Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Ez milyen SDS befogás?

Ez milyen SDS befogás?

Figyelt kérdés

Van egy 10-12 éves ütvefúró gépem, erős, fémházas nagyon szeretem. Nincs ráírva semmi típusszám.

Voltak hozzá fórószárak amikor vettem, de most hosszabbakra lenne szükségem.

Itt kezdődtek a bajok. Végig abban a hitben voltam, hogy ez sima SDS befogás, de a boltokban csak SDS plusz -t kapok (a max meg nagyobb átmérő lenne), ami szinte ugyanolyan mint ami nekem kell, a befogásnál az átmérője megegyezik, annyi a különbség, hogy az a horony ami a szár végéig elér az szélesebb a gép saját fúrószárain mint az sds plusszos. Majdnem bemegy, de mégsem.

Kollégám azt mondja ő is látott már több ilyen pofára esést, másokkal is előfordult ugyanez a hiba, hogy azt hitték az sds plusz jó lesz, aztán amikor nekiláttak volna a munkának nem tudtak, itt is látom a kérdéseket, hogy milyen az ami SDS, de nem plusz... és olyan válaszok érkeznek, hogy nincs olyan, boltos szerint sincs, de valami neve ennek is kell legyen - gondolom én.

Van ötletetek milyen néven kellene keresnem?

#SDS #ütvefúró #sdsplusz
2019. szept. 30. 13:35
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
68%
Nem lehet, hogy sds max-os?
2019. szept. 30. 13:44
 2/12 anonim ***** válasza:
76%

[link]

13. oldal

2019. szept. 30. 13:58
 3/12 A kérdező kommentje:

Köszi, de itt is csak az van, hogy sds plusz, sds max.

SDS max nem lehet, mert az átmérő az sds plusszal megegyezik. SDS plusznak meg keskenyebb a horony.

Érdekes, hogy az aldiban voltak ilyen méteres hosszúságú fúrószárak, azokra vastagabb horony került, azok belemennek gond nélkül.

2019. szept. 30. 14:04
 4/12 anonim ***** válasza:
76%
HILTI befogás. Az SDS-MAX elődje, nincs benne a megvezető horony.
2019. szept. 30. 18:17
 5/12 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek. Elmentem olyan helyre ahol értenek hozzá. Számtalan fúrószárat átnéztünk, kipróbáltunk.

Igazából ez egy majdnem sds befogás. Sds -nél szélesebb a hosszanti horony amit befogad, ezen felül megegyezne az sds plus -sal, de így mégsem. Ez nem felel meg semminek. Elvétve vannak olyan fúrószárak aminek ezt a hornyot vastagabbra hagyták, talán pont azért, hogy ilyen gépekbe is lehessen használni.

A legegyszerűbb a tokmány csere, meg a legolcsóbb is. Sajnos de ez van.

2019. okt. 2. 09:52
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

No azért arra kíváncsi vagyok, hogy egy ismeretlen típusú gépen hogyan cseréled le a majdnem SDS+ "tokmányt" SDS+-ra...

Ugye a szerszámbefogás a gépnek szerves része, nem csak úgy rácsavarjuk a félcolosra..

No de komolyan...inkább az újjonan vásárolt fúrószárakon szélesítsd,szélesíttesd meg a hornyot..

Hosszútávon gépcsere.

2019. okt. 2. 11:19
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Fénykép a gépről ?
2019. okt. 2. 11:20
 8/12 A kérdező kommentje:

Nem foglalkozok vele tovább, vettem egy bosch gépet ami nyilván igazi sds+ -os, ez meg ellessz a saját fúrószáraival, vésőszáraival, meg akkor a méteres fúrószárakkal, mert azok belemennek. Végül is mindegy, ha egyel több gép van akkor kevesebb használat esik egyre, ez úgyis nehéz mint a dög, tényleg csak oda érdemes használni ahova ez kell.

Az egyik terv egyébként az, hogy van hozzá gyárilag egy adapter (a majdnem sds -plusszos befogással) a végén fogaskoszorús tokmány, azt lecsavarnám és kicserélném sds pluszra és akkor működne a saját száraival is, meg a toldóval az sds plussal is.

Lehet most jó nagy hülyeséget írtam, de láttam hogy léteznek ilyen toldók.

2019. okt. 2. 11:40
 9/12 anonim ***** válasza:

Nem,olyan toldó nem létezik.

A gépcsere jött be.

2019. okt. 2. 11:42
 10/12 A kérdező kommentje:

Akkor egy ilyen toldót hogy használnak?

[link]

Nem akarok kötekedni, csak ilyeneket láttam és arra gondoltam, ha ilyet csináltatok (illetve kiszedem abból amin az említett fogaskoszorús tokmány van) aminek az egyik végét a gépbe fogom, a másik vége meg menetes lenne amire felmegy egy sds+ tokmány az nekem jó lenne.

2019. okt. 2. 12:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!