Balta és fejsze kérdés?
Elsőre teljesen jó lesz. Üvegszálas nyelűt vegyél, mert a legtöbben a fej utáni nyélrészt úgyis szétverik és eltörik(üvegszálas jobban bírja). Kell gyakorlat a megfelelő technikához. 3-4kg körüli megteszi.
ha még nem hasogattál, akkor úgyis megfájdul a derekad hátad; és a fát is figyelni kell, merre hasad jobban.
Baltából úgy kilósat nézzél. Itt is jobb az üvegszálas nyél, az előbb említett okok miatt.
természetesen vannak nagyon jó anyagúak, de a kinézettedhez képest sokkal-sokkal többe kerülnek, persze elég jók is.
Ha élezned kell, tartsad meg a gyári élszöget, mert a vékony él gyorsan kicsorbul.
Ha sokat kell hasogatnod, akkor a kuglikhoz érdemes venni egy hasítógépet.
Inkább a fej súlyát jelöli, mint a kalapácsoknál, de ezt még nem mértem, de sztem így valószínűbb.
Ezt kicsit nehéz meghatározni. A súly sokat segít a lendítésnél, nagyobb az erő könnyebb vele hasítani. Viszont tény, hogy nehezebb. Ha kicsit kisebbet veszel, akkor inkább 600g-osat; túl kicsit nem érdemes, kicsi a húzás. Aztán az erős lendítésekbe lehet elfáradni. Nem minden fa hasad szépen. Van otthon egy kicsi nekünk is, de nem kedvelem, mert nagyot kell vele ütni és alig megy a fába.
Szerintem még a kilós is inkább csak kis női kézbe való. :)
Nagyon messze laksz városoktól? Biztos van mezőgazdasági bolt, szerszámszaküzlet, stb., ahol meg tudsz lengetni egy baltát, hogy kipróbáld. A nagyobbat nehezebb ugyan irányítani, de ha beletanulsz, sokkal könnyebb lesz vele dolgozni, viszi a súlya.
És igen, a fej súlyát adják meg, nyél nélkül.
Villanyszerelő boltokban lehet venni gyantás zsugorcsövet. A vastag az csak nagy darabban kapható, de nem romlik meg, nem kér enni, el lehet tárolni a sufniban. Ebből egy 15 cm-es darabot rámelegítesz lánggal a fanyélre a fej alatt, a fejtől indítva a melegítést, és akkor ez veszi fel az ütést, nem a nyél forgácsolódik el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!