Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Ez a kapupántot lehet zártszel...

Ez a kapupántot lehet zártszelvényhez rögzíteni? Ha igen hogyan?

Figyelt kérdés

Jelenleg 10x10-es faoszlop van a nagykapunál, de nem bírja valami jól. Hiába kentük le 1-2 év kirohad és lehet cserélni. Sajnos csak fenyő, mert akác gerendát egyszerűen sehol nem kapok. Arra gondoltunk, hogy zártszelvényt vennénk és azt betonoznánk le, az tuti bírja. Jelenleg ilyen kapupántok vannak felcsavarozva: [link] Kérdésem, hogy ezt lehet valahogy a zártszelvényre is rögzíteni? Ha igen hogyan? Milyen csavarok kellenek amik meg is tartják? Ugyanezen a gerendán van a vas amire a kiskapu rázáródik. Ezt is fel lehet csavarozni zártszelvényre? Ha igen hogyan?

Illetve mekkora méretű zártszelvényt célszerű venni az oszlop kiváltására? Kell a 10x10-es, vagy kisebb is elég elégre az vas, bár üreges. A nagykapu maga is fa, 1,75 x 1,5 m egy szárnya bár nem tömör csak lécezett, de így is van súlya.

2020. ápr. 21. 09:16
 1/6 anonim ***** válasza:
Jó a 10x10-es, egy betonalapot azért csinálj neki. A zsanérhoz meg a csavarméretet adják a furatok, ha kevesled felfúrod nagyobbra, de vehetsz olyat is amit oda lehet hegeszteni.
2020. ápr. 21. 09:25
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszi, a hegesztést ha lehet hanyagolnám, mert arra nekem nincs lehetőségem, embert meg nem tudom hogy hol találok rá.

A csavarozásnál az zavart meg, hogy a zártszelvény az ugye üreges, tehát alig van anyag ami fogja a csavart. Jól gondolom, hogy hosszú szárú csavar kell ami teljesen átér a másik oldalra és ott anyával rögzítem? Vagy más megoldás van?

2020. ápr. 21. 10:23
 3/6 anonim ***** válasza:

10 x 10 mm-es zártszelvény meghajlik a terhelés alatt, nem kellően merev, legalább 40x40 vagy 50x50 méretű kell (vagy még nagyobb keresztmetszetű) és legalább 2-2,5 m magasra kell tervezni és felül szintén zártszelvénnyel összekötni, hogy ne hajoljon meg.

Akác fűrészárut meg itt találsz: mindenamiakac.hu

2020. ápr. 21. 13:49
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
#3: A kérdező nyilván 10x10cm-re gondolt :)
2020. ápr. 21. 16:41
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
#2: Ha nem találsz megfelelő hosszúságú csavart akkor veszel menetes szárat és akkorára vágod amilyen kell, és ugye mindkét oldalra alátét-anya.
2020. ápr. 21. 16:44
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszi a tippeket. Nem volt egyértelmű, valóban 10x10 cm-es-re gondoltam, mint a gerenda.

A linkelt honlap nekem sajnos nem jó, nem éri meg 250 km-ről elhozni 3 oszlopot.

2020. ápr. 21. 18:02

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!