DIY szájmaszk, arcmaszk, félálarc készítése otthon hogyan történhet?
A vírus olyan pici, hogy még az orvosi sem szűri ki... ellenben általában egy nyálcseppben van, azt pedig gyakorlatilag szinte akármilyen papír-textil megállítja... pláne, ha több rétegű...
Legegyszerűbb austral mintára wc papír + befőttes gumi...
De lehet cifrázni is, varrhatsz is magadnak akármilyen divatosat... ismerősömbitt a falunkban most zsebes arcmadzkokat varr egész nap, aminek a zsebébe széthajtogatott félbehajtott papírzsepit lehet tenni, akár többet is...
Nem orvosi, ki is emeli mindenkinek, hogy semmi nem garantálja, hogy működik, de viszik tőle mint a cukrot.
A vírus kb 1 um méretű.
Oldalt a réseken rengeteg levegő bejut, szem nyálkahártyáján is fertőz, szóval szinte semmi értelme ezeknek a házi megoldásoknak. El kell kerülni az embereket, nincs jobb védelem.
Én ilyet csináltam a családnak csak zseb nélkül:
https://www.youtube.com/watch?v=BCJcE-r7kcg
Ha az anyag nagyon vastag,sűrűszövésű vagy olyan betétet raksz bele amitől nehezen lélegzel,akkor vagy hamarabb megfulladsz tőle,mint a vírustól,vagy oldalt jelentkezik a vákuum belégzéskor és akkor tényleg semmi értelme..
Én úgy vettem észre 2 réteg sűrűbbszövésű textilanyagból csinálják a legtöbben,vagy csak egy réteg szövet arra pedig öntapadós nejlonos anyagból csak nem tudom mennyire szűri ki a vírust pl:
https://www.youtube.com/watch?v=hAGK49TJpac
Én ágyneműhuzatból gyártottam de ha nem akarsz zsebes filterest akkor csinálhatsz egyszerűbbet is,én pl ilyet alkottam amikor kezdett elfogyni a gumi:
Én szénszálas konyhai páraelszívó betétből varrtam. A betétet méretre vágtam és pamut lepedő közé varrtam és nadrággumiból pántot neki.
A vírus maga 120 nanométer.
Az aerosolok kb 300 nanométeresek, tehát FFP3 szűrő kell hozzá, ami 22 nm-es partikulákat is szűr.
Az FFP2-N95 300 nm felett szűr.
Orvosi/textil maszkok max 2000 nm-t tudnak kiszűrni.
"However, mask advocates point to the fact that virus particles often come in an envelope of other liquids (eg sneeze, cough droplets etc), which bumps up droplet size to a level that is almost entirely blocked. They also point to the fact that N95 fibre masks tend to carry an electrostatic charge on the fibres, which produces a counter-intuitive increase in successful filtration."
Az N95 (FFP2) működik, mivel nem laboratóriumi körülmények között lőnek rád csak vírusokat. A valóságban ezek a vírusok nem túl bonyolítva valamiben vannak, valami viszi őket és több van együtt, nem csak egy darab. Mindenhol a világon N95 amit használnak általában, azokat veszik, szállítják és gyártják ezerrel. Igen, az N99 (FFP3) a legjobb, de butaság azt mondani az N95 nem jó. Ha nem működne, akkor minden orvos beteg lenne, mert sehol sem használnak csak N99 maszkot, az N95 a legelterjettebb.
Bármi amit a szád elé tudsz tenni HASZNOS. Szóval használjátok ezeket kérlek, ha tudtok szerezni N95 maszkot, akkor azt hordjátok és vegyétek rá a varrt maszkot így megnövelitek az N95 élettartalmát!
Vigyázzatok magatokra és kívánom a legjobbakat <3.
9 Ha nekem címezted, akkor valóban félreérthetően fogalmaztam.
N95/FFP2 is teljesen oké, civileknek. De még EÜben is ezekkel végezték a legtöbb tanulmányt és bizonyítottan jók.
Úgy értettem azok 300 nm feletti részecskéket szűrik, tehát a vírus aerosolok elnyomó többségét is. Egymagában nem repkednek vírusok :)
FFP1 viszont már kevés... ott átjutnak a kisebb porok és aerosolok is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!