Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogyan lehet tönkrement,...

Hogyan lehet tönkrement, használhatatlan háztartási gépek (pl konyhai botmixer, stb.) működő villanymotorját hasznosítani?

Figyelt kérdés

2020. aug. 28. 12:39
 1/10 anonim ***** válasza:
pl. meg lehet hirdetni a Vaterán, jofogas-on, én kenyérsütő meg Tefal actifry forgató motorokat láttam ott. Barkács célokra köszörűként vagy meghajtó motorként is hasznosítható, ha kellő fordulatszámú. Régebben mosógép motorból csináltak fűnyírót.
2020. aug. 28. 19:57
 2/10 anonim ***** válasza:
Én pl ilyen kefés motorral tervezek építeni egy elszívó ventilátort fűrészgéphez, de mosógépmotorból pl akár ventillátor motor, fűnyíró, akármi lehet.
2020. aug. 29. 03:17
 3/10 A kérdező kommentje:
És pl. "dinamót" kerékpárhoz vagy mini generátort lehet csinálni belőle, nyilván nem komoly energiatermelési célra, hanem csak a poén kedvéért, vagy az ilyesmi az felejtős?
2020. szept. 1. 09:03
 4/10 anonim ***** válasza:
Ha egyenáramú, akkor lehet, ha váltó akkor ha jól emlékszem alkalmatlan, át kellene alakítani, de nem érdemes veszódni vele.
2020. szept. 1. 11:25
 5/10 A kérdező kommentje:
hát szerintem aszinkron motor van pl egy botmixerbe, mi kell hozzá hogy megforgatáskor felvillanhassak vele pl egy égőt? egyenirányító elég, vagy kell hozzá gerjesztőtekercselés is plusszba?
2020. szept. 4. 11:27
 6/10 anonim ***** válasza:

Szénkefés motornál igen, kellene egy plusz gerjesztő tekercs, most nem ásom bele magam jobban, elvileg lehet, gyakorlatilag átalakítani egy ilyen motort elég esélytelen vállalkozás, ha működik is meddig 1-perc 1-óra, mennyi feszt adsz a gerjesztésre?stb stb Ehhez egyszerűbb lenne állandó mágneses motort alkalmazni, de az meg nagyobb méretben drága.

Esetleg sima kalickás forgórészűt, azt elvileg ha megforgatod a ráírt fordulattal plusz valamennyivel akkor elvileg felgerjed és működik mint generátor.

2020. szept. 4. 11:53
 7/10 A kérdező kommentje:
és van olyan háztartási gép amelyikbe pl egyenáramú/állandó mágneses motor van?tényleg csak a poén kedvéért alakítanám át, nem paks 3-at akarok építeni.
2020. szept. 6. 12:50
 8/10 anonim ***** válasza:
kazettás magnó,pc ventillátor (kérdés milyen elektronika van benne), meg talán a szagelszívókban van olyan motor máramejikben.
2020. szept. 6. 12:59
 9/10 A kérdező kommentje:
az igaz, hogy az üzemi (motor) fordulatszámmal kellene forgatni ezeket az aszinkron gépeket ahhoz hogy termeljenek valamit?
2020. szept. 14. 11:06
 10/10 anonim ***** válasza:

Ha jól emlékszem a névleges fordulat plusz még valamennyi (minimális 5-10 ford/perc),ha szerencséd van felgerjed magától, ha nem akar akkor kapcsolni kell rá valamennyi feszültséget, akkor felgerjed.

Nálunk annó az üzemben elvileg 2 irgalmatlan nagy motor volt szembefordítva, közéjük szíjtárcsa/szíj téve és úgy értek el 100hz-es váltót, az egyik 2850-es fordulatú volt a másik 1450.

Amúgy a legegyszerűbb ezzel úgy kísérletezni ha szerzel 2 motort, összefordítod feltárcsázod felszíjazod őket, mind a kettőt bekötöd dugvillára, bedugod őket egy sokkapcsolós hosszabbítóra, elindítod őket,majd a kisebb tárcsásat lekapcsolod, nyilván ildomos ha egy irányba forognak.

Így elvileg termelni fog az egyik.

Na találtam is videót, ő azért jobban ért ehhez mint én.

https://www.youtube.com/channel/UCLUgmiLMKrXmZQux9KD56gw

2020. szept. 14. 15:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!