár évben nagyot zuhant, simán lehetséges az, hogy 2-3 hónapnál nem több az élettartama. Ettől függetlenül lehet ilyen jelenség nulla lazulás (nem szakadás!!!) miatt is és lehet feszültség emelkedés miatt is, utóbbinak sok oka lehet. A feszültségminőséget egy mérőműszerrel megkellene vizsgálnod az érintett lámpánál, majd ezt követően máshol is, ami bizonyosan másik áramkör, esetleg a lakáselosztóban, hogy kiderüljön a belső hálózatodon van-e a probléma. Akkor is előfordulhat, ha a vezeték keresztmetszete nem elégséges a szakasz hosszához viszonyítva. Érdemes ezt megnézni, ettől függetlenül LED-es fényforrások nem fognak tönkremenni, ha ez a hiba oka, azoknak lényegesen nagyobb a tűrésük.
2021. márc. 25. 09:14
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
1000 óra az élettartama az égőnek, rá van írva.
2021. márc. 25. 09:28
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Előfordulhat, hogy rossz a foglalatban a középső érintkező és az égő alsó pólusának érintkezése. Ilyenkor "hullámzó" áramerősség mellett változik az izzószál hőmérséklete, egyenetlen a szál elvékonyodása, kiégése.
2021. márc. 25. 18:15
 4/4 A kérdező kommentje:

Steck! márkájú, 15 ezer órás, 6W-os 470 lumenes LED-lámpa. Nem körte, hanem vékony hosszabb, ovális égő. 220-240 V tartomáynba van írva. 700 forint/égő volt, 3-at vettem, ezekből 1 kiégett.

A 2-3 hónap után kiégettek Philips 1000 órások voltak.

2021. márc. 25. 18:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!