Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Kinek kell fizetnie?

Kinek kell fizetnie?

Figyelt kérdés

Albérlet amiben lakunk van klíma.

Viszont amióta benne lakunk (3 év) azóta biztosan nem volt tisztítva és mivel megszületett a kisbabánk így már nem szeretnénk ezzel jatszani.

Kinek kell kifizetni a tisztitási költséget? Nekünk vagy a főbérlőnek? Kb 15000ft

2019. jún. 28. 16:23
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
A karbantartást általában a bérlő fizeti, de megegyezés kérdése.
2019. jún. 28. 16:49
 2/12 anonim ***** válasza:
76%
Szerintem is a bérlőnek kell fizetnie.
2019. jún. 28. 17:25
 3/12 anonim ***** válasza:
91%
Bérlőnek elvileg.
2019. jún. 28. 18:04
 4/12 anonim ***** válasza:
49%

Egyiknek se.

A tulajdonosnak.

2019. jún. 28. 19:14
 5/12 anonim ***** válasza:
47%

Bérbeadó vagyok:

A bérbe adott ingatlan minden berendezési tárgyának a zavartalan működésének a biztosítása a bérbeadó feladata.

Karbantartás, csere, amortizáció miatti meghibásodás.

A bérlő csak az általa okozott, nem rendeltetésszerű meghibásodásért felelős.

2019. jún. 28. 19:17
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha nincs a szerződésben erre külön kitétel, akkor a karbantartás a bérlőt terheli a polgári törvénykönyv szerint.

"13. § * (1) A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő megállapodása az irányadó; megállapodás hiányában a karbantartással és felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik. *

[link]

2019. jún. 28. 20:07
 7/12 anonim ***** válasza:
Nálunk a tulaj minden évben kitisztíttatja.
2019. jún. 28. 21:23
 8/12 anonim ***** válasza:
80%

Alapvetően megegyezés kérdése. De a bérlő is bevállalhatja, nem nagy összegről van szó. Ha kiszámítod, 3évre leosztva, akkor havonta kb. 420Ft jön ki.

Ha egy klímáról van szó, annak a névleges teljesítménye 2kW környékén van. Persze nem kell egész nap járatni. Ha naponta mondjuk 4 órát megy, akkor az naponta 8kWh fogyasztást jelent, ami egy hónapra vetítve 240kWh. A villamos fogyasztás költsége kb. 40 Ft kWh-ként, így egy hónapra 40*240 = 9600 Ft adódik. Ha visszaszámolod, hogy ennek hány százaléka a takarítás, akkor 4% körüli értéket kapsz.

Hogy lehet az, hogy valaki kifizeti a borsos árú villanyt, de a karbantartást, ami pusztán 4%-a ennek, már nem?

2019. jún. 28. 21:40
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
#8! Ott bukott a matekod, hogy a klíma nem annyi áramot vesz fel, amekkora hűtő/fűtőteljesítmény rá van írva, ezt még úgy néz ki sokan nem tudják. Egy 5 kW-os klíma a névleges teljesítménye felett üzemelve talán már felvesz 2 kW-ot a konnektorból, de ezt sem hűtésben, hanem fűtés üzemmódban. Hűtésnél az EER, fűtésnél a COP értéket kell beszorozni a felvett árammal, ebből lehet kiszámolni a leadott teljesítményt, ami nem egyenlő a fogyasztással. A COP átlag 4, az EER átlag 6. Egy lehűtött helység szintentartására bőven megoldható 300W fogyasztásból. 300 X 6 = 1800/100 = 1.8 kW hűtőteljesítmény 300 W fogyasztásból. Ezt pedig ne 4 órában, hanem 24 órában, 30 napon át fogyassza, 40 forintos árammal számolva. Naponta 7.2 kW, havonta 216 kW fogyasztás, ami 8640 forint. Ez csak egy kicsit marad el az általad írt értéktől, de én 24 órában számoltam és mivel nincs minden nap 35 fok és éjjelre is visszaesik a hőmérséklet, ekkor pedig kevesebb hűtőteljesítmény is elég, ezzel pedig a fogyasztás is csökken, a valóságban még az általam számolt összeg feléből is megoldható a hűtés.
2019. jún. 28. 22:37
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
Én bérlőként a magam költségén tisztíttatnám. Az üzemeltetés szerintem az én feladatom.
2019. jún. 28. 22:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!