Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Eddig még nem volt sarokcsiszo...

Eddig még nem volt sarokcsiszolóm. Hobbi célra kell.110 vagy 125mm tárcsásat vegyek? Melyik méret az elterjedtebb, gazdaságosabb, könnyebb használhatóságú?

Figyelt kérdés

Eddig még nem soha volt sarokcsiszolóm, életemben csak egyszer használtam egy barátomét.

Hobbi célra kell, pl. szögek, vékonyabb betonacél vágásához, csiszoláshoz. Valószínűleg egyszer lesz rá szükségem beton vágásához is.

110 vagy 125mm tárcsásat vegyek? Melyik máret az elterjedtebb, gazdaságosabb, könnyebb használhatóságú?

Az alábbiakat néztem eddig:

Bosch PWS750-115 (zöld, 14e Ft)

Bosch PWS850-125 (zöld, 17 eFt)

Bosch GWS 750-115 (kék, 18 e Ft)

Bosch GWS 7-125 (kék, 21 eFt)

Bosch GWS 750-125 (kék, 22 eFt)

2020. márc. 6. 13:01
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:

Ma elhoztam az Edigitalból egy Black and Decker BG220-at 12.500 Forintért. Szerintem ár-értékben nagyon jó. 125mm-es, lágy indításos, és a kapcsolója is kikapcsol elengedésre. Csak a kapcsoló tetejét megnyomva ugrik be fix állásba.

Ennek ellenére még mindig gondolkozom a Makita GA5030R-en valamelyik szerszámboltból 16.500 Ft körül(az Edigital visszaveszi a nem használt Black and Deckert két héten belül), de csak és kizárólag a kapcsolója miatt.

Az az igazság, hogy amikor bekapcsoltam a Black and Deckert, már megrezzentem a flex használatának gondolatától is, és rögtön befixáltam véletlenül a kapcsolót. Nagyon keveset használom a flexet, mégis nekem a leghülyebiztosabb kapcsolós kell, ezért gondolkodom még mindig a Makitán, hátha jobb a kapcsolója.

Amúgy műszaki ember vagyok, sokat dolgozom hobbiból fúróval, dekorpapírral, de valahogy a flex és a láncfűrész használata elrettent, de sajnos vannak olyan munkák, amikor nélkülözhetetlenek.

2020. szept. 2. 22:56
 22/27 anonim ***** válasza:

A makita kapcsolója ilyen értelemben picit talán jobb, elég pontos, illetve a makitát még ha kis kezed van is könnyen megtudod fogni akár egy kézzel is, elég vékony.

Mellesleg nem kell betojni a sarokcsiszolótól, ha csak sima vasvágó esetleg betonvágó korongot teszel fel elég nehezen tudod magad megvágni, nagyon erősen kell magadhoz nyomni hogy megvágjon, inkább éget kb mint ha egy izzó szeget érintenél a kezedhez, max akarattal tudsz magadban kárt tenni. Mondjuk nyilván a ruhádra vigyázz, ne lógjon rá a flexlapra, elég meglepő tud lenni mikor feltekeri a ruhát, bár max megüt akkor is.

Egyedül az ilyen flexrevaló körfűrész lapokat kell kerülni, na az csonkol, mondjuk nem véletlen hogy rendes nagy márkák nem gyártják/árulják.

Szemüveget meg mindenképp használj, illetve érdemes a szikrafogót is feltenni, bár tényleg csak a szikra miatt, még a milis korongot is nehéz úgy megfeszíteni hogy szétrepüljön, de ha szét is megy max a bőrödet sérti fel (többszöri tapasztalat).

2020. szept. 3. 00:28
 23/27 anonim ***** válasza:

Hát én két emberről is tudok, aki megvágta magát flex-szel.

Az egyik lehajolt megnézni a satuhoz, hogy kell-e még csiszolni, közben a flexet leeresztette, és belevágott a combjába. Csak úgy szállt a vér, ahogy csapta a korong. Nem lett mély seb, de azért két hét betegállomány volt.

2020. szept. 3. 18:06
 24/27 A kérdező kommentje:

Én végül úgy döntöttem, megtartom a B&D BEG220-at. Tegnap barátkoztam vele, kellemes fogású gépnek tűnik.

A balesetekhez annyit tudok hozzászólni, hogy amit lehet, nem flexelni fogok. Ha pedig használni kell, akkor be fogok öltözni, veszek fel vastag plexi szemüveget is.

Sajnos elkerülhetetlen a használata, két hete 10 darab 12mm átmérőjű állványcsavart kellett rövidebbre vágnom. Vasfűrésszel kb. két óráig szarakodtam vele.

2020. szept. 3. 21:01
 25/27 anonim ***** válasza:
93%

Bocsi, nem erről szól a kérdés, de itt már vagy a fűrésszel volt baj, vagy a fűrészelővel. :)

10 db 12-es csavarral egy egészséges ember végezni tud 5 perc alatt, ha nagyon siet.

Egy ismerősöm garázst épített, és el kellett vágni egy vasúti sínt, amiből az áthidaló lett. Nem volt flex, és azon tanakodtak a haverrel, hogy kitől kellene kölcsönkérni. Erre odament az anyós, le..szta őket, hogy milyen nyámnyila tehetetlenek, előhozott egy vasfűrészt, és az öregasszony 20 perc alatt elvágta a sínt. :)

2020. szept. 4. 17:06
 26/27 A kérdező kommentje:
#25: Ez jó :D
2020. szept. 4. 21:51
 27/27 anonim ***** válasza:

Kisflexes vágásnál ha pontos vagy, nem használod a korong "toló" szakaszát, lassan, átgondoltan és precízen dolgozol, akkor igen fura lenne bármilyen baleset. De állatkodva is jó, amíg nem gyilkolod a motort (tartósan félfordulat alá lassulva nagyon gyengül a hűtés), amíg nem fogod kőmereven és nem is idióta lazán, amíg könnyedén síkban tartod, amíg nem gyújtasz fel valami piszkosul lobbanékony cuccot a szikrazivatarral, amíg fenn van a védőburkolat, amíg nincs előtte senki, amíg visszafogod a levágandó darab végéhez érve egész finomra.

Nem volt közte az, hogy tartani kéne a kapcsolót. Éééérdekes!

2020. szept. 4. 22:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!