Szalagfűrész lapját hogyan tudom megélezni (meghajtogatni) milyen szerszám kell hozzá? Kell valamilyen speciális tudás hozzá? Honnan tudnám azt a szerszámot beszerezni? Mire kell figyelni ennek az élezésekor?
Múlthéten láttam egy videót róla,Jutyubén így találod meg:
" Fűrészlap forrasztása és köszörülése a régi módszerek szerint "
A fog hajtogató szerszám,olyan 6.600-15.000Ft között van,ha jól láttam.(amit érdemes egyáltalán megvenni)
A videóban látott forrasztó gép sem árt,ilyet már csak műhely felszámolásból,hagyatékból találsz.
Jobban jársz, ha keresel olyan szakit aki ért hozzá. Nem nagy összeg.
Meg lehet csinálni otthon is youtube alapján. De csak szenvedni fogsz vele, ha esetleg félrehúz majd és szakadnak a lapok.
Hát ha van kézügyességed és egy plusz lapod amin gyakorolhatsz akkor, kell egy ilyesmi tányér korong az élezéshez: [link]
Hajtogatni akár egy sima csőrös fogóval is lehet de a célszerszámmal sokkal jobb/egyszerűbb.
Én a végtelenítést megoldom simán védőgázos hegesztővel 90%ban nem ott vagy a környékén szakad újra, az elejében még volt hogy elbénáztam és ütött a lap, de már ráéreztem és szinte egyáltalán nem vagy csak kicsit üt.
Spéci tudás nem igazán kell inkább ügyesség, ha nincs kézügyességed, vagy rossz a látásod hozzá se kezdj.
Élezéskor figyelni arra kell leginkább hogy a fogak egyformák legyenek, valamint ne legyen se túl tompa se túl hegyes a szöge, ha tompa nem vág vagy csak nehezen, ha túl hegyes nagyon harap de az éle nagyon gyorsan kimegy,de erről van leírás a neten. Valamint ha kézzel hajtogatod a legjobb a tisztítófogas kiosztás, nehezebb úgy elrontani hogy húzzon.
Ha belevágsz azzal azért számolj hogy még ha ügyes is vagy az elejében 2-3 lapot biztosan hazavágsz, valamint mivel nem vagy gép tökéletes sose lesz a dolog,a lap kb 4 élezés és kuka.
Én speciel csak azért élezek kézzel mert akik a környéken éleznek/végtelenítenek gyakorlatilag géppel gyártják a selejtet, rosszabbat csinálnak mint én kézzel, szóval jah nevetséges.
A kézzel élezett fogak soha nem egyformák. Ha használsz is terpesztő fogót, akkor sem lesznek egyformák a terpesztések.
Az ilyen lap ütemesen változtatja vágásközben a hangmagasságát. Egy-egy fog mindig kiljebb áll. Ezeken a helyeken fárad el az anyag elöbb. Először csak a fog töve reped el, majd az egész lap szakad.
Gépi élezésű lap minden foga egyforma. A terpesztések is egyformák. Az ilyen lap vágásközben egyenketes visító hangot ad. Egyenletesen kopik, tovább éltartó és kevésbé hajlamos a szakadásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!