Komolyan min 500 ezres összeg szükséges Budapestre (albérletbe) költözés esetén?
Miért lenne létfeltétel, hogy az ember egyetem után azonnal saját albérletbe költözzön? Ezt nagyon kevés európai nagyvárosban teheti meg egy átlag fiatal, sőt...
Én mérnökként végeztem 4 éve. Akkor még jutányos áron 60+rezsiért tudtam kibérelni egy lakást közvetlen agglomerációban, ami nagyjából 110 ezer forintot jelentett havonta. Az én kezdő bérem nettó 150 ezer forint volt és akkor már fizettem egy lakástakarékot 20 ezresével. Nyilván sehogy nem jött ki a matek, muszáj volt a másik szobába beköltöztetni valakit, hogy feleződjenek a költségek. Később megismertem a páromat, vele bútoroztunk össze. Nem egyszerű ez, de nem is kell irreális igényekkel neki indulni. Mérlegelni kell. Én pl. sejtettem, hogy csak az első pár évet lesz nehéz túlélni, tehát arányaiban megéri összeszorítani a fogaimat, mert itt van helyezkedési lehetőségem.
Gondolkozni kell, hogy egyáltalán adott tudással és tapasztalattal megéri-e vidékről Budapestre költözni. Bizonyos szakmákban az fog kijönni, hogy egyáltalán nem. Aztán pedig keresni kell az olcsóbb lehetőségeket (pl. csak szoba bérlés) és már mindjárt nem is kell fél millió a költözéshez. Egyébként ha az ember egy évig félretesz 50 ezer forintot, akkor meg is van a kezdőtőkéje egy saját albérlethez. Otthon lakva szülőknél azért ez általában nem lehetetlen.
Megjegyzem hasonló igényekkel (saját albérlet + útiköltség) külföldre sem tudsz csak így kiköltözni.
"360 ezerhez még jön rezsi+bérlet+kaja"
Vidéken a távolsági bérletem 14400 forint volt, a bkk bérlet 9500. A rezsi vidéken is ugyanannyi, és az élelmiszerárakban sincs nagy különbség. Szóval ezekre vidéken is költ az ember.
Kezdeti költsége szinte mindennek van az életben. Semmit nem lehet nulláról indítani beruházás nélkül. Ugyanilyen a lakhatás, megélhetés.
Amúgy nem feltétlenül kell ekkora összeg. Nem kötelező azonnal 120 ezres albérletbe költözni. Szobát már 40-50 ezerért ki lehet fogni, 1-2 havi kaucióval. Az 120-150 ezer forint, rezsi, bérlet, kaja, egyebek meg olyan dolgok, hogy amúgy is elköltöd bárhol vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!