Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hegesztés közben megrázhat az...

Hegesztés közben megrázhat az áram?

Figyelt kérdés
Termeszetesen nem arra gondolol, hogy rossz szigetelés stb. esetén,hanem a munkadarabra. Sok videóbam látom, hogy hegesztés közben kézzel fogja a darabot, az elektronfogó és az elektróda között, vagy fém asztallapot használ, ahhoz csipteti az elektronfogót, a keze meg az asztalon van
2020. máj. 24. 09:26
 1/7 anonim ***** válasza:
93%
A két elektróda között 20V-nál kisebb az elektromos feszültség-különbség. Az emberi test ellenállása olyan nagy, hogy ekkora feszültség mellett alig megy át elektromos áram az emberi testen.
2020. máj. 24. 10:10
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Volt rá példa, hogy megrázott, de akkor sem azért történt, mert fogtam a darabot hegesztés közben, hanem hozzáérhettem közben valamihez. Nem csak a két elektróda közt rázhat, hanem az egyik elektróda és valamilyen leföldelt dolog, pl fűtéscső közt is.
2020. máj. 24. 10:38
 3/7 anonim ***** válasza:
93%

Kicsi a feszültség szint, és ehhez képest az ember ellenállása nagyobb. Így nem ráz. Különben mindenkit agyonvágott volna hegesztésnél a villany már. Viszont ha vizes vagy, a kezed, cipő átázva, akkor már elképzelhető, hogy csipked.

A másik pedig mikor megberhálják a hegesztőtrafót mert túl gyenge, és összekötözik a primert a szekunderrel. Ez régi ökör szokás volt, és így, ilyen formában, ért embereket halálos áramütés.

2020. máj. 24. 11:19
 4/7 anonim ***** válasza:
97%
Ha vízben állsz (térdig/derékig) akkor akár súlyosan is. Normális körülmények között nem.
2020. máj. 24. 11:29
 5/7 anonim ***** válasza:
78%
Normális körülmények között csak megcsíp.
2020. máj. 24. 12:39
 6/7 anonim ***** válasza:
Rámérsz, általában 60V körül van terheletlenül. Ha sokkal kisebb, akkor megvan a válasz, miért ragad. Az a 60V azért izzadt kézen át tud meglepetéseket okozni, ha mondjuk a darab nem kap testet az asztaltól a rozsdán át, de a nyirkos ujjaddal fogod, a nyirkos tenyered meg az asztalon. Fogyóelektródással járok így időnként, amikor csak 1 pötty kell, semmi kesztyű, de elcseszni se kéne, kicsit ballal támasztom a pisztolyt, ha nincs szerencsém, akkor már a gázterelőhöz érve, csak hogy pontos legyen. Olyankor újra megtanulom, hogy ezeket így egyszerre csinálni nem szerencsés. Bevont elektródával max akkor fordult volna elő, ha az elektródafogó burkolatának bármi baja lenne, és fémnél fognám, miközben a testelt asztalt is érintem valamimmel. Azért ez ritkább. Awival szokott még előfordulni, hogy nagyfrekvenciás ívgyújtásnál kap egy igen komoly sallert a gyerek, de ott is el kell legyél varázsolva, hogy a pálcát fogó kezeden ne legyen kesztyű és a pálcán indíts ívet, miközben a másik csupasz kezeddel zárod is az asztalon az áramkört... Ezt a Darwin díjat még nekem se sikerült begyűjteni. Seggbe már pörköltek vele, de önként nem jött össze sehogy (még!).
2020. máj. 24. 17:52
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Minden további nélkül megcsap, a gyári trafó nálam feltekerve 62v,ha megfogod és elkezd folyni az áram akkor is max 50v-ra esik, 50v meg már simán átmegy a bőrön (tapasztalat) ha meg még izzadt is vagy, igen csak rossz érzés tud lenni. Inverternél meg ha van rásegítés az csak odaver, de az se kellemes.

Mellesleg én nem használok soha kesztyűt, mindig puszta kézből hegesztek, soha nem csapott még meg az áram, se fogyóval, se bevonttal pedig nem keveset hegesztettem eddig. A titka annyi hogy ahol áram folyhat ott ne nyalogasd,biztos csábító,de nem érdemes...

2020. máj. 24. 21:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!