Ez milyen SDS befogás?
Van egy 10-12 éves ütvefúró gépem, erős, fémházas nagyon szeretem. Nincs ráírva semmi típusszám.
Voltak hozzá fórószárak amikor vettem, de most hosszabbakra lenne szükségem.
Itt kezdődtek a bajok. Végig abban a hitben voltam, hogy ez sima SDS befogás, de a boltokban csak SDS plusz -t kapok (a max meg nagyobb átmérő lenne), ami szinte ugyanolyan mint ami nekem kell, a befogásnál az átmérője megegyezik, annyi a különbség, hogy az a horony ami a szár végéig elér az szélesebb a gép saját fúrószárain mint az sds plusszos. Majdnem bemegy, de mégsem.
Kollégám azt mondja ő is látott már több ilyen pofára esést, másokkal is előfordult ugyanez a hiba, hogy azt hitték az sds plusz jó lesz, aztán amikor nekiláttak volna a munkának nem tudtak, itt is látom a kérdéseket, hogy milyen az ami SDS, de nem plusz... és olyan válaszok érkeznek, hogy nincs olyan, boltos szerint sincs, de valami neve ennek is kell legyen - gondolom én.
Van ötletetek milyen néven kellene keresnem?
Köszi, de itt is csak az van, hogy sds plusz, sds max.
SDS max nem lehet, mert az átmérő az sds plusszal megegyezik. SDS plusznak meg keskenyebb a horony.
Érdekes, hogy az aldiban voltak ilyen méteres hosszúságú fúrószárak, azokra vastagabb horony került, azok belemennek gond nélkül.
Köszi mindenkinek. Elmentem olyan helyre ahol értenek hozzá. Számtalan fúrószárat átnéztünk, kipróbáltunk.
Igazából ez egy majdnem sds befogás. Sds -nél szélesebb a hosszanti horony amit befogad, ezen felül megegyezne az sds plus -sal, de így mégsem. Ez nem felel meg semminek. Elvétve vannak olyan fúrószárak aminek ezt a hornyot vastagabbra hagyták, talán pont azért, hogy ilyen gépekbe is lehessen használni.
A legegyszerűbb a tokmány csere, meg a legolcsóbb is. Sajnos de ez van.
No azért arra kíváncsi vagyok, hogy egy ismeretlen típusú gépen hogyan cseréled le a majdnem SDS+ "tokmányt" SDS+-ra...
Ugye a szerszámbefogás a gépnek szerves része, nem csak úgy rácsavarjuk a félcolosra..
No de komolyan...inkább az újjonan vásárolt fúrószárakon szélesítsd,szélesíttesd meg a hornyot..
Hosszútávon gépcsere.
Nem foglalkozok vele tovább, vettem egy bosch gépet ami nyilván igazi sds+ -os, ez meg ellessz a saját fúrószáraival, vésőszáraival, meg akkor a méteres fúrószárakkal, mert azok belemennek. Végül is mindegy, ha egyel több gép van akkor kevesebb használat esik egyre, ez úgyis nehéz mint a dög, tényleg csak oda érdemes használni ahova ez kell.
Az egyik terv egyébként az, hogy van hozzá gyárilag egy adapter (a majdnem sds -plusszos befogással) a végén fogaskoszorús tokmány, azt lecsavarnám és kicserélném sds pluszra és akkor működne a saját száraival is, meg a toldóval az sds plussal is.
Lehet most jó nagy hülyeséget írtam, de láttam hogy léteznek ilyen toldók.
Nem,olyan toldó nem létezik.
A gépcsere jött be.
Akkor egy ilyen toldót hogy használnak?
Nem akarok kötekedni, csak ilyeneket láttam és arra gondoltam, ha ilyet csináltatok (illetve kiszedem abból amin az említett fogaskoszorús tokmány van) aminek az egyik végét a gépbe fogom, a másik vége meg menetes lenne amire felmegy egy sds+ tokmány az nekem jó lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!