Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Vettem egy Metabo KHE2644...

David82 kérdése:

Vettem egy Metabo KHE2644 típusú fúrókalapácsot, de a dobozában nem mellékeltek hozzá hajtóműzsírt. Használhatom nélküle?

Figyelt kérdés

Illetve hol tudnék ilyen olajat beszerezni? Otthon van 0W30-as motorolajom, illetve Husqvarna XP kétütemű motorolajom, valamint a sűrűbb állagú "Chan oil" lánckenő olajom, azt esetleg használhatom-e addig, amíg nem veszek ilyen speciális zsírt? Vagy inkább ne dolgozzak a géppel?

Kicsit bosszantó, mert láttam, hogy még az olcsó Parkside fúrókalapácshoz is jár ilyen adalék.

OBI, Praktiker szóba jöhet, vagy inkább szakboltban vásároljak?

2019. dec. 14. 23:13
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Az olcsó gépekhez általában "jár minden" hogy jobban eladhatóbb legyen.

100 forintos flex korong, semmit nem érő 50 forintos fúrószár stb. stb.

És már is azt hiszik az egyszerű emberek milyen jó üzletet csináltak maguknak.

Ezt hívják marketingnek.

Olajnak semmi értelme, bármilyen gépzsír megteszi, lítiumos a legjobb.

Én már évek óta nem veszek "gyári" kenőzsírt a tokmányhoz, mert drága és majdnem ugyan az van benne mint a tégelyes lítiumos kenőzsírban.

Helyette vettem egy széthúzható jó nagy fecskendőt, megtömtem az említett zsírral és ennyi, kész az adagoló.

2019. dec. 15. 01:40
 2/12 Fantom83 ***** válasza:
100%

Vas-műszaki boltokban,autós (olajos) boltokban megtalálod a számodra legszimpatikusabb zsírt.

Én használok itthon az egyedi gépeimhez horror árcédulás német csapágyzsírt,Lizs-2 -est,szerintem felesleges volt megvennem a drágábbat,mert a zsírozás miatt még gépem nem döglött be...

Továbbá azt mondom,ne használd a gépet,hétfőn minden bolt nyitva,add meg neki ami jár.

2019. dec. 15. 06:47
 3/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Akkor nem használom, hétfőn meg beszerzem a szükséges adalékot.

2019. dec. 15. 09:06
 4/12 anonim ***** válasza:
72%
hőálló zsírt vegyél, de olajat is rakhatsz bele, a lényeg hogy szárazon ne használd.
2019. dec. 15. 09:37
 5/12 anonim ***** válasza:
76%
Ember viccelsz? Csak a fos kínai xarok száraz hajtóműveit kellett házilag kenegetni hogy egy hónapnál tovább bírják. Ebben zárt olajos hajtómű van, örök élet meg egy nap. Ha nagyon kenegetni akarod, akkor max egy csepp olaj a fúró-vésőszár végére hogy az ütőfelület ne legyen száraz. Ha befújod a fejet valami sprével, vagy bekened zsírral, csak összeszedi a port, és az fogja koptatni.
2019. dec. 15. 12:13
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

na várjál!!!

akkor most mit akarsz? a hajtóműzsírral? a hajtóművet bekenni?

vagy a fúrószár végét, mielőtt a tokmányba tolod?

azt ilyennel kéne:

[link]

alapból be is vannak kenve a tokmányok gyárikag, dugj bele egy fúrószárat és meglátod, ha kihúzod

2019. dec. 15. 15:40
 7/12 A kérdező kommentje:

Utolsó válaszoló: A fúrószár végét szeretném bekenni zsírral, hogy ne a fém csússzon a fémen.

Azt olvastam a kézikönyvben, hogy ezt meg kell tenni használat előtt.

2019. dec. 15. 21:58
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Belinkelt makita zsír pont erre való, nem mindegy milyen zsír, kenjen, de a port ne gyűjtse össze, a fúrószárat használat előtt tisztára kell törölni

remélhetőleg van oka a nagy tortúrának

bár faterom, és kollégái nem csináltak ekkora ügyet ebből, a hilti te72 használat előtt a vésőt a faggyúba dugták

2019. dec. 16. 09:38
 9/12 anonim ***** válasza:
84%
Akkor kérdező félreértetted a helyzetet, és ezért félrevezetően is adtad meg a kérdést. Az áruházi kínai cuccokhoz azért adnak hajtóműzsírt, mert azok a gépek száraz mechanikások, amiben egy excenter végzi a rotáló mozgást. Ennek az excenternek kell időnként, vagyis használattól függően elég sűrűn elvégezni a zsírzását, hogy ne menjen túl hamar tönkre, mert a forgó-rotáló mozgás szétszórja a zsírt. Erre a gépen van egy letekerhető kis műanyag ablak, ott kell benyúlni, és látható is a mechanika. A komolyabb gépeknél mit amilyen a tied is, a hajtómű teljesen zárt, olajtöltésű, nem excenter van benne, hanem pneumatikus-hidraulikus dugattyú végzi az ütőmunkát. A gép feje amibe befogod a szerszámot gyárilag be van sírozva, és még intenzív használatnál is hónapokig benne marad. Sokan ott rontják el, vagyis csökkentik a fej élettartamát, hogy minden szerszámbefogásnál tolják bele a zsírt a fejbe. A szerszámmal, meg munka közben a porvédő ellenére is folyamatosan megy a dzsuva a fejbe, amit a zsír mennyiségével nem lehet kompenzálni. Az eredmény az, hogy amikor a szerszámot kiveszed a gépből egy ragadós, a kézről lemoshatatlan fekete trutyit láthatsz mindig, ami belül koptatja folyamatosan a fejet. A helyes eljárás az, hogy amikor már eléggé elhasználódott, elszennyeződött a kenőanyag, akkor szét kell szedni a fejet, oldószerben (gázolaj,benzin, hígító)tisztára mosni, majd bezsírozva összerakni. Mi napi használat mellet kb 3-4 havonta, vagy amikor eszünkbe jut meg is tesszük, de a ritkábban használt gépek évekig elmennek úgy hogy bármit is kelljen velük csinálni.
2019. dec. 16. 10:33
 10/12 A kérdező kommentje:

Olyat vettem, amit a 6. válaszoló linkelt be.

Használat előtt nyomtam egy negyed borsónyi mennyiséget a fúrószár végére, és úgy dugtam bele.

Jól működött.

Azért tettem fel a kérdést, mert azt szeretném, hogy hosszú élettartamú legyen a gép, ezért mindent úgy akarok csinálni, ahogy a kézikönyvben le van írva.

Utolsó válaszoló: Értem, amit leírtál, tehát ritka használat esetén elég évente szétszedni a tokmányt, és teljes áttisztítást végezni. Na de ez nem garanciális dolog? Mert regisztráltam a metabo.com oldalon az XXL 3 éves garanciára.

Tehát, ha rendeltetés szerűen használom, akkor nem kell, hogy legyen baja. Egyébként azt sem tudom, hogyan kell a tokmányt szétszedni. Bár van csavarhúzó -villáskulcs -bit -imbuszkulcs készletem, úgyhogy lehet, meg tudnám csinálni.

Egyébként 4 élű fúrószárt vettem bele, mert az sokkal jobban kíméli a gépet, mint a 2 élű, és szebb furatot is készít.

Köszönöm a válaszokat!

2019. dec. 16. 21:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!